8 inspirerande kvinnor med Downs syndrom som följer sina drömmar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det finns fortfarande stigmatisering av Downs syndrom, något som uppmärksammas under World Down Syndrome Day som infaller den 21 mars. Samtidigt anordnas även ”Rocka sockorna” i hela Sverige, ett initiativ som uppmuntrar alla att bära omaka par strumpor som ett ställningstagande för det positiva med allas olikhet.

Att leva livet fullt ut och våga satsa på det man älskar kan ibland kännas lättare sagt än gjort, speciellt om livet sätter hinder i vägen. Men en del låter inte hindren stoppa dem, oavsett om de är fysiska motgångar eller i form av fördomar.

Här är åtta coola tjejer som följer sina drömmar:

1. Isabella Springmuhl

Isabella Springmuhl är 21 år gammal och kommer från Guatemala. Hon nekades av två modeutbildningar i hemlandet, men lät inte det stoppa henne från att leva sin dröm. I dag är hon modedesigner och hon var den första designern med Downs syndrom som fick visa vid London Fashion Week. BBC valde henne till en av 100 inspirerande kvinnor år 2016.

2. Chelsea Werner

Chelsea Werner, 25, har vunnit sex guldmedaljer i gymnastik för personer med särskilda behov, fyra i USA:s mästerskap och två i världsmästerskapen. Dessutom har hon gjort flera modelljobb och på sin Instagram delar hon med sig av inspiration både från sina tuffa träningar och fotograferingar.

3. Mélanie Ségard

22-åriga Mélanie Ségard hade en dröm: att få presentera vädret i tv-rutan. Tillsammans med över 200 000 personer som gillade hennes Facebook-sida lyckades hon uppfylla drömmen den 14 mars i fjol.

4. Madison Tevlin

Kanadensiska Madison Tevlin var 12 år när hon för två år sedan uppmärksammades runtom i världen för sin cover på John Legends sång ”All of Me”. Hennes klipp har setts fler än 8,1 miljoner gånger sedan dess. Trots att Downs syndrom sätter hinder i vägen för både tal och sång ger hon inte upp, utan tränar sin röst och har fortsatt lägga upp filmer på Youtube.

5. Jamie Brewer

Jamie Brewer, 33, är skådespelerska och modell. Hon är främst känd för sina insatser i American Horror Story. Jamie Brewer var även den första modellen med Downs syndrom som gick på New York Fashion Week när hon gick för Carrie Hammer i februari 2015.

6. Madeline Stuart

Madeline Stuart, 21, är en australiensisk modell. Hon har gått på catwalken vid New York Fashion Week två gånger, gjort flera fotograferingar samt lanserat sitt eget klädmärke 21 Reasons Why. Hon anses vara den enda aktiva professionella modellen med Downs syndrom.

7. Lauren Potter

Lauren Potter, 27, är skådespelerska och känd som ”Becky Jackson” i tv-serien Glee. Hon påbörjade sin skådespelarkarriär redan som 16-åring och är vid sidan av skådespeleriet aktiv inom organisationer som jobbar för personer med särskilda behov.

8. Mikeyla Holmgren

22 år gammal blev Mikayla 2017 den första kvinnan med Downs Syndrom att delta i skönhetstävlingen Miss USA. Hon har dansat sedan sex års ålder och i dag tävlar hon ofta med sin egen koreografi i modern dans. På fritiden är hon en mentor för andra kvinnor som hon – som har Downs syndrom.

7 kvinnor som ger styrka när allt känns nattsvart

Läs också: 7 kvinnor som ger styrka när allt känns nattsvart

 

Dela på: