Agnes Wold: Det här är okej att göra i sommar – och det här ska du undvika

Agens Wold

Det här är Agnes Wold
Slå på ljud

Sommaren 2020 blir inte lik någon annan. Trots att solen börjar värma våra kinder är det något som är annorlunda: Den globala pandemin orsakad av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 som sprids över planeten.

Att någon skulle kunna bege sig på utlandssemester i år känns långt borta och de flesta flyg är redan inställda. I en intervju med Expressen berättade Fredrik Lindén, vd för Turistrådet i Västsverige, att pandemin kommer innebära att fler semestrar på hemmaplan, på gott och ont.

Detta instämmer även statsepidemiolog Anders Tegnell i. I en intervju med Aftonbladet berättar han att även utöver de inställda flygresorna, är många länder i karantän och varken turister eller invånare får lämna hemmen för annat än att handla matvaror. Dessutom är gränskontrollerna extra stränga, vi svenskar kan i dagsläget inte ens korsa gränsen till Danmark.

Agnes Wold: Så blir midsommarfirandet i år

Den omåttligt populära läkaren och bakteriologen Agnes Wold har tillsammans med Expressen nystat upp vad svensken kan förvänta sig av årets sommarsemester, bland annat allt som gäller kring sommarstugan, midsommar och lata dagar på stranden.

Sommarstugan

I sommarstugan är det viktigaste att inte blanda generationerna enligt Agnes Wold. Det är däremot fullt rimligt för en barnfamilj att åka till sommarstugan och till och med umgås med andra barnfamiljer. Det viktigaste är att inga äldre är på samma plats och framförallt inte inomhus.

Campingsemestern

Här gäller i stort samma rekommendationer från Agnes Wold som för sommarstugan: Undvik att umgås över generationsgränser med äldre. För äldre som vill åka iväg med husvagnen är det viktigt att hålla sig på avstånd från andra på campingen. Det är också viktigt att undvika gemensamma utrymmen, som duschar på campingen och liknande.

Samtidigt rekommenderar Folkhälsomyndigheten oss att avstå från att göra resor som inte är absolut nödvändiga.

Midsommarfesten

Även här är det viktigt att tänka på att inte umgås med personer äldre än 70 år. Några stora midsommarfester runt majstången bör också undvikas. Det är vanligast att smittspridning sker vid just stora tillställningar, även om det är på stora öppna platser och enligt Agnes Wold är detta direkt olämpligt. Tänk på att Folkhälsomyndigheten också förbjudit folksamlingar större än 50 personer.

Självklart är det också bra att vara extra försiktig med alkohol just i dessa tider. Dels för att det kan få oss att bli mer närgångna med främlingar, men också för att olyckor är mycket vanligare när man druckit och du vill ju absolut inte överbelasta vården med sådan onödigt just nu.

Stranden

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du håller avstånd till andra – så tänk på att inte besöka stränder med för mycket folk. Detta är extra viktigt för personer äldre än 70 år.

– Jag har svårt att tänka mig att det ska smitta mycket på en strand. Då behöver man vara nära på varandra. Så länge det inte är en strandfest utan en vanlig strand där barnen badar och man ligger en bit från varandra är det ingen fara, säger Agnes Wold däremot till Expressen.

Grillkvällar

Att mötas utomhus och hålla avstånd är helt okej. Detta gäller även grillkvällar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig att undvika fester och att hålla dig hemma även om du bara känner dig lite förkyld.

– Om man är utomhus och inte delar vinglas med varandra ska det gå bra. Så länge alla är friska och håller avståndet, förstås, säger Agnes Wold till Expressen.

Källa: Expressen/GT, Aftonbladet

Foto: TT

LÄS MER:

Agnes Wold: Så hanterar du 6 vardagssituationer

Agnes Wold: Det här bör du veta om droppsmitta

Agnes Wold avlivar 5 myter om corona: Trams

Utvald läsning