Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Arte Guelleh vinner Civilkuragepriset 2021

05 jun, 2021 
Arte Guelle
Nordic Entertainment Group
Arte Guelle, 42, ingrep när en kvinna blev attackerad med kniv av sin exman i trapphuset. Nu tilldelas han Civilkuragepriset 2021. ”Årets pristagare har tryggat framtiden för två små barn”, lyder delar av motiveringen.
Annons
Tidiga tecken på att du har en våldsam partnerBrand logo
Tidiga tecken på att du har en våldsam partner

När Arte Guelle hörde attacken i trapphuset agerade han snabbt. Exmaken till Artes kvinnliga granne högg mot henne med kniv men Arte lyckades stoppa attacken samt få in grannen och hennes två småbarn i sin bostad. Väl i trygghet inledde Arte första hjälpen på grannen och tillkallade ambulans och polis.

– Jag är stolt över det jag gjorde, att jag hjälpte till. Mina barn måste få en förebild att man måste göra vad man kan för sina grannar och medmänniskor. Att bara öppna dörren kan hjälpa ett liv, säger Arte Guelleh som nu tilldelas Civilkuragepriset 2021.

Tilldelas äran och prispeng

Priset som delades ut i säsongsavslutningen av TV3:s Efterlyst är ett samarbete mellan kriminalprogrammet och Stiftelsen Tryggare Sverige. Juryn består av stiftelsens generalsekreterare Magnus Lindgren, Martin Lazar från polisen i Botkyrka, samt de två tidigare vinnarna Saga Helin och Johanna Karlsson. Förutom äran får vinnaren Arte Guelle även 100.000 kronor.

Annons

Hasse Aro, programledare för Efterlyst, säger om årets vinnare att:

– Det har varit ett tufft jobb för vår jury. Alla nominerade var värdiga vinnare. Men jag är glad att just Arte vann. Hans insats inte bara räddade livet på en kvinna. Utan gav henne också hopp om en bättre framtid.

Hela motiveringen till Civilkuragepriset 2021

Så här lyder hela motiveringen till Arte Guelles vinst av Civilkuragepriset 2021:

"Årets vinnare av Civilkuragepriset utmärker sig genom att med stort mod och sinnesnärvaro avvärjt ett brott som kunde ha fått förödande konsekvenser. Genom sitt osjälviska och snabba agerande har årets pristagare inte bara räddat livet på en medmänniska utan dessutom tryggat framtiden för två små barn. Vinnaren av Civilkuragepriset 2021 är Arte Guelleh."

Foto: Nordic Entertainment Group

Annons