Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

5 gånger vi älskat Dagny Carlssons frispråkighet lite extra

07 maj, 2021 UPPDATERAD 06 maj, 2021
AvMinna Wallén-Widung
Dagny Carlsson firas på sin födelsedag.
"Världens äldsta bloggare", Dagny Carlsson, fyller 109 år. För att hylla henne på födelsedagen ser vi tillbaka på fem gånger då vi älskat hennes härliga frispråkighet lite extra!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggareBrand logo
Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggare

Dagny Carlsson är hela Sveriges favoritbloggare. Hon föddes den 8 maj 1912 och när hon nu fyller 109 år håller hon fortfarande ångan uppe. Här är fem gånger då vi blivit lite extra förälskade i Dagny!

1. När hon manade oss till lugn i coronatider

Dagny Carlsson kommer ofta med visdomsord och med 109 års livserfarenhet i bagaget stressar hon sällan upp sig. Som nu i coronatider. Medan många av oss blir oroliga för pandemins framfart och dess konsekvenser, sitter Dagny lugnt i båten.

Hon får hjälp av hemtjänsten med de basala vardagssysslorna och någon oro för sig själv eller omvärlden känner hon inte.

– Det är inte lönt. Det är meningslöst att hålla på att oroa sig, alla blir ju inte sjuka och det som sker det sker, har hon tidigare sagt.

Annons

2. När hon började blogga – som hundraåring

Medan många andra kanske skulle ta det lugnt och slappna av på ålderns höst, valde Dagny att börja med ett helt nytt fritidsintresse. Det var efter att hon hört att Carl Bildt skrev en blogg som hon inte ville vara sämre. Sagt och gjort – hundra år fyllda lärde hon sig den nya tekniken och hon fick snabbt tusentals följare som ville läsa om hennes liv och vardag.

– Att jag är så gammal intresserar nog folk. Men säkert också att jag alltid kan berätta något intressant eftersom jag har levt så länge, har hon tidigare berättat för allas.se om sitt bloggande.

3. När hon satte kungen på plats

Genom sin blogg har Dagny blivit något av en rikskändis. Hon har medverkat i en SVT-dokumentär, intervjuats av landets alla medier, poserat på mängder av selfies med fans och till och med gett ut en egen bok. Som kronan på verket har hon också blivit inbjuden till slottet av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Annons

Väl där glänste hon med sina kunskaper i svensk historia – och satte till och med självaste kungen på plats.

– Med kungen pratade jag om hans resor och diskuterade hans förfäder. Och det visade sig att jag kunde kungalängden bättre än vad han kan, har hon tidigare berättat.

4. När hon står upp för de äldres rättigheter i samhället

Dagny är inte rädd för att säga sin åsikt. Och när det kommer till åldrande, är hon heller inte sen med att säga vad hon tycker. Hennes positiva inställning till livet smittar lätt av sig och hon hoppas att omgivningen ska sluta se på äldre människor som ”förbrukade”.

– De ska tänka på att äldre är som vanliga människor, bara lite äldre. De har känslor och önskningar och vill leva sitt liv så bra som möjligt. De vill inte bli undanputtade, har hon sagt i en intervju med Kungälvs-Posten.

5. När hon visar att det aldrig är för sent att drömma

Dagnys humor och positiva attityd uppskattas av hennes läsare på bloggen. Trots sina 109 år har Dagny alltid huvudet på skaft. Och hon är ett levande bevis på att det aldrig är för sent att drömma och se framåt. Som 104-åring berättade hon för Aftonbladet att det finns en särskild plats hon ännu skulle vilja uppleva.

– Jag vill gå på kinesiska muren. Men ingen vågar ju resa med mig för de tror att jag ska dö så fort jag passerar rikets gränser. Ha, ha. Jag vill dit för det var ju i Kina kulturen en gång började, sa hon då till tidningen.

Foto: TT

LÄS MER:

Dagny under coronakrisen: Jag är frisk som en pärla!

Dagny, 107, om coronakrisen: Det går ingen nöd på mig

Dagny Carlsson: Jag vägrar att tänka på döden

Annons