"Biggest Loser" 2019: Här är årets alla deltagare

Detta är årets deltagare av "Biggest Loser".

Nu är det snart dags igen för årets säsong av ”Biggest Loser”. Här är deltagarnas egna ord om livet innan slottet och känslorna kring den stora förändringen.

Lillian Jacobsson

Lillian är 60 år och jobbar som psykiatriskötare. Hon bor i Svenljunga tillsammans med sin man och två katter. För 19 år sedan konstaterades det att hon hade låg ämnesomsättning och hon började gå upp i vikt. Med tiden har hon fått ont i lederna och när hon gick in i klimakteriet påverkades vikten ytterligare.

Lillian Jacobsson i "Biggest Loser".

Lillian sökte egentligen till förra årets säsong, men resan tog slut när hon gjorde hälsokontrollen för programmet. Hon hade under en lång tid inte mått bra och känt att det var något fel. Hon hade svårt med andningen och kände sig yr, men när hon tidigare hade sökte hjälp kunde inte läkarna hitta något fel. Men vid denna hälsokontroll kunde de konstatera att hon hade en puls på 188 – och hjärtflimmer. Istället för att delta i programmet fick hon söka hjälp för sina hjärtbesvär. Med tiden visade det sig även att hon led av hjärtsvikt.

Men Lillian gav inte upp. Hon fick läkarvård, blev bättre och ett år senare sökte hon in till programmet igen och kom med. På grund av hennes hälsoproblem kunde hon dock inte träna som de andra deltagarna. En stor del av träningen gick ut på att hon promenerade med stavar.

– Det var väldigt svårt att inte kunna träna som alla andra men det fanns bra hjälp på plats som kunde pusha en och berätta hur man skulle göra, säger Lillian till MåBra.

Lillians tid efter ”Biggest Loser”

Efter viktminskningen i programmet känner Lillian att allting har blivit lättare. Lättare att gå och att kliva upp på morgonen. Idag mår hon bra och går många promenader. Hennes puls har gått ner och ligger idag på 45. Hon väger sig inte på vågen men mäter sig. Nu har hon gått ner tre storlekar i byxor.

– Jag är väldigt tacksam över all hjälp jag har fått av programmet, säger hon.

Simon Ellus

Simon bor i Östersund med sina två barn som han har varannan vecka. Han är 27 år gammal och jobbar som säljare. Anledningen till varför han sökte till programmet var att han ville bli en mer aktiv pappa. Han hade jojo-bantat men insåg att viktminskning inte var något som snabbt gick att ordna. Programmet var en bra möjlighet att ta tag i problemet.

– Det var svårt att hitta tiden till träning och hitta rätt kost men också hitta balansen i det, säger han.

Simon led av depression under en längre period vilket gjorde det svårare att hitta motivationen till träning och ett hälsosamt liv.

Simon Ellus i "Biggest Loser".

Simons tid efter ”Biggest Loser”

Idag känner Simon att han har fått bättre självkänsla och kan nu vara en mer aktiv pappa – vilket var ett av hans mål. Nu vill han fortsätta att gå ner i vikt och hitta en aktiv livsstil, känna att han kan cykla utan att bli alldeles svettig. Han var aktiv i sin ungdom och tycker att träningen i programmet var inspirerande.

Han kämpar fortfarande med sin mentala hälsa, men känner att träningen börjar bli rolig igen. Lärdomen han tar med sig från programmet är att det alltid finns tid för träning.

Alexander Berglund

Alexander bor i Tingsryd med sin mamma och jobbar som boendestödjare inom kommunen. Han är 22 år gammal.

– Jag sökte till ”Biggest Loser” för att jag var trött på att vara överviktig. Efter flera misslyckande försök till viktminskning så kände jag att jag behövde hjälp, säger Alexander.

Han spelade mycket på datorn vilket hade gjort att han åt ohälsosam mat vid konstiga tider och fick inte heller tillräckligt med sömn. Detta i kombination med att han kände sig stressad, ledde till att han började gå upp i vikt.

Alexander Berglund i "Biggest Loser".

När Alexander kom med i programmet kände han att han skulle ge hundra procent, allt för att han skulle må bra igen.

Alexanders tid efter ”Biggest Loser”

Innan programmet hade Alexander problem med värk i både ryggen och benen men idag känner han inte av det.

–Jag är samma människa men mycket gladare och piggare. Innan var jag alltid förkyld men det är jag inte längre. ”Biggest Loser” har påverkat mig på alla sätt, berättar Alexander.

Tidigare vågade han inte ta för sig men upplever idag att han är mer social, det finns ingen mer ångest i hans liv. Alexander gillar att vara ute i naturen och ta bilder, något han inte kunde göra innan. Nu älskar han även att träna och gå på gym.

Adam Aronsson

Adam är 25 år, bor i Oxelösund och jobbar som elevassistent. Innan programmet tyckte han inte alls att det var kul att träna och kände att han var för bekväm för en förändring. Han försökte att få in en rutin i att träna, men det höll inte länge.

Adam Aronsson i "Biggest Loser".

Idén att delta i programmet kom inte från Adam själv. Det var hans bandmedlemmar som anmälde honom utan att han visste något.

– Det var tufft att höra och först sa jag blankt nej. Men sedan när tanken landade, insåg jag att det kunde vara till stor hjälp, säger Adam.

Det svåraste att förändra under programmet var matvanorna och även att gå upp varje morgon för att träna, berättar han. Men när det fanns människor i samma sits blev det betydligt lättare.

Adams tid efter ”Biggest Loser”

Idag känner Adam sig mycket piggare och motiverad till att träna och leva ett hälsosamt liv. Det har skett en viktminskning men hans mål är att gå ner ännu mer i vikt. Innan hade Adam ryggproblem men efter programmet har han inte känt av någon smärta. Även om han inte hade drabbats av någon sjukdom, fanns alltid rädslan av att få problem med hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetets.

Johan Sundahl

28-åriga Johan bor i Karlskorna och jobbar som säljare samt spelutvecklare. För honom har övervikten varit en kamp som varit svårt att vinna över. Han har velat göra en förändring men inte riktigt hittat någon motivation. Han sökte därför in till programmet och kom med.

– Jag har pendlat i vikt hela mitt liv, men den period som var som mörkast var när min mamma fick cancer för tre år sedan, berättar Johan.

Johan Sundahl i "Biggest Loser".

Han släppte då allt och flyttade till Linköping för att kunna hjälpa sin mamma. Detta påverkade hans relation med sambon och till slut blev det för jobbigt med långdistans och relationen tog slut.

Han jobbade mycket och under den resterande tiden, tog han hand om sin mamma. Den belöning som han unnade sig och den tröst han fann, var i maten. Han visste inte hur han skulle ta sig ur dessa ovanor och hade inte heller ork till att ta tag i det.

– Jag ville finnas där för min mamma, ge henne stöd och sällskap, berättar Adam.

Johans tid efter ”Biggest Loser”

Jag har inte bara fått en ny kropp utan även fått ett helt nytt tankesätt. Att Johan skulle bli stärkt mentalt var inget han trodde eller förväntade sig.

–Hela denna resa har varit ett startskott och jag har fått ett nytt liv. Idag vågar jag dejta igen, något som jag inte såg anledning till innan, berättar Johan.

Alla vardagssysslor är idag väldigt enkla. Innan hade Johan svårt att både gå och andas. Han inser att han tidigare levde i förnekelse och att det därför var bra att han konkret fick veta hur hans hälsa var påverkad av övervikten.

– Idag känner jag mig livsglad och jag vet att det jag vill, kommer jag att lyckas med. Jag trodde inte detta skulle hända mig, säger Johan.

Markus Edlund

Markus bor i Myckelgensjö med sina fyra barn och fru. Han jobbar i ett svets- och smidesföretag och är 43 år gammal. Anledningen till att Markus sökte in till programmet var att han inte mådde bra fysiskt. Det stod mellan att göra en operation eller att delta i ”Biggest Loser”.

– Jag förstod att situationen var ohållbar och att jag behövde ändra mitt beteende, säger Markus.

Markus jobbade väldigt mycket och sov dåligt. För att orka dessa långa dagar och hålla sig vaken, åt han mycket i bilen. Allt detta gjorde att det skedde en viktökning.

Markus Edlund i "Biggest Loser".

Innan programmet hade Markus dåliga värden. Han hade högt blodtryck och var på gränsen till att få diabetes. Dessutom led han av ryggsmärta. Under programmet kände han att det var lätt att lära och anpassa sig till kosten och träningen. Sötsuget försvann efter första veckan.

Markus tid efter ”Biggest Loser”

Idag är alla värden bättre och han känner sig mycket piggare. Han skulle gärna vilja inspirera andra som gör samma resa.

– Jag har insett att jag inte behövde en magoperation utan att det snarare var huvudet som behövde opereras. Det sker stora förändringar när man ändrar sitt tankesätt, säger Markus.

Lisa van Ginhoven

Lisa är 24 år, bor i Umeå och studerar till lärare. Hon hade länge tänkt på att söka in till programmet men hade inte riktigt vågat. Sedan när hon väl sökte, såg hon det som en rolig grej och trodde inte att hon verkligen skulle komma med.

Tidigare har Lisa tränat mycket lagsport, bland annat innebandy, och fram tills hon var 18 år var hon smal och vältränad. Efter att hon slutade att träna började hon att gå upp i vikt. Hon flyttade även hemifrån, vilket innebar att hon behövde ansvara för sina matvanor.

– Jag hade ingen disciplin och det var svårt att kontrollera maten, säger Lisa.

Lisa van Ginhoven i "Biggest Loser".

Under programmets gång kände Lisa att det var svårt att lära sig portionskontroll, men att det var bra att konkret se vad hon egentligen åt.

Lisas tid efter ”Biggest Loser”

Idag känner sig Lisa mer självsäker och tryggare i sig själv. Den andfåddheten hon tidigare kände finns inte idag. Målet för framtiden är att må bra och leva ett hälsosamt liv.

Taina Anwar

Taina bor i Västerås med sin man. Hon är 34 år och jobbar som undersköterska. Taina hade högt blodtryck, diabetes, högt kolesterolvärde och hög puls. Till sist tröttnade hon på att få en ny diagnos varje gång hon var hos läkaren. Allt i Tainas vardag var en utmaning, bara att gå upp på morgonen.

Taina Anwar i "Biggest Loser".

Innan Tainas övervikt var hon ute och festade mycket men hon tyckte det var väldigt jobbigt att få uppmärksamhet. Hon hade även drabbats av depression och mådde inte bra psykiskt.

– Bara att få ögonkontakt var jobbigt, berättar hon.

Hon märkte att ju mer hon gick upp i vikt, desto mindre uppmärksamhet fick hon och desto bättre mådde hon. Självförtroendet blev bättre och hon kunde stället fokusera på att dansa och ha roligt.

Tainas tid efter ”Biggest Loser”

Idag, efter programmet och viktminskningen mår hon mycket bättre.

– Idag orkar jag promenera och tycker det är jättekul att träna på gym och dansa. Jag känner en livsglädje och ser fram emot framtiden, säger Taina.

Något hon var tvungen att lära sig under programmet var att tro på sig själv, och upptäckte att en bättre kost och promenader gav henne en bättre mental hälsa.

Maria Olsson

Maria bor i Valbo tillsammans med sina två barn. Hon jobbar som konsult/coach i Gävle och är 44 år. Efter en tuff period i Marias liv hade hon tappat kontrollen över sitt ätande och övervikt. Hon kände att det hade gått för långt för att klara av det själv och sökte då in till programmet. Konsekvenserna av övervikten blev att Maria tyckte det var jobbigt att umgås socialt då hon skämdes över hur hon såg ut.

Hon kände inte heller att hon hade någon energi kvar privat då hon la all kraft hon hade på jobbet. Målet var att känna sig piggare och vara en mer aktiv mamma till sina barn. Hon saknade den energifyllda, målinriktade och drivna kvinna hon en gång var.

Maria Olsson i "Biggest Loser".

Maria drabbades av ätstörning och åt när hon var stressad eller inte mådde bra. Sockret gjorde att hon kände sig energilös vilket i sin tur gjorde att det kändes för tungt att börja träna. För Maria var det svårt att lära sig att motstå sockret som i choklad, läsk eller godis.

– För mig gällde det därför att hitta de rätta redskapen för att välja de nyttiga alternativen. Det är något jag tänker på mycket idag, säger hon.

Marias tid efter ”Biggest Loser”

Idag mår Maria mycket bättre och har fått tillbaka en del av energin hon hade saknat. Hon kämpar fortfarande mot suget efter socker.

– Jag märker att när jag är aktiv och har mycket att göra tänker jag inte på det på samma sätt, berättar hon.

Nu har Maria börjat drömma igen och sätta upp mål för framtiden.

– Jag har många nya ideér som till exempel att få hjälpa andra som är eller har varit i samma situation. Många glömmer bort sin hälsa och sig själv när man går igenom saker i livet, säger Maria.

Klara Asp

Klara är 20 år, bor i Mölndal med sin familj och jobbar inom kundtjänst. Klara kände att hennes liv stod på paus och att hon inte kunde leva ut till fullo på grund av sin övervikt. Hon kände sig osäker och ville hitta tillbaka till livsglädjen.

Klara Asp i "Biggest Loser".

Klara gillade inte alls att träna och hade ett problematiskt förhållande till mat.

– Jag har mått psykiskt dåligt i flera år och levt med ett matmissbruk. Maten har blivit som en flykt och ett beroende, säger hon.

Hon har inte känt ett eget värde, varit obekväm i sociala situationer och känt att många skulle döma henne. Med programmet hoppades hon på att hon skulle hitta en tro till sig själv.

Klara berättar att hon snabbt kom in i de rutiner som fanns under programmet. Hon blev pushad, och med den gemenskap som var tyckte hon det blev roligt att träna.

Klaras tid efter ”Biggest Loser”

– Jag är inte samma människa idag, jag är nöjd med min tillvaro och är mer levande och positiv, berättar Klara.

Innan var det jobbigt att ta sig upp ur sängen och hon var ofta andfådd. Hon hade även problem med benhinnorna på grund av överbelastning, något hon inte känner av idag.  Klara har hittat glädjen i träning och går ofta promenader.

Christopher Helm

Christopher bor i Kristianstad med sin sambo. Han är 25 år gammal och jobbar som vaktmästare. I många år har han kämpat med att gå ner i vikt och kände att ”Biggest Loser” var den sista utvägen för att kunna ta tag i problemet.

– Jag hade det tufft i skolan och maten blev som en slags tröst, berättar han.

Christophers utmaning var att han åt och drack fel, han drack ungefär 64 liter läsk varje månad.

”Biggest Loser” resan började med att Christophers pappa skojade om att han skulle söka in vilket gjorde honom lite sur, men när han sedan satt vid datorn skickade han till slut in en ansökan.

Christopher Helm i "Biggest Loser".

Christopher har idrottat i hela sitt liv, oavsett storlek. För två år sedan vann han Special Olympic World Winter Games i innebandy. Efter detta drabbades han av flera idrottsskador efter varandra, vilket gjorde att han blev borta från träningen en lång tid.

Christophers tid efter ”Biggest Loser”

Nu ser Christopher ljust på framtiden och känner att programmet var en resa han kommer att ta med sig hela livet. Han mår ganska bra och jobbar fortfarande på att ändra sina matvanor till det bättre. Genom viktminskningen hoppas Christopher på att det kommer bli lättare att gå i trappor och att hans rygg ska bli stabil.

Mattias Lag

Mattias bor i Uppsala med sin familj, är 44 år och jobbar som affärsutvecklare. För fyra år sedan drog han på sig en ryggskada vilket gjorde att han gick upp 30 kilo under fyra år.  Under tre år har han gått hos en sjukgymnast för att stärka upp muskulaturen igen. När ryggen sedan hade läkt, försökte Mattias att gå ner i vikt men kände att han inte kunde göra det på egen hand.

Mattias övervikt påverkade på många olika plan och han har mått dåligt både fysiskt och psykiskt. Han var även precis på gränsen till att få diabetes.

– Jag hade ingen självkänsla och mådde dåligt, det påverkade alla mina relationer och familj. Man går runt och mår dåligt men är inte medveten om det då du inte kan jämföra med något annat, säger Mattias.

Mattias Lag i "Biggest Loser".

Mattias menar på att en stor del av hans viktökning berodde på en okunskap kring maten och vad olika livsmedel innehåller.

