Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anders Tegnell: Det kunde hanterats annorlunda

29 apr, 2020 
Anders tegnell om coronavirusets smittspridning
Experterna fortsätter säga att vi ännu inte vet om strategin vi valt är rätt – det kommer att få visa sig längre fram. Men det finns det en sak Anders Tegnell önskar hade varit annorlunda.
Annons

Med snart 2 500 personer avlidna i coronaviruset här i Sverige är frågan om vi hade kunnat, och borde, ha gjort något annorlunda för att hålla den siffran nere. När statsepidemiolog Anders Tegnell fick den frågan svarade han att det finns en sak han tycker kunde hanterats annorlunda:

– En massa olika aktörer borde ha jobbat mer med att förbättra äldrevården innan vi hamnade i situationen vi är i idag, sa han till Svt.

4o procent av dödsfall i covid-19 har skett på äldreboende

Cirka 40 procent av alla dödsfall i covid-19 har skett på äldreboenden. Mer än 75 procent av alla äldreboenden har haft smittan, skriver DN.

Troligtvis är smittan på äldreboenden en av anledningarna till att Sverige har fler dödsfall än våra grannländer.

– Vi har inte alls varit lika framgångsrika vad det gäller dödsfallen på äldreboendena, tyvärr, säger Anders Tegnell till Svd.

Problemet är att symtomen är så olika

Men det behöver inte bero på att man isolerade äldreboenden för sent, enligt Tegnell. Smittan kan lika gärna ha kommit in via personalen.

Annons

– Problemet är att de första symtomen är väldigt milda och man måste vara extremt uppmärksam. Vi har försökt gå ut med det budskapet, men det kanske inte har nått ut hela vägen. Och det kanske inte är så lätt för alla att stanna hemma, av finansiella anledningar och annat, säger Anders Tegnell till Svd.

Många smittade på äldreboende – utan symtom

Enligt Stefan Amér, som är verksamhetschef på Familjeläkarna – ett företag som ansvarar för tester och läkarvård på ett par hundra äldreboenden i Stockholm, kan väldigt många symtomfria personer på äldreboenden också vara smittade.

På två äldreboenden i Stockholm där man tog tester på till synes friska, äldre människor var det cirka en tredjedel av de äldre som inte visade symtom alls. Inte heller några dagar efter testerna gjordes. Om de ändå kan smitta andra vet man i dagsläget inte. Men det är fakta att ta med sig framöver.

– Vi måste vara väldigt noggranna när patienter flyttas till äldreboendet antingen från hemmet eller från sjukhus, vi måste även provta patienter som inte har några symptom, säger Stefan Amér, till Ekot.

Annons

Nu gäller det att hantera smittospridningen framåt

Anders Tegnell påminner om att allt som har gjorts, allt beslut som har fattats kring corona, bygger på kunskapen man hade just då, vid det tillfället, att man har agerat från den fakta man haft för stunden. Och att nu måste alla jobba vidare utifrån vad vi vet just idag.

– Vi måste göra en bedömning utifrån det läget där vi står. Vi kan inte försöka titta i en kristallkula och försöka gissa hur det blir framåt, säger Anders Tegnell till Svt.

LÄS MER:

Anders Tegnell om nya beräkningar: Då kan en avmattning ske

Anders Tegnell: Högt blodtryck i sig ger inte någon större riskökning

Anders Tegnell: Vi närmar oss flockimmunitet– detta innebär det

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser symtomen ut, vad skiljer covid-19 från vanligt influensa, vilka är riskgrupperna och hur behandlas covid-19 i dagsläget? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Annons