Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Tegnell slutar – detta blir vår nya statsepidemiolog

09 mar, 2022 
Anders Tegnell ler
Från och med den 14 mars är Anders Tegnell inte längre statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Här är allt vi vet om hans ersättare – Anders Lindblom.
Annons

I slutskedet av pandemin har statsepidemiolog Anders Tegnell, 65, valt att anta nya utmaningar, meddelar nu Folkhälsomyndigheten i pressmeddelande. En befattning han axlat sedan 1 mars 2013.

Anders Tegnell i SkavlanBrand logo
Anders Tegnell i Skavlan

Anders Tegnells nya jobb

Hans nya jobb blir som "senior expert i en ny grupp som ska samordna arbetet mellan världshälsoorganisationen WHO, FN:s barnfond UNICEF och vaccinorganisationen Gavi", framgår det på Folkhälsomyndighetens hemsida. En utmaning Tegnell ser fram emot.

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Anders Tegnell.

Annons

Anders Lindblom ersätter Tegnell – allt vi vet

Anders ersätts av – Anders! Från och med 14 mars är alltså den före detta smittskyddsläkaren vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd Anders Lindblom som är Sveriges statsepidemiolog.

Anders Lindbom
Anders Lindblom blir Folkhälsomyndighetens nya statsepidemiolog.

"Helst hade jag varit anonym"

Lindblom har ännu inte uttalat sig om sin nya tjänst, men han är rört sig i officiella sammanhang tidigare. Detta rörande coronapandemins utveckling i Region Dalarna. I en intervju med Sveriges Radio från förra året får Anders Lindblom frågan hur det känns att folk vet vem han är, varpå han svarar:

– Att folk känner till mitt namn, ja helst hade jag varit anonym. Det vore väldigt skönt, men ja jag vet inte, det tillhör ju jobbet så att säga.

Inom kort kan nog Lindblom räkna med att hans namn blir välkänt även utanför Dalarna.

Källa: Folkhälsomyndigheten/Sveriges Radio
Foto: TT/Region Dalarna/Erik Bäckvall.

Annons