Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Blodcentralens vädjan: Ge blod innan påsk

12 apr, 2017 
Ge blod innan påsk!
Ovanligt mycket blod har gått åt senaste veckan och när påsken kommer går många blodgivare på ledighet och åker bort. Därför ber Blodcentralen om hjälp från sina givare innan helgen.
Annons

Inför storhelger är behovet av blod extra stort på Sveriges sjukhus, och den senaste veckan har mer blod än vanligt gått åt. För tillfället är blodlagret oroväckande tomt, och Blodcentralen vädjar nu gamla som nya blodgivare att lämna blod inför helgen.

– Störst behov har vi av blodgrupp noll minus, så kallat akutblod. Men alla blodgrupper behövs, säger kommunikationsansvarig på Stockholms läns landsting Karolina Blom Wiberg till Expressen.

Efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i fredags var det fler än vanligt som lämnade blod.

Läs också: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

– Det var tre gånger så många givare i lördags på Blodcentralen vid Odenplan, jämfört med en vanlig lördag. Att ge blod är en väldigt konkret sak man kan göra.

För att ligga på en bra nivå behöver 1000 personer till lämna blod innan påsk.

– Det går aldrig att förutse exakt hur mycket blod som kommer gå åt. Blod är dessutom en färskvara som bara håller i sex veckor. Vi hoppas att många blodgivare har möjlighet att besöka Blodcentralen inför påsk, säger Karolina Blom Wiberg,

Här hittar du adresser och öppettider till blodcentraler och blodbussar.

Läs mer om blodgivning på GeBlod.nu

Källa: Expressen, Ge Blod

Foto: Thinkstock

 

7 saker du kan göra för andra – som även får dig att må bättre

Kramas mer och stressa mindre.

Läs också: 7 saker du kan göra för andra – som även får dig att må bättre

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons