Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

13 saker som gör att vi vill ha höst – NU!

07 aug, 2018 
Gula höstlöv – ja tack! Sönderbränt sensommargräs – nej tack!
Nu har vi haft sommar så att vi storknar – dags för höst! Här är 13 någorlunda bittra punkter som förklarar varför det är dags att byta årstid.
Annons

Uppdaterad i augusti 2020.

Visst längtade vi i februari efter varma kvällar, kjolväder, semester och roséhäng – men nu räcker det!

Efter drygt tre månaders extremhetta blandat med klassiskt svenskt regnrusk – och FORTFARANDE i en pandemi som hållit många av oss på hemmaplan – längtar vi nu till svalare tider.

Här har vi samlat några bevis för att hösten är den härligaste årstiden – utan att ens nämna alla vackra färgen!

1. SVALKA

På en ohotad förstaplats kommer allt som inte är hetta. Vi är trötta på att undvika den stekande solen, på snabbsmältande glassar och på att ständigt vara lättirriterade och huvudvärksdrabbade. Aldrig har väl frysdisken på ICA varit så attraktiv som dessa sommarmånader?

2. Sömn

När det blir svalare är vi nog många som kommer börja sova som små grisar i våra sängar – vi har en del att ta igen efter sommarens kladdiga tropiknätter. Men inte bara värmen har satt käppar i sömnhjulet – det är ju LJUST hela tiden också (se punkt 3)!

Annons

3. Mörker

Den vars kropp reagerar på solljuset (det vill säga de flesta av oss) kanske kommer upp i åtta timmars sömn SAMMANLAGT i sommar – när vi dessutom varit tvungna att sova med öppna fönster i värmen, så att morgonljuset verkligen kunnat gnugga sig i ansiktet på en kl 04. Suck. Och snark.

4. Svettfritt

Förutom att vi (förhoppningsvis) i och med höstens ankomst slipper lukta på andras svettodörer i trånga, offentliga utrymmen – så minskar även oron för de egna svettfläckarna. Även den med en effektiv deodorant har denna sommar fått leva med våta klädfläckar och smetigt smink. Snart kanske man kan få känna sig fräsch igen?

5. Hårvänligt

Nu har det inte varit jeanstider sedan valborg. Och till kjolar, shorts och klänningar krävs ett visst underhåll – av kroppsbehåringen. Det varma, fuktiga klimatet i kombination med nyrakade hudytor… Ja, det är svårt att säga vad som är myggbett och vad som är inflammerade hårsäckar. Vi välkomnar höstens mer tillåtande klädkod!

Annons

6. Höstmode

Snart kan vi plocka fram alla vår mysiga kläder igen! Och de mer bekväma. Bylsiga tröjor och koftor, den snygga skinnjackan som gick att använda en dag i våras, bootsen som är lika bekväma som de är snygga. Hurra!

7. Insektsfritt

Det har inte varit en sommar för mördarsniglar (om man nu ska vara tacksam för något) – men de andra krypen tycks ha frodats trots hettan. Inte minst flugor och malar. De kan få gå i ide nu på en gång, eller bli småfågelsmat.

8. Fikastunder

Jo, visst fikar vi svenskar en hel del under sommaren – men ärligt: Hur gott är det egentligen med en kopp kaffe eller te när det är 48 grader varmt? Nä, nu vill vi dra en filt över oss, tända ljus och göra oss en kopp varm choklad med vispad grädde – och NJUTA av det!

9. Rutiner

Ja, ja, ja. Sommarsemester i all ära – men för oss som inte vill rubba våra cirklar allt för mycket är det rätt skönt att komma tillbaka till regelbundna sovtider, veckohandling, träningsvanor och skolscheman.

Annons

10. Halloween

Man älskar ju ändå denna högtid, som inte är överdrivet religiös och går ut på att den som klär ut sig till det roligaste vinner. Den är barnsligt rolig hur gammal du än är! Och är du en tråkmåns som vill ha lugn och ro och hoppa maskeraderna så är det alltid fint att besöka graven till någon nära som gått bort, eller bara se alla tända ljus på närmaste kyrkogård.

11. Höstmat

När vi återgår till mer normala temperaturer brukar aptiten sätta in också. Bortblåsta är alla tankar på en lätt sallad – istället fyller vi på med mustiga grytor, gräddmättade svamp- och viltrecept och potatismos!

12. Skolan

Tio veckors ledigt för barnen – men bara fem veckors semester för vuxna. Hur tänkte man där? Kanske kan det gå ihop om man är två vuxna med fem veckor vardera och som aldrig vill umgås med varandra. Vi som vill semestra även med våra makar och sambor får hitta på mer kreativa (och ofta dyra) lösningar. Nej, skönt när skolan sätter igång säger vi!

13. Normala öppettider

Gah! ”Åh, den där restaurangen låter spännande, dit går vi!”. STÄNGT. ”Nu behöver jag verkligen fixa de här naglarna/frisyren/fransarna”. STÄNGT. ”Vi gör en mysig sommarutflykt till det här galleriet”. STÄNGT. Och så vidare. Har man tur står det tydligt på en hemsida – i värsta fall får man veta det genom en lapp på den låsta dörren…

Foto: Unsplash

Läs mer:

Nystart i höst: Allt du behöver för att bli piggare!

5 stora skönhetstrender att satsa på i höst

Annons