Bli mer klimatsmart – här är 5 tips på saker att göra 2019

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Genom enkla val i vardagen går det att bidra till en bättre miljö. Johanna Nilsson, en av initiativtagarna till Klimatklubben, delar med sig av fem tips på smarta handlingar att inspireras av under året.

Klimatklubben är en facebookgrupp och ett instagramkonto med fokus på hållbara tips

Johanna Nilsson är en av tre initiativtagare till Klimatklubben. En Facebookgrupp och ett Instagramkonto med fokus på hållbara tips – i stort och smått. Foto: Emily Dahl

1. Ät mer klimatsmart

Skippa köttet, byt mjölkprodukterna mot de vegetabiliska varianterna och minska matsvinnet. Våga dessutom att vägra mat som har flugits in långväga, till exempel avokado och färska bär. Låt det här vara året då du upptäcker en drös nya favoriträtter som också är goda för miljön.

2. Skippa flyget

För många av oss som älskar att resa står flyget för en stor del av våra utsläpp, så att minska flygandet är ett enkelt och effektivt sätt att leva mer klimatsmart. Enligt FN:s klimatberäkningar måste vi minska våra utsläpp av växthusgaser till 1 till 2 ton per person och år för att fixa temperaturmålen. För att sätta det i perspektiv: En resa tur och retur till New York genererar ungefär 2 ton utsläpp per person. Så – upptäck det magiska i att resa kortare sträckor och med mer tåg i stället.

3. Minska nykonsumtionen

Tänk second hand i första hand och fundera alltid ett varv extra på om du verkligen måste köpa den där nya prylen eller tröjan. Glöm inte heller att de flesta varor fraktas med flyg – så det där superfyndet från till exempel Wish är inte särskilt fyndigt för miljön.

4. Prata mer

Undersökningar visar att den största anledningen till att vi lever mer klimatsmart är för att andra i vår närhet gör det. Så ta chansen att påverka de du kan. Snacka i fikarummet och lyft frågan och diskussionen med kompisar och familj. Ta debatten helt enkelt – för det är så vi förändrar normer.

5. Bara börja!

Allt är en process, och skärpan på klimatglasögonen vässas hela tiden. Du behöver inte bli vegan över en natt om du är den som tänker att du aldrig kommer att ge upp kött – börja med att käka vegetariskt på lunchen i stället! Ganska snart kommer du troligtvis ändå att vara peppad på mer – för att det känns kul och inspirerande. Ett klimatsmartare liv är aldrig en uppoffring.

Foto: Emily Dahl

Läs mer:

Vegotrenden, djurskyddet och klimatet påverkar köttätandet – rekordmycket

Lär dig laga mat klimatsmart – experternas bästa tips

Lev miljösmart – utan att vända ut och in på dig själv

Redaktionens tips
Dela på: