Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Helen Sjöholm om självbilden: "Så ska man inte känna när man är 51"

26 okt, 2021 
Helen Sjöholm
Artisten Helen Sjöholm är en av landets mest hyllade och älskade musikerr. Men liksom många andra kvinnor kämpar hon med självbilden och åldrandet. "Man kämpar med sina hang-ups", säger hon till Expressen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 5 saker du inte visste om Helen SjöholmBrand logo
TV: 5 saker du inte visste om Helen Sjöholm

Helen Sjöholm, 51, är en av landets mest hyllade och älskade artister. Och i likhet med jämnåriga kvinnor kämpar hon med självbilden och åldrandet. I en intervju i Expressen berättar hon om åldrandet, den stundande turnén och livet som väntar efter pandemin. För i dagarna påbörjar hon en Sverigeturné med utgångspunkt i det nya albumet "En ny tid", efter två års paus från scenen.

– Att vara artist och skådespelare är ett sätt att leva, så man förlorar en bit av sig själv när man är borta från det så här länge. Ärligt talat vet jag inte hur det kommer kännas. Jag är nyfiken, jag ska inte säga rädd, men det finns absolut en skakighet nu. Hur låter rösten när man inte på riktigt har använt den som verktyg på länge?

Annons

Helen Sjöholm: "Går inte att ha idealet att låta som en oförstörd 25-åring"

Hennes främsta verktyg rösten är ett prekärt ämne och på frågan om hon reflekterar över om rösten åldras svarar hon:
– Ja, och där tänker jag att jag inte ska tänka på det. Det kommer att hända alla, säger hon till Expressen. Och fortsätter:

– Det finns ju timbre, saker som fyller en röst med åren, även om du inte når samma klarhet. Det var väl min grej att jag sjunger klart och rent. Det kan jag inte göra längre på samma sätt. Tonarterna får man ju glömma. Det måste man. Det går inte att ha idealet att låta som en oförstörd 25-åring, och det är heller inte intressant att fortsätta så.

Det går heller inte att komma ifrån musikbranschens ungdomliga ideal, men här menar artisten att hon trots allt är förskonad.

– Det inte något jag behöver leva upp till, och jag har alltid haft en mogen publik. Sen kämpar man ju med sina egna hang-ups. Att ställa sig på en scen efter två års tröstätande, höll jag på att säga. Ha, ha! Nej, men att se mitt artisteri utifrån gör mig begränsad.

Helen berättar att efter framgången med förra årets "Så mycket bättre", som hon initialt tackade nej till flera gånger, vågar mer på jobbet än privat.
– Hemma på kammaren har jag absolut problem med självbilden. Så ska man inte känna när man är 51. Jag får fan skärpa mig. Samtidigt som jag tror att man ska vårda en amatörinställning. Jag tycker det är fantastisk roligt och känner en enorm tacksamhet för det jag får göra.

Källa: Expressen

Foto: TT

TV: 10 kändiskvinnor som rockar grått hårBrand logo
TV: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår
Annons