Agnes Wold avlivar 5 myter om corona: "Trams"

Agnes Wold avlivar vanliga myter om coronaviruset.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Just nu arbetar människor världen över med att begränsa smittspridningen av coronaviruset covid-19. I Sverige håller Folkhälsomyndigheten dessutom kontinuerliga pressträffar för att informera allmänheten om läget.

Men trots ett regelbundet informationsflöde från myndigheter världen över sprids det även desinformation och felaktiga fakta om ämnet. Något som många anser kan orsaka större skada än själva coronaviruset i sig.

Vi bad Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, att läsa igenom några av de många coronaråd som florerar runt på internet just nu – och kommentera saken.

Coronaråd, sant eller falskt?

Påstående 1

Det går att skölja halsen med ett desinficerande munskölj, som kan begränsa mängden virus som kommer ner i halsen. På så sätt kan man undvika att det går vidare därifrån och ner i lungorna”.

Kommentar: Det har jag väldigt svårt att tänka mig. Desinfektionsmedel verkar ju inte på virus som tagit sig in och infekterat våra celler.

Påstående 2

Viruset kan överleva i 12 timmar på en metallyta. Har du varit i kontakt med sådana ytor, såsom handtag, dörrar, elapparater, inredning på bussar och tunnelbanor etc. bör du tvätta händerna grundligt och desinficera dem”.

Kommentar: Det stämmer i och för sig att virus kan finnas på ytor. Det är klokt att tvätta händerna noga när man varit ute och torka sig ordentligt. Men man måste komma ihåg att den viktigaste smittvägen är via luften.

En person som är infekterad andas ut små droppar som innehåller virus. De kommer ut när man hostar, men även när man skrattar, pratar, eller bara andas. När man andas in sådana virusinnehållande droppar kan de hamna långt ner i luftvägarna och infektera cellerna där. Så det absolut viktigaste för att minimera smittspridning är att hålla avstånd till andra människor. En meter, gärna två.

Påstående 3

Undvik kalla drinkar med isbitar eller äta snö”.

Kommentar: Trams.

Påstående 4

Viruset tål inte värme, och dör om det utsätts för temperaturer över 26–27 grader. Därför är det viktigt att dricka varma drycker som te och kaffe flera gånger om dagen. Varm dryck neutraliserar viruset”.

Kommentar: Det kan jag svårligen tänka mig i och med att vi har 37 grader inne i kroppen och det är ju där viruset tar sig in i och infekterar våra celler. Framför allt måste vi komma ihåg att den viktigaste smittvägen är att man andas in viruset. Sitt inte och häng med kompisen över mobilen eller paddan, sitt inte bredvid kompisen i soffan. Håll avstånd till alla personer som du inte är 100 procent säker är helt friska och varit det i flera veckor.

Om du är över 60 år bör du inte släppa in någon i ditt hem som du inte umgås med jämt och har full koll på att de är friska.

Påstående 5

Coronaviruset är stort (en diameter på 400–500 nanometer) och kan stoppas av vilket munskydd som helst. Det behöver inte vara en specialmask. Endast vårdpersonal som utsätta för större mängder virus behöver använda specialutrustning”.

Kommentar: Ett vanligt munskydd låter luften passera ut och in på sidorna, man andas inte genom munskyddet. Munskydd är avsett för operation för att det inte ska ramla ner hårstrån i operationssåret, typ. De har ingenting att göra med att filtrera luften. Använd inte munskydd, det ger dig en falsk känsla av trygghet. Håll ett par meters avstånd i stället. Andas gärna genom näsan – den är väldigt bra på att plocka upp partiklar och droppar från luften och rensa den innan den får åka vidare ner i lungorna.

Foto: TT 

LÄS MER:

Agnes Wold: Håll er borta från Thailand! Exklusiv intervju!

Agnes Wold: Nej, du kan INTE boosta immunförsvaret mot coronavirus

Agnes Wold: ALLA måste ta ansvar för att stoppa coronasmittan

 

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: