Anja Kontor: Att tala om döden håller mig mer levande

Programledaren Anja Kontor och Jeanette Åkerlund, mamma till Ebba som omkom i attentatet på Drottninggatan
Slå på ljud

Få tv-program berör som När livet vänder. Bakom succén står Anja Kontor, som själv intervjuar, producerar och klipper ihop programmet. Den 17 januari är det premiär för den nya säsongen – totalt har det nu blivit 64 program för Anja.

Många undrar hur hon orkar. Hur hon mår efter dessa möten med människor som varit med om bland det värsta som kan hända en: förlust av barn, självmord, övergrepp och våld.

– Det här är mitt kall. Jag ser mig som en förmedlare av livet. Men självklart påverkas jag jättemycket av berättelserna. Just nu sover jag inte ordentligt, huvudet blir fullt av allt efter att man spelat in en säsong och redigerat i månader, berättar hon för MåBra.

Anja Kontor om känslorna efter När Livet vänder

När det blir för tungt åker Anja till en stuga i skogen och ”fulgråter”. Det är ett sätt att bearbeta det hon varit med om.

– Jag gråter också väldigt mycket när jag redigerar programmen. Det blir tungt. Men sorg är inte bara svärta. Jag tycker att det finns ett ljus i att dela sorg. Att tala om döden, livet och det nattsvarta mörker som kan drabba oss alla har gjort att jag håller mig mer levande i mitt eget liv.

De första säsongerna berättar Anja att hon mest körde på, eftersom hon som frilansare måste leverera till 100 procent under stor tidspress och konkurrens. Men så en dag hörde en professor i psykiatri av sig. Han frågade om hon förstod att det hon höll på med kunde leda till att hon blev sekundärt traumatiserad.

– Jag slog upp ordet för att ta reda på vad det betyder. Då gick det upp för mig att jag nog behöver bearbeta det jag går igenom, att jag behövde terapi. Nu har jag hittat en person som är specialiserad på trauma, som förstår min roll som både intervjuare, psykolog, mamma och människa med ansvar från A till Ö.

Anja Kontor intervjuade Natasha Kampusch

Personerna som ställer upp i programmet är de riktiga hjältarna, menar Anja.

– De lägger sina liv i mina händer. Jag känner mig lite som deras mamma. När jag redigerat programmen och det är dags för sändning brukar det kännas som om jag ska förlösa sju nya barn – som om ”vattnet går” och jag måste släppa ut dem i verkligheten. Jag vill på något sätt bära dem framåt så mycket det bara går, hinna lära dem att flyga. Jag blev en gång kallad berättelsebarnmorska, vilket jag tycker är en bra liknelse.

En intervju som satt djupa spår i Anja är den med Natascha Kampusch, som kidnappades och satt fängslad i en källare i Wien i åtta år. Som tredje tv-team i världen fick hon besöka platsen där Natascha hölls fången.

– Det var tungt. Hon kämpar dagligen med det hon varit med om. Hennes agent berättade i efterhand att de hade kollat upp mitt rykte inför ett nio timmar långt möte som jag fick ha med hennes team och henne själv i Wien – och där minimikravet var att jag kunde hantera ångest, eftersom hon lever med den dagligen.

Det var Natascha Kampusch som själv bestämde att hon ville låta Anja göra en längre dokumentär.

– Hon vidrör inte gärna människor men kramade om mig efter vårt första möte och sa till mig att hon kände sig trygg med mig. Jag minns hur förvånade hennes team såg ut när det hände, berättar hon.

Jeanette Åkerlund i När livet vänder

I årets säsongspremiär av När livet vänder träffar hon Jeanette Åkerlund, mamma till 11-åriga Ebba som omkom i attentatet på Drottninggatan 2017.

– Det blev en otroligt vacker historia om kärleken mellan en mamma och dotter. Jag har gråtit väldigt mycket när jag redigerade ihop programmet, och gråter varje gång jag ser det, berättar Anja.

Anja när hon intervjuar Jeanette Åkerlund.

Att årets säsong blev av är ett under, menar hon. Coronapandemin gjorde det svårt att få ihop intervjuerna och resorna – men det löste sig till slut, även om det i vissa fall blev ett annorlunda sätt att göra tv.

– De delar av programmen där min röst har lagts på har jag spelat in hemma i sängen med ett täcke över huvudet, ljudet blev bäst så i dessa tider när jag inte kunde ta mig in till tv-huset, berättar hon med ett skratt.

Anja Kontor: Jag blev mobbad som liten

Anja vill att programmen ska ge perspektiv till den tillvaron vi lever i just nu.

– Allt ska vara så redigerat och perfekt. Så är det inte här. Och jag har alltid varit en motkraft. Jag känner mig mer hemma i utanförskap, i det som är annorlunda Jag är uppväxt i en familj som överlevt lidande i krig och flykt, blev mobbad i skolan, och har sett mycket elände redan som barn. Att ta mig an sådant här gör mig inte rädd.

När livet vänder har premiär på SVT Play den 17 januari 2021.

Foto: Privat