Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anne-Lie Rydé höll cancern hemlig: “Få som visste”

06 apr, 2023 
Anne-Lie Rydé
För två år sedan fick Anne-Lie Rydé veta att hon drabbats av bröstcancer.
Hon höll tyst om det, och bara några få fick veta – bland annat bästa vännen Ylva.
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Artisten och skådespelaren Anne-Lie Rydé fann sin bästa vän Ylva Orback i rökrummet på gymnasiet. Sedan dess har de hållit ihop, något som de båda är tacksamma för.

– Ja, när det händer tuffa saker i livet är det ovärderligt att ha en bästa vän som man vet ställer upp, säger Anne-Lie Rydé i en intervju om vänskapen i Amelia, och fortsätter:

– Ganska strax efter ett uppehåll i vår relation drabbades Ylva av giftstruma och var verkligen sjuk. För mig var det självklart att finnas där för henne i den mån hon behövde och ville. Och Ylva har alltid varit ett sånt stöd för mig när det varit tufft.

“I ett halvår höll vi tyst om det”

För det har hon minst sagt haft. Anne-Lie Rydé drabbades nämligen själv av sjukdom nyligen.

Annons

– För snart två år sedan upptäckte jag en knöl i mitt bröst. Det visade sig att jag hade hormonell cancer. I ett halvår höll vi tyst om det. Ylva var en av få som visste och hon var en klippa under alla behandlingar vid den här tiden.

Ylva Orback och Anne-Lie Rydé.

I början av förra året talade Anne-Lie Rydé ut om cancern i en intervju med Aftonbladet. Hon hade hittat en knöl på bröstet under sommaren 2021.

– Den var liten och hård som en ärta. Eftersom jag har undersökt mina bröst mer eller mindre dagligen i så många år kände jag direkt att det var ett ”främmande” föremål i kroppen. Men jag hoppades såklart det skulle vara en broskknuta, sade hon till tidningen.

Medicineras i fem år

Det tog två veckor innan hon fick komma in på en första undersökning.

Annons

– De två veckorna var faktiskt inte så farliga, men samma eftermiddag som undersökningen ägde rum skulle jag åka tåg till Blekinge för ett jobb. När jag fick höra att det skulle bli en akut remiss till mammografi, ultraljudsundersökning, cellprovtagning, magnetröntgen… Sedan såg jag också att det stod ”akut, misstänkt cancer” på remissen. Den efterföljande tågresan var den värsta i mitt liv och där kom ångesten som slog till med full kraft. Två veckor senare fick jag beskedet att det var cancer.

Tumören opererades bort, och Anne-Lie Rydé genomgick stålbehandling. Nu går hon på medicin.

– Den blockerar allt östrogenintag i kroppen. Nu ska jag äta den här medicinen i fem år för att undvika återfall. Men jag har fått höra att man kan få väldigt jobbiga biverkningar. Det finns till och med kvinnor som avbryter behandlingen eftersom de inte står ut. Men jag mår faktiskt jättebra och hittills har det inte varit några problem, sade hon till Aftonbladet.

Foto: TT

Annons