Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

6 svenska alternativ till utlandsresan

12 maj, 2020 
svenska sommarpärlor
Sverige kan faktiskt konkurrera med såväl karibien som Nya Zeeland och franska rivieran. Hur många av de här pärlorna har du kvar att besöka?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De senaste åren har intresset för turistande hemikring ökat i takt med vår insikt om klimatkrisens allvar. Och en sommar som denna, när i princip hela landet kommer att tillbringa sin semester i Sverige, finns det ett större sug än någonsin för att upptäcka de många pärlorna i vårt land. Om det ges grönt ljus för att resa inrikes det vill säga. Och Sverige bjuder på fantastiska platser som går att jämföra med många exotiska semesterorter. Kolla bara in dessa:

Gardasjön – Blanktjärn

I många jämförelser är det Trollsjön utanför Abisko som står för Sveriges motsvarighet till turkosa sjöar som italienska turistfavoriten Gardasjön. Men det finns mer lättillgängliga pärlor också, exempelvis Blanktjärn i Jämtland. En vandring runt den intensivt turkosgröna lilla sjön tar bara ett par timmar, men området bjuder även på många andra fina leder. Närliggande Åre står för både de dramatiska bergen, lyxigt boende och kulinariska läckerheterna man även hittar i Italien.

Annons

Karibien – Österlen

I närheten av den mysiga byn Kivik och småstaden Simrishamn på Österlen hittar du stränder av karibisk klass. Rörum och Knäbäckshusen strax nedanför Stenshuvuds nationalpark är nog allra finast. Bohemiska små hotell, caféer och restauranger hittar du över hela området.

Franska rivieran – Kullatrakten

Den lilla badorten Mölle ger känslan av en fransk by med fin surf och det pampiga Grand Hôtel. För lite mer Saint Tropez beger du dig såklart till Båstad bara en bit bort. Palmbeklädda stränder hittar du på Tropical Beach i Helsingborg. Och är du sugen på charmiga loppisfynd bjuder Skåne på massor av möjligheter.

Annons

Skottland – Ven

Den lilla ön mellan Skåne och Danmark bjuder på så väl grönskande, vidsträckta vyer som karga klippor som stupar rakt ner i havet, och utsikten över vattnet är magisk. Bäst upptäcker du bilfria Ven med cykel eller med dagsvandringar. Att det dessutom finns ett destilleri gör ju inte saken sämre. På ”Spirit of Hven” kan du prova på lokaltillverkad whiskey, gin, snaps och vodka. 

Nya Zeeland – Brösarps backar

De gröna skånska kullarna med betande djur för osökt tankarna till de Nya Zeeländska vidderna i Sagan om ringen. De låga korsvirkeshusen med stråtak ger också en extra känsla av ”Hobbit-land”. Även det här området har varit kuliss för ett antal filminspelningar, allt i från Bregott-reklamen till Bröderna Lejonhjärta.

Annons

Kroatien – Gotland

Visbys arkitektur och gränder kan mäta sig med Dubrovniks och med tanke på att båda städerna är världsarv med medeltida murar och nära till bad är kopplingen given. Vill du åt det där riktigt turkosblåa, klara vattnet, styr du till Blå lagunen upp mot Fårö istället.

 

Foto: TT/Brösarp.se

Inspirerat av: Allt om resor, Skyscanner

LÄS MER:

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

Sommar i Sverige: 11 tips på bra utflykter och resmål

Semester i Sverige – smultronställen att upptäcka i sommar

Annons