Själva inspelningen tyckte Mattias var väldigt rolig trots att han saknade sin familj.

– Min fru har en nervsjukdom vilket gjorde det extra jobbigt att lämna, men till slut insåg jag att hon förtjänar en man som mår bra och är fullt frisk. Då kändes det bättre att vara hemifrån, berättar Mattias.

Mattias tid efter ”Biggest Loser”

Idag mår Mattias väldigt bra och har ett större självförtroende. Han känner att han har ett mer energifyllt kroppsspråk vilket han upplever ger ett större gensvar från människor.

Nu är hans mål att må bra och bibehålla motivationen till att leva ett hälsosamt liv.

– Allt bygger på att man ska övertyga sig själv om att man klarar allt, säger Mattias.

Malin Öström

Malin är 27 år gammal, bor i Mölndal och jobbar på Stena Line. Att Malin sökte in till programmet var egentligen en slump – hon hade sett en reklam om programmet som gjorde att hon ansökte. Malin kände att hon inte klarade av att gå ner i vikt själv utan behövde professionell hjälp.

–Min största utmaning har inte varit att jag har ätit dålig mat, utan att jag har ätit väldigt stora portioner, jag har inte känt en mättnadhetskänsla, berättar hon.

Lagsport är något som Malin alltid har gillat men slutade med runt gymnasietiden, vilket då blev starten för hennes viktökning. Med tiden blev det jobbigare att gå till gymmet och Malin upplevde en osäkerhet i sig själv.

Malin Öström i "Biggest Loser".

Malins tid efter ”Biggest Loser”

Efter programmet har Malin hittat tillbaka till en trygghet i sig själv. Hon har även lärt sig att hur man räknar kalorier och mycket annat om mat, vilket har öppnat upp en helt ny värld.

– Är man överviktig finns risken att få sjukdomar. Hade jag fortsatt som jag gjorde hade jag inte levt länge, säger Malin.

Nu är målet att kunna känna sig fri och göra allt som hon vill göra. Bland annat skulle Malin vilja vandra i bergen och lära sig att springa långdistans. Även under tiden hon tränade har hon inte kunnat springa längre sträckor då hon inte har haft uthålligheten.

– Jag har alltid velat springa Göteborgsvarvet vilket jag hoppas en dag kunna göra, berättar Malin.

Amanda Pettersson

Amanda är 20 år, bor i Alby tillsammans med sin familj och jobbar som barista. Det var Amandas kompis som först sa till henne att hon borde söka in till ”Biggest Loser” men Amanda trodde inte att hon skulle komma in. Det gick ett år och efter en del övervägande valde hon ändå att chansa och söka in till programmet.

Amanda hade under en längre period varit sängliggande på grund av psykisk ohälsa och det var detta som ledde till hennes övervikt.

– Jag var deprimerad och kände inte att jag hade några framtidsplaner, berättar hon.

Hon kände att allt var kopplat till hennes vikt, att hennes kompisar inte vill umgås med henne på grund av hur hon såg ut eller att hon inte skulle kunna få ett jobb. Det fanns en osäkerhet hos Amanda som gjorde att hon inte vågade göra saker. Hon hade även en tendens till att stressäta, vilket påverkade.

Amanda Petterson i "Biggest Loser".

Amanda fick lätt skador och hade nästan konstant ont i kroppen. Hon hade ingen vardag där hon kunde göra saker som många tar för givet.

Det som förvånade henne var att det största fokuset låg på att må bättre mentalt under programmet.

– Att må bra mentalt är väldigt viktigt och egentligen allt det handlar om, säger hon.

Amandas tid efter ”Biggest Loser”

Idag mår Amanda mycket bättre, hon känner sig piggare och har bättre självförtroende. Nu har hon hopp om framtiden. Trots att hon ibland har dippar kan hon ändå hitta en anledning att komma ifrån det och tänka positivt.

– Nu har jag som mål att ta körkort, åka utomlands och utbilda mig.

Foto: Andreas Lundberg, TV4

Läs mer:

”Biggest Loser” 2018: Så gick det sen för deltagarna

Biggest loser-tränaren varnar tittarna – berättar sanningen om viktrasen

Kalle Moraeus i ”Biggest Loser”: Jag måste tuffa till mig

Utvald läsning