15 saker vi önskade oss i julklapp som barn!

Kanske är det speciellt till julen som man önskar sig tillbaka till barndomen. Minns du magin när tomten kom och julklapparna skulle delas ut?

Många av oss var och klämde på paketen som låg undangömda i mammas och pappas garderob innan de ”skickades” till tomten. Man grunnade och grunnade på om man skulle få det man önskade sig.

Spänningen var stor. Kunde det vara en Sindydocka? En ångmaskin? Många av leksakerna har barn önskat sig i generationer.

Här presenterar vi 15 av tidernas bästa julklappar för barn och unga. Och vuxna för den delen. Minns sakerna från förr och låt dig svepas med av nostalgin! Retro är inne, så varför inte plocka fram dem igen.

Här är fem julklappar som aldrig blir omoderna

Dockvagn

Vad man kände sig vuxen och viktig när man rullade dockvagnen framför sig. Det gula galontyget var tåligt mot regnet på 1960- och 70-talen. Fanns även i rött.

Dockservis

Klart att dockorna skulle serveras kaffe, eller i alla fall vatten i finporslinet. Den söta Rörstrandsservisen med Snövitmotiv från 1940- och 50-talen har både gräddkanna och sockerskål.

 

Mastermind

Mastermind var och är ett härligt spel för alla åldrar. Om du vann första omgången kände du dig som en mästare, annars ville du ha snabb revansch. Det fick alla att känna sig smarta.

Tennsoldater

Det här kan man nog kalla en klassisk leksak. Är inte säker på att den är lika poppis bland barn i dag. Processen att tillverka dem var omfattande men ack så snygga de blev! Se bara på Karl den tolftes infanterister.

 

Donkey Kong

Slogs du med brorsan om spelet? Antagligen fick ni dela på ett, för ett spel som detta var en stor investering. Det var ett härligt, nytt sorts tidsfördriv. Om än tålamodsprövande ibland.

 

Dockskåpsmöbler

Ibland lekte man med dockorna i dockskåpet, men det handlade lika mycket om att inreda. Och självklart skulle det vara tidsenligt som det här 1970-tals bordet. Undrar om de tillhörande små pallarna egentligen var så bekväma?

Snowracer

Kunde du inte vara Stenmark, kunde du i alla fall fara fram i backen på den här nya leksaken: Snowracer, alla barns dröm på tidigt 1980-tal. Det var lyx på högsta nivå!

 

Meccano

Med en modellbygglåda framför dig kunde vad som helst hända. Det var bara fantasin som satte gränserna. Den som hade tålamod kunde göra underverk med muttrar och skruvar, ända från 1900-talets start.

 

Ångmaskin

Barn har önskat sig leksaksångmaskiner i generationer. Och visst är det något speciellt med maskiner i miniformat. Karlsson på taket tyckte ju att han var världens bästa ångmaskinskötare. Det fick Lillebror erfara.

 

 

Kassettbandspelare

Det var en frihet när man fick sin egen kassettbandspelare och kunde spela något av sina båda kassettband – Tina Charles eller Diana Ross, det var en svår fråga. Och så var den så lätthanterlig!

 

Skrållandockan

Älskade Skrållandocka som fick följa med överallt. Om du hade skivor till henne som du stoppade i hennes rygg kunde du också höra henne prata. Batterierna fick bytas ofta för annars fick hon så mörk och långsam röst…

 

Sindy

Sindy var ett alternativ till Barbie. Och kanske hade man båda. Hon fanns i många spännande utstyrslar, som denna från 1974. Många hade Sindy i balettkjol.

 

 

Walkman

Egentligen så kallade vi ju den här för freestyle, inte Walkman. Det var ju mycket senare när man lagt den på hyllan, som man förstod att det hette så. Men det fanns i alla fall coola hörlurar till.

Salomonryggsäck

Fick du en sådan här eller inte? Det var riktig status på 1980-talet att stoppa skolböckerna i en sådan. Det var inte riktigt samma sak om man hade något som bara liknade Salomon.

Baccara på kassett

1977 ville vi lyssna på Baccara och ett kassettband var smidigt. Vi lyssnade och lärde oss texten till ”Yes sir, I Can Boogie” och sedan framförde vi en mim-show på roliga timmen på fredagen i skolan!

 

 

 

Utvald läsning