Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anders Tegnell: "Vi har bättre koll än något annat land"

09 apr, 2020 
Något större mörkertal kring antal döda, som det pratats om i Kina och i Spanien, tror inte statsepidemiologen Anders Tegnell är aktuellt i Sverige. "Vi nog har bättre koll på dödligheten i covid-19 än i något annat land", säger han på presskonferensen på skärtorsdagen.
Annons

Under skärtorsdagens presskonferens berättade statsepidemiologen Anders Tegnell att man gjort en primär undersökning för att ta reda på hur smittspridningen i samhället egentligen ser ut i dagsläget.

Man har testat 773 personer i region Stockholm, i åldrarna 2-86, mellan datumen 27 mars till 3 april. Resultatet visar att 2,5 procent av personerna bar på coronaviruset SARS-CoV-2.

Anders Tegnell säger att det är svårt att från den här undersökningen dra slutsatser för hela samhället.

– Det är vilda gissningar, men då dubbleringstiden ligger på cirka 6-7 dagar här så blir det cirka 5-10 procent som bär på viruset nu, säger han.

Under vecka 17 ska man göra en uppföljande studie där man har bjudit in 4000 personer att delta. Det är då Försvarsmakten som får i uppgift att åka runt och samla in testerna.

Restriktioner för restauranger

Han passar också på att betona vikten av att vi alla fortsätter hålla oss hemma och ha god handhygien – och detta då det  kommit in rapporter om trängsel på restauranger och uteserveringar i Stockholm.

Annons

– Det är restaurangägarnas ansvar att minska trängseln, men även gästernas, säger Anders Tegnell.

Det kan snart presenteras nya rutiner för kommunerna kring nedstängning av vissa verksamheter som inte sköter sig.

Bättre än andra länder

I frågestunden efter konferensen får Anders Tegnell frågan om han tror att det kan finnas mörkertal i rapporteringen kring antal döda i Sverige. På det svarar han ja – för det gör det i allting och för alla länder, menar han.

– Jag kan fortfarande hävda att vi nog har bättre koll på dödligheten i covid-19 än i något annat land, eftersom vi har de möjligheterna att följa på register på olika sätt. Jag tror inte att mörkertalet är särskilt stort här.

Han påpekar också att det finns en del av dödsfallen som i praktiken kan ha dött av något helt annat.

Det intressanta är istället att kolla på överdödligheten i covid-19, tycker Tegnell.

– En snabbanalys man har gjort vid Socialstyrelsen visar att det än så länge inte är fler som har dött under de här veckorna än som dog under samma period förra året, säger han.

Foto: TT

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons