Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Bianca Kronlöf om destruktiva relationen med exet: "Blivit våldtagen”

11 nov, 2021 
bianca kronlöf
En tidigare destruktiv kärleksrelation har satt sina spår i Bianca Kronlöf som idag lever familjeliv med sambo och barn. ”Jag var tillsammans med en kontrollerande man”, berättar hon i tidningen Amelia.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Komikernas svar på kritiken efter Bianca Kronlöfs öppna brevBrand logo
Komikernas svar på kritiken efter Bianca Kronlöfs öppna brev

Skådisen, komikern och feminist-profilen Bianca Kronlöf, 36, är dubbelt aktuell med boken Brev till mannen och serien Deg som sänds på SVT. Hon driver även ett konto på Instagram med 120K följare, plus är mamma till 1-åriga dottern Nila.

Fullt upp alltså i livet som inte alltid sett ut just såhär. I en intervju med Amelia berättar Bianca om tiden då hon stångades med att upprätthålla en våldsamt destruktiv kärleksrelation.

Ville bevisa sig inför ex-pojkvännen

Hon beskriver sig själv som en naiv optimist och menar på att det funkar bra i jobbsammanhang men att det också bidragit till problem på det privata planet.

– Som när jag var tillsammans med en kontrollerande man. Då sa jag inte att ”om du tycker att jag är så jädra slarvig, dum i huvudet och ful så går jag”. Nej, i stället kickade ett slags envishet in, där jag skulle motbevisa det han sagt, förklarar hon för tidningen.

Annons

Sedan Bianca blev mamma har hon kommit att rannsaka sig själv och sin nuvarande relation. Detta då hon märkt att dottern gärna härmar det hon gör.

– Jag har funderat på hur jag och min partner behandlar varandra. För om vi inte behandlar varandra väl blir det svårt att säga ”skaffa en partner som är snäll mot dig”. Och jag kan inte säga ”du duger som du är” om jag själv inte tycker att jag duger som jag är, säger Bianca till Amelia.

Exet spelade på Biancas dåliga samvete

I sin nya bok Brev till mannen skriver Bianca ett öppet brev till en ex-partner som tog till sexuellt våld mot henne.

”Jag skäms inte för att säga att jag har blivit våldtagen. Det har egentligen inte med mig att göra. Skammen är inte min. Skammen är helt och hållet din”, börjar brevet.

Bianca är vag i sin beskrivning av mannen, för att hennes jurister har sagt åt henne att det är bäst så. Hon beskriver exet som kärleksfull i början. Med tiden kom en kränkthet fram i honom som Bianca beskylldes för att orsaka.

Annons

– Hade han varit våldsam hade jag gått direkt, för våld känner man igen. Det som hände var att jag i stället snart gick runt med ett ständigt dåligt samvete och en klump i magen, säger hon och beskriver hur hon anpassade sig efter hans tycke och ägnade all sin tid och tankekraft åt att hålla honom nöjd.

Fick terapi via Brottsofferjouren

bianca kronlöf guldbagge 2016
Bianca Kronlöf vann i kategorin Årets nykomling på Guldbaggegalan 2016.

Bianca beskriver hur mannen tycktes gå igång på att hon var en driven och stark kvinna. Som att det var han som utförde en bedrift genom att vara tillsammans med henne – trots att hon enligt honom var så självcentrerad och upptagen.

– Det skapades en stor stress i mig över att jag inte kände igen mig i hans beskrivningar, säger hon.

Mannen tog inte till fysiskt våld i vardagen, men gärna under sex. Bianca tolkade i början detta som okej. Hon beskriver hur sådant våld är svårdefinierat, för det är lätt att ursäkta som någonting som hör akten till. Till slut kom Bianca fram till att relationen var destruktiv och hon lämnade mannen. I samband med #metoo 2017 tog Bianca ytterligare mod till sig och polisanmälde honom. Därefter fick hon hjälp av Brottsofferjouren att bearbeta det hon varit med om i terapi.

Bianca Kronlöf, Petter Oest
Bianca Kronlöf med nuvarande kärleken Petter Oest.

Idag lever Bianca med sin sambo Petter och hon har varit tydlig från start med var gränserna går.

– De flesta killar är ju jättesnälla och gör det man ber om, de går i gång på att vi kvinnor har det trevligt, konstaterar hon.

Källa: Amelia

Foto: TT

Annons