Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Alla programledare för Allsång på Skansen genom tiderna

26 okt, 2022 
Felicia Hovryd
Sanna Nielsen och Anders Lundin
tt
Allsång på Skansen har genom åren blivit ett folkkärt program under somrarna. Men minns du alla som varit programledare? Här är alla allsångsledarna genom tiderna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du kanske inte visste om Pernilla WahlgrenBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Pernilla Wahlgren
10 ögonblick vi minns från Allsång på SkansenBrand logo
10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

Allsång på Skansen är äldre än vad man tror, redan 1935 började den numera folkkära sommartraditionen. Men det var 1979 som programmet sändes för första gången på SVT och sedan dess har en rad olika programledare lett publiken och tittarna genom sommaren med sång och musik.

Programledare för Allsång på Skansen genom tiderna

1979–1993: Bosse Larsson

När Allsång på Skansen började sändas var det Bosse Larsson som höll i taktpinnen som programledare. Till en början var tv-sändningarna sporadiska, och det var först 1990 som programmet blev återkommande från år till år.

1994–2003: Lasse Berghagen

Samtidigt som man 1994 bytte programledare fick programmet en ny signaturmelodi, nämligen Stockholm i mitt hjärta som var skriven av den nya programledaren Lasse Berghagen. Det var först när Lasse tog över Allsång på Skansen som programmet riktigt slog igenom och blev det folkkära programmet det är idag. I sin podcast En blandning av sött och salt berättade Lasse att uppmärksamheten till slut blev för stor vilket ledde till att han kastade in den blåa kavajen.

Annons

– Från början kunde jag gå ut och skriva autografer och gå omkring och prata med folk. De sista åren, då var det säpovakter och ambulanser där. Det blev för stort. Det passade inte mig, sa han i podcasten och fortsatte:

– I och med att det var så mycket folk kände jag att det nästan blev kvävande. Jag kände att min frihet höll på att försvinna. Jag kunde inte gå åt nåt håll utan att ha vakter med mig.

2004–2010: Anders Lundin

Tillsammans med Lasse Berghagen ledde Anders Lundin några avsnitt av Allsång på Skansen 2003 för att året därpå ta över ledarrollen på heltid. Men att ta över efter Lasse visade sig inte vara helt enkelt, bland annat har Anders berättat att han fick kritik för att han inte sjöng lika bra som sin föregångare. Efter sju somrar på Sollidenscenen fick han motvilligt lämna över taktpinnen.

– Jag hade gärna gjort ett år till på Skansen, men då var det kanske bra att Allt för Sverige dök upp som ett ”offer you can’t refuse”. Jag trodde nog att jag hade valet i min hand, men det var såklart SVT som bestämde, berättade Anders för Aftonbladet.

Annons

2011–2013: Måns Zelmerlöw

2011 intog artisten Måns Zelmerlöw Sollidenscenen efter att programmets tittarsiffror försämrats drastiskt. I säsongsfinalen 2013 avslöjade Måns att lämnar Allsång på Skansen efter tre somrar. Anledningen var då Måns ville lägga allt sitt fokus på artisteriet.

– Det var tre fantastiska somrar. Jag fick jobbet mycket tidigare än jag trodde, det var en fantastisk känsla att få träffa alla dessa människor varje tisdag och jag njöt verkligen, ju mer jag kom in i rollen desto roligare blev det, sa han till tidningen Yle.

2014–2015: Petra Marklund

Efter att Måns meddelat att han lämnar programmet gick det några månader innan SVT kunde presentera vem som tar över programledarrollen. Petra Marklund blev den första kvinnliga programledaren för Allsång på Skansen. Trots att SVT egentligen ville ha kvar henne en sommar till tackade Petra, precis som Måns, för sig i sista programmet för säsongen.

Annons

– Det har varit fantastiskt och jag är jätteglad över att de har förtroende för mig. Men jag har alltid gått min egen väg och nu var det här ett beslut som jag var tvungen att ta. Då gjorde jag som vanligt, jag följde magkänslan och tog ett beslut som var nödvändigt för nu när jag ska släppa musik, berättade Petra för Aftonbladet efter beskedet.

2016–2022: Sanna Nielsen

2016 var det dags för Sanna Nielsen att axla rollen som programledare för det folkkära programmet. På grund av pandemin fick man 2020 köra Allsång på Skansen utan publik på plats och året därpå kunde en småskalig publik njuta av musiken på plats. Och när Sanna avslöjade att hon 2022 gjort sin sista sommar på Sollidenscenen var det många som blev chockade och beslutet har hon berättat var enkelt att fatta, men hon ville ge någon annan möjligheten till samma upplevelse.

– Det är en väldigt bra fråga just nu faktiskt för jag har hur kul som helst och står där uppe på scenen och tänker ”hur tänkte jag nu”? Men samtidigt så är det ett beslut som jag har tagit med mycket eftertanke såklart och i grund och botten så skulle jag egentligen kunna stå här i många år till för allsången är det bästa sommarjobbet som finns, men jag har också fått göra i princip allt som jag drömt om att få göra i det här programmet, sa Sanna till Hänt.

Annons

2023: Pernilla Wahlgren

Det spekulerades länge i vem som skulle bli Sannas efterträdare, men i oktober 2022 kom nyheten att ingen mindre än Pernilla Wahlgren tar över Allsång på Skansen. Och i en intervju med Aftonbladet berättade hon om det ärofyllda uppdraget.

– Jag kliver in i ett av Sveriges mest uppskattade tv-program och tar på mig det här hedersuppdraget. Jag kommer inte hålla på och ställa några krav, mer än att jag vill vara med i redaktionen och kunna vara med och påverka innehållet. Men jag kommer inte ha krav på gästerna, det litar jag fullt på att de har koll på.

Annons