10 bra filmer att se i sommar – som klarar Bechdeltestet

Den svenska sommaren är inte direkt känd för att vara solsäker, men när regnet öser ner utanför fönstret är det trots allt rätt så mysigt att krypa ner i soffan för att se en bra film. Då ställs man dock inför den svårlösta gåtan: Vad ska vi titta på?

Det är inget nytt att majoriteten av toppfilmerna är mansdominerade. Många använder sig därför av ett så kallat ”feministtest” som går under namnet Bechdeltestet, för att snabbt och enkelt kunna bedöma hur kvinnor framställs i en film. Kriterierna är endast tre, men trots det har flera populära filmer svårt att uppfylla kraven.

Bechdeltestets kriterier är följande:

1. Det ska finnas två namngivna kvinnliga rollfigurer i filmen…

2. …som pratar med varandra…

3. …om något annat än en man.

Nedan listar vi 10 filmer som alla uppfyller Bechdeltestets kriterier och som dessutom har fått höga poäng på Imdb. Ni vet, filmsajten man surfar på i evigheter innan alla lyckas enas om vilken film man ska se. Mycket nöje!

1. Hidden Figures (2016)

Hidden Figures nominerades till flera Oscars och klarar Bechdeltestet galant. En berättelse om tre afroamerikanska kvinnor och deras viktiga roll på NASA.

Imdb-betyg: 7,8 (över 106 000 röster)

2. Pulp Fiction (1994)

Tyvärr passerar denna Bechdeltestet endast med nöd och näppe. Om du har missat denna klassiska film från 1994 är det hög tid att se den i sommar i alla fall.

Imdb-betyg: 8,9 (1,4 miljoner röster)

LÄS OCKSÅ: 12 böcker att läsa i sommar – här är våra tips

3. Wonder woman (2017)

En av årets mest hyllade filmer. En riktig powerfilm som inte har några problem med att uppfylla Bechdel-kriterierna.

Imdb-betyg: 7,9 (över 191 000 röster)

4. The Help (2011)

En film om afroamerikanska hembiträden i 60-talets USA och en kvinna som drömmer om att bli författare. Nominerades till Bästa film vid Oscarsgalan 2012 och skådespelaren Octavia Spencer tog hem priset för Bästa kvinnliga biroll.

Imdb-betyg: 8,1 (över 345 000 röster)

https://www.youtube.com/watch?v=6mcj-XUfEsE

5. Amélie från Montmartre (2001)

Amélie som bor i Paris bestämmer sig för att hjälpa sina medmänniskor och samtidigt skipa rättvisa. En hyllad och prisbelönt film för alla som älskar Paris.

Imdb-betyg: 8,4 (över 577 000 röster)

6. Little Miss Sunshine (2006)

En familj bestämmer sig för att resa genom hela landet för att låta sin dotter delta i en skönhetstävling och på vägen händer minst sagt en hel del för alla medlemmar i familjen. Little Miss Sunshine har vunnit flera priser, däribland två Oscars, och klarar dessutom Bechdeltestet. Värd att se minst(!) två gånger om du redan sett den.

Imdb-betyg: 7,8 (över 376 000 röster)

7. Mommy (2014)

En prisbelönt film av Xavier Dolan som handlar om en ensamstående mamma som hämtar hem sin aggressiva tonårsson från ett ungdomshem. När det blir tufft hittar familjen stöd och vänskap i en grannkvinna.

Imdb-betyg: 8,1 (över 34 000 röster)

8. La La Land (2016)

Filmen som blev den mest hypade och tog hem sex Oscarstatyetter vid den senaste Oscarsgalan. La La Land klarar precis kriterierna för Bechdeltestet, så har du missat den kan den vara värd att se i sommar.

Imdb-betyg: 8,2 (över 281 000 röster)

9. Kill Bill (2003)

En klassiker i Action-kategorin som du måste se om du missat – eller varför inte kolla om den igen? Dessutom fyller den alla kriterier av Bechdeltestet.

Imdb-betyg: 8,1 (över 793 000 röster)

10. The Kids Are Alright (2010)

The Kids Are Alright handlar om två barn som väljer att kontakta mannen som donerade sperma till deras lesbiska mammor. En kärleksfull och rolig komedi väl värd att se.

Imdb-betyg: 7,1 (över 114 00 röster)

Källa: Bechdeltest.com

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

 

Utvald läsning