Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Ann Söderlund: Förlossningsskador har påverkat mitt sexliv

10 apr, 2022 
ann söderlund med yngsta barnet
Ann Söderlund, 49, är mamma till fem. Nu berättar hon om sina förlossningsskador och hur de har påverkat sexlivet.
Annons
5 kändisar med svåra förlossningar - så gick det tillBrand logo
5 kändisar med svåra förlossningar - så gick det till

Journalisten Ann Söderlund har tre söner tillsammans med sitt ex Nanok Bie; Ossian, 20, Ilon, 18 och Dante, 16. Med sin nuvarande kärlek Mathias Johansson delar hon barnen Bobo, 8, och Frans, 6.

Ann Söderlund med Nanok Bie
Arkivbild. Ann Söderlund med Nanok Bie och deras tre gemensamma barn 2009.

När Ann nyligen gästade Malou efter tio på TV4 berättade hon om de förlossningsskador som hon fick efter sista graviditeten och hur de idag påverkar sexlivet.

Kände mindre sexuell njutning

Det är Expressen som rapporterar om Anns medverkan i programmet där hon berättar att det var efter förlossning nummer fem som problemen uppdagades. Ann fick besvär med inkontinens och kände mindre sexuell njutning än förr.

Annons

– Det började med en känsla av att inte riktigt veta varför det kändes annorlunda. Sexlivet blev sämre. Jag hade en ”klass två skada” som påverkade musklerna i mellangården. Det fanns ingen njutning och det var svårare att få orgasm, säger Ann.

Hon vände sig till en gynekolog i hopp om att få hjälp, men det blev bara värre.

Rekommenderades amerikanskt ultraljud

Gynekologen konstaterade att Ann var på väg att få framfall, och rekommenderade en metod som kallas för amerikanskt ultraljud där en värmestav roterar i slidan.

– Jag låg där med den roterande värmestaven och kände att det gjorde jätteont, fast de hade sagt att det inte skulle göra det. Jag tillkallade personal. Då visade det sig att värmestaven enbart skulle värmas upp till 60 grader, men den var uppe i 90 grader. Så jag fick brännskador. Man känner sig så sårbar och utsatt, säger Ann till programledaren Malou von Sivers.

ann söderlund med familj
Ann Söderlund med partnern Mathias Johansson och deras gemensamma barn Bobo och Frans.

Efter den misslyckade behandlingen hos gyn gick Ann till den läkare som istället utförde en underlivsoperation. Idag är Ann tacksam över att åter kunna hålla tätt, träna och njuta av samlag.

Annons

Ann konstaterar att hon har ett ansvar att som offentlig person lyfta problemen med förlossningsskador. Detta för att motverka idéen om att kvinnor ska ”bita ihop”.

Riktar kritik mot förlossningsvården

I ett Instagraminlägg där Ann berättar om sin medverkan i Malou efter tio riktar hon kritik mot eftervården av nyförlösta kvinnor. Ann skriver bland annat:

”Om män fick förlossningsskador skulle ingen säga ’det ser fint ut’ eller ’det är sånt man får stå ut med efter man fött barn’. Det är den enkla och mycket sorgliga sanningen”.

Hon uppmanar kvinnor att ställa frågor.

”Hur ska man veta vilken sorts skada man har? Hur ser det ut? Hur kan jobba förebyggande? (…) Viktigt att inte ge upp innan man som kvinna får rätt hjälp!”, skriver Ann.

Källa: Expressen

Foto: TT

Annons