Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

2290 kvinnor inom sporten i nytt upprop: ”Det är dags för timeout"

23 nov, 2017 
AvNanna von Knorring
#Tystnadtagning, #visjungerut och #deadline. Bransch efter bransch vittnar nu om sexism, trakasserier och övergrepp i kölvattnet av #metoo. Senast i raden är kvinnorna inom den svenska idrotten som samlats i uppropet #timeout.
Annons

Hela 2290 kvinnor inom den svenska idrotten har samlats för ett upprop mot sexism, machokultur, trakasserier och övergrepp i branschen. I uppropet, som går under hashtaggen #timeout och publicerades i Dagens Nyheter, vittnar de om sexismen och övergreppen de tvingats utså.

Läs också: Forskaren: Så kan #metoo minska trakasserierna

I uppropet skriver de: ”Vi som skriver under detta upprop har olika relation till idrotten. Men vi delar en gemensam upplevelse av att män på olika sätt tar för sig av vårt space, våra kroppar och våra rättigheter, på sätt som begränsar våra liv och som gör våra drömmar inom idrotten lite svårare att uppnå. Kanske gör de inte alltid själva det, men protesterar inte heller när andra gör det. Vi tänker inte tillåta det att fortgå. Det är dags för timeout.”

Bland de som skrivit under finns bland andra tidigare alpinstjärnan Anja Pärson, fotbollsspelarna Nilla Fischer och Irma Helin samt sportjournalisten Ida Björnstad.

Annons

För DN berättar Anja Pärson att hon känner igen sig i historierna i uppropet.

– Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut. Det blev en vardag att män tog sig friheten att pussa på mig när de ville ha en bild och när de även tog nackgreppet log jag bara för att slippa tjafs. Det händer än i dag att speciellt äldre herrar greppar tag i min nacke när de vill ta en selfie. Det går kalla kårar i hela min kropp, säger hon till tidningen.

Läs också: Journalister vittnar om sexuella övergrepp i nytt upprop: ”Jag blev drogad och våldtagen”

Även TV4-profilen och programledaren Anna Brolin vittnar om sexismen inom idrotten.

– Det var helt självklart för mig att vara med. Det känns som att så här många steg har mänskligheten inte tagit på väldigt länge. Efter #MeToo så har det utvecklats till att så här många branscher hänger med, vilket känns superviktigt, säger hon till Expressen.

Annons

Idrottsministern Annika Strandhäll (S) kommenterade uppropet på Twitter under onsdagskvällen: ”Uppgifterna i #Timeout gör mig förbannad. Uppgifter om helt oacceptabla kränkningar som kvinnor inom idrotten varit med om.”

 

Här är några av vittnesmålen i #Timeout:

”Den manliga fotbollstränaren sa till mig att jag inte fick träna mina lår för mycket. ’För kvinnor ska inte se ut som män’. Sedan dess har jag alltid haft en dålig känsla inför min kropp. Jag jobbar med det än i dag.”

“När jag var 12 år och iväg på en resa med ett ungdomslandslag hade vi en ”snuskig” ledare. Han brukade gå rätt in det rum där vi bytte om och duschade. Han var alltid lite för nära och var obehaglig. Vi tyckte det var jättejobbigt och vi vågade inte berätta för våra föräldrar. Vi var bara 12 år och i en annan del av Europa utan våra föräldrar. Ändå betedde han sig så. Han är än i dag tränare till barn och jag har hört värre historier som är sanna och bekräftade, så han har inte blivit en bättre människa. Snarare ännu värre. Han har en historia av att bete sig ”snuskigt” mot båda könen. Vi borde ha anmält honom och ångrar det än idag.”

Annons

När jag jobbade på förbundet brukade förbundskapten för ett av våra landslag ‘kolla in mig grundligt’ när vi sågs. På ett mästerskap efter några öl började han skicka privata sms till mig med kommentarer om min kropp och med sexuella anspelningar. Sedan kunde det komma ett sms lite då och då i flera år framöver.”

“Jag blev våldtagen av en annan fotbollssupporter som hejar på samma fotbollslag som mig. Han var väldigt våldsam. Av rädsla för att han skulle berätta för andra supportrar vad han gjort med mig och att jag skulle få någon slags stämpel, att andra inte skulle tro på mig, orkade jag inte längre åka på bortamatcher eller stå med våra gemensamma vänner i klacken. Nu går jag bara på några matcher per säsong. Jag får ont i magen varje gång jag ser honom på läktaren. Jag vet att han har gjort samma sak mot en annan kvinnlig supporter också. Ingen av oss har anmält. Vem skulle tro på oss om vi anmälde? Han är ju ‘så himla schysst’ och en ‘äkta supporter’.”

Läs fler vittnesmål på DN.se.

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Läs mer:

653 sångare vittnar om sexuella trakasserier: ”Han börjar dra av mig kläderna”

Dagny Carlsson om #metoo: ”Värre nu än förr”

 

Annons