Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

12 tips på välgörande julklappar som gör skillnad

26 nov, 2017 
Joel Linde
Svenskar bidrar med väldigt mycket pengar och hjälp till välgörenhet, och julen är den perfekta tidpunkten att göra lite extra för människor i utsatthet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Julafton är en månad bort och många har redan påbörjat julhandeln. Men frågan är om årets julklapp 2017 blir den som genererar mest pengar – svenskar skänker nämligen pengar som aldrig förr. Under 2016 skänkte svenskarna 8,7 miljarder kronor till välgörenhet, vilket är en ökning med 9 procent gentemot 2015.

Läs också: 10 julklappar som minskar köpstressen!

Så för dig som känner lite som Karl-Bertil Jonsson, att välgörenhet gör sig allra bäst på julen, finns gott om alternativ till traditionella julklappar. Här är 12 julklappar för välgörande ändamål.

Röda Korset – en julklapp som räddar liv

Via röda korset kan du till exempel ge en person i krigshärjade Syrien mat i en månad – för 54 kronor. Eller ge till en hel familj för 268 kronor. Se fler alternativ och skänk här.

Frälsningsarmén – för att ingen ska behöva fira jul i ensamhet

Frälsningsarmén i Sverige jobbar för att barn i fattiga familjer ska få mat eller till och med en julklapp, och att pensionärer och andra människor inte ska behöva vara ensamma. Skänk ditt bidrag här.

Annons

Rädda Barnen – köp INGENTING i jul

Med Rädda Barnens julklappar INGENTING kan du till exempel se till att barn får leka i flyktinglägren, att de får möjlighet att gå i skolan eller att de får mat och varma filtar.

Läkarmissionen – en get och en nystart

I Nepal insjuknar fortfarande många människor i lepra. En get kan ge möjlighet för någon som insjuknat att komma tillbaka till arbete och försörja sig och sin familj. Lär mer och skänk här.

UNHCR – värmande klappar för barnen

Via FN:s hjälporganisation, UNHCR, kan du skänka allt från filtar och värmekaminer till tält och hela flyktinghem. Du väljer själv hur du vill bidra här.

Läkarmissionen – ge bort en förlossning

Spädbarnsdödligheten i DR Kongo är en av de högsta i världen. På Panzisjukhuset kan du se till att även fattiga kvinnor får föda sina barn i en säker miljö. Läs mer och skänk här.

Unicef – presenter som räddar barns liv

Unicef hjälper barn i krisdrabbade länder. Via deras gåvoshop kan du skänka allt från vattenreningstabletter för 144 kronor till vaccin, kläder, skolpaket och lekpaket. Välj själv vad du vill skänka här.

Annons

Världsnaturfonden WWF – bli fadder åt ett hotat djur

Det finns massor av djurarter som är under direkt hot från människors sätt att leva. Via Världsnaturfonden kan du bli fadder och hjälpa till att rädda till exempel jättepandorna, isbjörnarna eller elefanterna. Läs mer och bli fadder här.

Läkarmissionen – stoppa könsstympning i Kenya

Könsstympning är ett brott, men det sker fortfarande och ger många flickor men och lidande för livet. Läkarmissionen arbetar med lokala partners för att utbilda och påverka mäktiga personer att driva på för att upphöra med könsstympning. Läs mer och bidra här.

SOS Barnbyar – för att barn ska växa upp till trygga vuxna

SOS Barnbyar arbetar med förebyggande insatser för att fler barn ska kunna stanna med sin biologiska familj. För de som inte kan det, arbetar de för att barn ska få växa upp i en kärleksfull familj med en trygg förälder i en av deras barnbyar. Läs mer och stöd kampen här.

Annons

Barncancerfonden – presenter som räddar liv

I Barncancerfondens gåvoshop kan du köpa julklappar som smycken eller gosedjur, där en stor del av pengarna går till fonden. Du kan också skänka pengar direkt till cancerforskningen – läs mer här.

Naturskyddsföreningen – för en grönare jul

Via Naturskyddsföreningen kan du skänka valfritt belopp till valfritt naturskyddsområde. Det kan vara mot miljögifter i naturen, för skogsvård, klimatarbete eller havsarbete. Du väljer själv här!

Vi önskar dig en riktigt god jul!

Artikeln publicerades först på Femina.

Annons