Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anders Glenmarks okända sjukdom: Fick lära mig gå igen

17 aug, 2021 
Anders Glenmark i rödrutig jacka.
GES-stjärnan Anders Glenmark är just nu aktuell med en höstturné. Nu berättar han om den tuffa operationen som gjorde honom rullstolsbunden.
– Det är som att börja om från början, säger han.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Lotta Engberg och Mikael Sandström i Tillsammans med StrömstedtBrand logo
Lotta Engberg och Mikael Sandström i Tillsammans med Strömstedt

Artisten Anders Glenmark bildar tillsammans med artisterna Thomas “Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt musikgruppen GES. Bandet är aktuellt med föreställningen “GES – stanna världen en stund”, något som de berättar om i Nyhetsmorgon. Anders Glenmark väljer då även att öppna upp sig om den prövande tiden före turnén.

Anders drabbades av en kärlmissbildning på ryggmärgen bakom nacken, en så kallad kavernom, som växte sig större och större. Till slut tog den upp 75 procent av ryggmärgen.
– Det gjorde jävligt ont på ren svenska. Så jag beslöt mig för att den måste bort, säger han.

"Förlamad på höger sida av kroppen"

Artisten visste att det var en högrisk operation och att man riskerar att bli förlamad – och det var precis det som hände. Under operationen kom läkarna för nära nerverna och Anders blev förlamad på höger sida av kroppen.
– Signalsystemet har inte fungerat. Nerverna har inte förmått att ge rätt impulser till musklerna i ben och arm, säger Anders.

Annons

Vägen tillbaka har varit lång och tuff, Anders spenderade hela tre månader på sjukhuset. Han hamnade i rullstol och det har varit mycket slit för att komma tillbaka.
– Man får lära sig allting från början, klä på sig själv, äta, gå på toa själv. Det är som att börja om från början, säger han

Anders Glenmark känner sig nu någorlunda återställd och han är redo för att ge sig ut på höstens turné. Nyligen uppträdde GES hos Lotta på Liseberg.
– Jag bestämde mig i ett tidigt skede att jag ska fan inte ge mig, jag ska tillbaka. Då är det ju rätt skönt att ha det här planerat, vi ska sjunga och vi ska spela, jag har inte tid att vara sjuk, det går inte, jag vill inte, säger Anders.

Foto: TT

Annons