Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anna Maria Corazza Bildt om uppoffringarna för livet med Carl

25 feb, 2021 
Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt.
Kulturskillnaderna mellan politikerparet Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt var stora till en början – men kärleken övervann olikheterna. Nu berättar de om hur pandemin gjort att de äntligen fått en vardag ihop, i Tillsammans med Strömstedts.
Annons
Lotta Engberg och Mikael Sandström i Tillsammans med StrömstedtBrand logo
Lotta Engberg och Mikael Sandström i Tillsammans med Strömstedt

Utifrån sett kan de tyckas vara ett väldigt omaka par. Hon med sitt eldiga, italienska temperament, och han med sitt strama, diplomatiska sätt. Men när man ser Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt tillsammans förstår man kemin emellan paret, som har en 30-årig historia ihop.

När Jenny och Niklas Strömstedt besöker paret på Anna Marias familjs slott utanför Parma i norra Italien i senaste avsnittet av Tillsammans med Strömstedts får vi höra hur de två först träffades. Det var i staden Vukovar på den kroatisk-serbiska gränsen, innan staden förstördes i ett 87 dagar långt slag 1991.

– Jag uppfattade honom som ödmjuk, säger italienska Anna Maria om första intrycket av Carl Bildt, och hon minns att han hade en fin, grön tröja på sig.

Det var dock bara ett kort möte. Senare fick de chans att lära känna varandra bättre när Anna Maria flyttade till Sarajevo för ett nytt uppdrag och Carl befann sig på samma plats.

Annons

Kulturkrockar mellan Anna Maria Corazza och Carl Bildt

Även om Sverige och Italien båda är europeiska länder så finns det en del stora skillnader kulturerna emellan. Carl Bildt menar att det har med Martin Luther att göra:

– Luther var en man som lärde oss att komma i tid. Den italienska tideräkningen är lite annorlunda, säger han.

Anna Maria svarar:

– Carl är en man som aldrig stressas, och det är frustrerande, för vi alla stressas. Det finns EN sak som stressar Carl – och det är om jag är försenad.

– Luther blev aldrig någon succé i Italien, kontrar Carl.

Han beskriver det också som ett "socialt Tjenobyl" när de var tillsammans i Italien i början av sin relation, och Carl gjorde misstag som att beställa in en cappucino efter lunch, eller försöka skära pastan med kniv och gaffel.

På en mer seriös not berättar Anna Maria att det hon egentligen tycker är det svåraste är hur olika de bråkar.

– Det svåraste för mig är konflikthantering, som är så annorlunda mellan svensk kultur och italiensk kultur.

Annons

Uppoffringarna för att få vara med Carl

Anna Maria Corazza Bildt flyttade till Sverige för kärleken, och började jobba inom svensk politik 2003. Hon har alltid varit tydlig med att hon tycker att Carls jobb har varit viktigare än hennes eget – trots att hon själv suttit i Europaparlamentet och jobbat mot terror, för migration och mänskliga rättigheter.

– Carl har varit i svenska folkets tjänst hela sitt liv. Vad jag har gjort i Europaparlamentet och vad Carl har gjort som utrikesminister, det får andra bedöma. Men för mig har Carls uppdrag alltid varit viktigare, säger hon.

Jenny Strömstedt frågar Carl Bildt om han har känt skuld gentemot Anna Maria för hennes uppoffringar.

– Det var ju Anna Maria som flyttade till Sverige och inte jag som flyttade...var det nu hade blivit, så var det ju, svarar han.

"Kan alltid göra mer"

För Jenny berättar Anna Maria också att hon aldrig stannar upp och kan känna sig nöjd med vad hon har åstadkommit.

– Min inställning i livet är att jag kan alltid göra mer och göra bättre, jag stressar mig själv jättemycket. Det finns inte så mycket godkännande av mig själv, erkänner hon.

Se hela avsnitt 2, säsong 4, av Tillsammans med Strömstedts med Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt på TV4 play.

Foto: TV4

Annons