Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

653 sångare vittnar om sexuella trakasserier: "Han börjar dra av mig kläderna"

14 nov, 2017 
AvIda Gustafsson
Efter #tystnadtagning och #metoo – nu samlas svenska sångares vittnesmål under hashtagen #visjungerut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I ett upprop i Dagens Nyheter går nu 653 kvinnliga sångare i konsert- och operabranschen ut och berättar om sexövergrepp och sexism i branschen.

Efter #tystnadtagning där 456 svenska skådespelare inom teater- och filmbranschen i Sverige vittnade om sexövergrepp, våldtäkt och tystnadskultur gör nu kvinnliga sångare inom operan och konsertmiljön gemensam sak och skapat hashtagen #visjungerut. De har via Facebook samlat sina vittnesmål och har nu publicerat flera av dem i uppropet som har skrivits under av 653 kvinnor däribland Elin Rombo, Erika Sunnergård, Katarina Dalayman och Vivianne Holmberg. I uppropet skriver de: ”Kvinnliga sångare är inte säkra. De är inte säkra på utbildningarna. De är inte säkra i operahusen eller i konsertsalarna. De är inte säkra i möten med regissörer, dirigenter eller chefer. Vi kräver att ledningarna för dessa institutioner tar sitt ansvar”.

Läs också: Forskaren: Så kan #metoo minska trakasserierna

Annons

Vittnesmålen är anonyma och här är ett axplock av dem.

”En dirigent som hämnades på de som han inte fick ”äta”, alltså utföra oralsex på. Jag höll om min kollega som grät inför sin entré och jag glömmer aldrig hur hon på väg in på scenen sa: jag särade på benen och tänkte på min man … hon sjöng grandiost dirigerad av maestro som fortfarande lever i tron att det är han som har befriat kvinnan inom henne som gör henne till en så strålande sångerska.”

Efter ett toalettbesök stod den äldre regissören utanför och väntade:

”Han tar tag om min nacke och sticker in sin tunga i min mun. Jag vrider mig loss men är i chock. Han tar ett nytt hårt grepp och säger: ”Gillar du smisk? Jag ska visa dig hur en riktig man älskar!” Jag säger att han ska släppa mig, att jag inte vill. Han svarar: ”Du är feg, du förnekar din sexualitet!” ”

Läs också: Wollter och Löwengrip i #metoo: ”Jag var 12 år första gången

Annons

En annan sångare berättar om sin äldre lärare, han var i 50-årsåldern och hon var 19,  som blev ”vansinnigt förälskad” och använde utvecklingssamtalen för att prata om sin förälskelse och hur de skulle göra med denna förälskelsen. En annan kvinna berättar om en händelse från tidiga tonåren:

”Göteborgsoperan. Jag är 13 år och engageras i barnkören. Jag blir vän med den jämnåriga sonen till en vuxen solist. Sonen är ibland med och tittar på repetitionerna, och vi bor nära varandra. Ibland får jag skjuts hem med den manliga sångaren eftersom det är praktiskt. En dag när jag är hemma hos sångaren för att leka med hans son, får jag låna datorn för att kolla en sak på nätet. Plötsligt kommer sångaren fram bakifrån och stoppar ner sina händer i min behå, tar mig hårt på brösten. Jag hade aldrig blivit tagen där förut – det var fruktansvärt och gjorde dessutom ont. Min kompis kom in och skrek ”Pappa, vad gör du?” Jag skyndar mig hem, berättar ingenting för någon. Resten av produktionen är svår, och jag är rädd. Jag känner mig äcklig, förvirrad”.

Annons

Läs också: Mia Skäringer hyllas för text om sexuella trakasserier

En sångare berättar att regissören hon jobbat med tvingat till sig en kyss, varpå hon sa att hon inte ville. Regissören sa då att hon inte ”skulle spela svår” och när han fortsätter kyssa henne mot hennes vilja knuffar hon bort honom:

”Kom igen! Du vet att du egentligen vill och jag vet att du vill. Vi vill ju båda två så nu kör vi”. Jag är i det här läget helt chockad, äcklad och inser att jag inte kommer ur den här situationen. Han slutar inte utan börjar i stället dra av mig kläderna. Jag blir som förstenad och det enda som nu pågår i min hjärna är en tidslinje från första gången vi träffades till den här stunden. Jag rannsakar mig själv: Fanns det tecken? Vad hade jag kunnat göra annorlunda, borde jag ha fattat att det här skulle hända? Känner mig så skamsen och dum som vågade vara ensam med honom.”

På en fest hos en känd sångpedagog blev en kvinna indragen i ett rum där han skulle visa henne något.

Annons

”Väl inne började han kyssa mig och var alldeles vild. När jag tydligt sa nej låste han snabbt dörren och stoppade nyckeln i fickan och försökte våldta mig. Jag kämpade med näbbar och klor! Då sa han att du kan väl i varje fall runka mig. Aldrig, svarade jag. Då la han en tidning på golvet och runkade på den medan jag stod vid dörren. Så ömkligt och äckligt så jag höll på att spy. Till slut låste han upp dörren och jag gick direkt till min man och vi lämnade genast festen”.

Läs hela uppropet på Dagens Nyheter.

Foto: Braathen management och Good Company

Läs också: Varannan kvinna i Sverige har utsatts – här är 6 exempel på sexuella trakasserier

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons