Skådespelerskor i #metoo: "Ville suga mjölk ur mina bröst"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

#Metoo-kampanjen fortsätter att synliggöra den enorma problematiken med sexuella trakasserier och maktmissbruk. I kölvattnet hörs, och höjs, allt fler kvinnoröster som alla säger samma sak: det här är vanligt – och det måste upphöra.

Senast i raden är Sveriges kvinnliga skådespelarelit, närmare bestämt 456 skådespelerskor, som tillsammans vittnar om en arbetssituation där sexuella övergrepp, hot och trakasserier är vardag.

Mia Skäringer, Lena Endré, Molly Nutley, Marie Göranzon, Eva Röse, Moa Gammel och Marie Lundqvist

Mia Skäringer, Lena Endré, Molly Nutley, Marie Göranzon, Eva Röse, Moa Gammel och Marie Lundqvist är några av de hundratals skådespelare som skrivit under.

”Jag skulle spela in en kärleksscen med det ’manliga geniet’. Tanken var att jag skulle sitta på honom i sexakten. Under tiden vi repeterade frågade han viskande om han fick suga mjölk ur mina stinna bröst (han visste att jag ammade då) samtidigt som han tryckte sitt stånd mot mig.”

Så lyder ett av de första vittnesmålen i ett gemensamt upprop som publicerats i Svenska Dagbladet. Sedan följer mängder av starka vittnesmål från bland andra Marie Göranzon, Lena Endré, Mia Skäringer, Eva Rööse, Helena af Sandeberg och Gunilla Röör.

Citaten, som är anonyma och inte kan kopplas till vare sig avsändare eller förövare, fortsätter med samma innebörd:

”Jag har blivit överfallen (stryptag) av en full manlig kollega utanför teatern efter att ha spelat en föreställning. Han påstod att jag gör skit och han gör konst. Sa att jag inte ska tro att jag är något och så vidare.”

”Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig”

Berättelserna om våld, hot och övergrepp avlöser varandra – och många vittnar om att kulturen börjar redan på teaterhögskolan. Skådespelerskorna riktar nu en tydligt och stark kritik mot både regissörer, producenter, produktionsbolag och politiker:

”Vi kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspel ska ge konsekvenser i form av uppsägning.” skriver de och avslutar med:

”Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och dem som skyddar honom. Vi vet vilka ni är.”

#tystnadtagning

Initiativtagarna uppmanar omgivningen att stötta uppropet under hashtagen #tystnadtagning – något som redan uppmärksammats i sociala medier:

Läs hela artikeln på svd.se här!

503 Service Unavailable

BILD: IBL, Instagram

Redaktionens tips
Dela på: