Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

1 april: Dagens största corona-händelser

01 apr, 2020 
Lena Hallengren.
Hälften av de coronasjuka på Island var symtomfria, USA jämför sin utveckling med Italien – och Sveriges taktik stöds av rapport från Harvard.
Annons

Obs! Du läser en äldre artikel:  Missa inte dagens sammanfattning!

Senaste nytt om coronaviruset

Totalt antal bekräftat smittade i Sverige: 4 947

Dödsfall: 239

Antal som intensivvårdas/vårdats: 393 (99 kvinnor, 294 män)

statistik corona

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Kraftig ökning av döda i Sverige

239 personer har nu dött i Sverige efter att ha blivit smittade av coronaviruset.

Det är en ökning med 59 personer sedan Folkhälsomyndighetens uppdatering i går. Men det är en stor eftersläpning i rapporteringen av dödsfall.

– Det har kommit ganska många nya avlidna i rapporteringen, framförallt från Stockholm. De har gått ut med en egen nyhet också. Det är stor eftersläpning i rapporteringen här, den kommer inte in lika snabbt som andra delar (regioner). Det handlar om de som dött veckan innan, det blir inte en stapel som sticker iväg, det blir en grupp staplar som sticker iväg. Dessutom har Stockholm börjat titta mer noga på detta, och kollar alla de som har diagnos med dödregistret. Vi kommer se ett högre dödstal med anledning av det, än tidigare, sa Anders Tegnell under dagens presskonferens.

Annons

På frågan varför Sverige har fler döda än några av våra nordiska grannländer svarade Tegnell:

– Vi vet inte riktigt, vi får se. Men vi ligger i olika faser. Norge har dessutom fått in smittan i andra åldersgrupper. Så det finns vissa förklaringar.

Nya riktlinjer drabbar många

Folkhälsomyndigheten presenterade under onsdagseftermiddagen nya riktlinjer på hur vi kan motverka spridningen av covid-19. De nya riktlinjerna innebär bland annat följande:

  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt.
  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
  • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas.

– De nya allmänna råden innebär även att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Ritlinjerna gäller hela 2020, men kan förkortas om omständigheterna förändras.

LÄS MER: Nya hårdare riktlinjer: Alla måste ta sitt ansvar

Stopp för ”hamstring” av läkemedel

Reglerna för hur mycket receptförskrivna läkemedel som kan hämtas ut skärps, meddelade regeringen i dag.

Annons

Genom en ny förordning begränsas nu uttaget av medicin – vilket innebär att det inte längre är tillåtet att ta ut mer än vad som krävs för en tremånadersperiod.

– Vi har inte brist på läkemedel. Men om alla hämtar ut sin årsförbrukning så blir det tomt på hyllorna i apoteken. Då räcker inte läkemedlen för alla som får det förskrivet, sa socialminister Lena Hallengren på en pressträff.

Nya diffusa symtom vid corona

Alla som smittas av corona får inte de typiska symtomen hosta, feber och andnöd. Vissa får nästan inga symtom alls, medan andra kan få helt andra symtom, antingen tillsammans med de vanligaste symtomen eller utan.

Till exempel verkar huvudvärk och yrsel vara vanligare än man tidigare trott.

LÄS MER: 13 oväntade symtom vid coronainfektion

Var tredje äldreboende i Stockholm drabbat av corona

På en tredjedel av alla vård- och omsorgsboenden i Stockholms stad har en eller flera boende smittats av coronaviruset, uppger Sveriges Radio. Det handlar om minst 29 boenden.

Annons

– Det saknas skyddsutrustning. Det finns inte handsprit. Det finns inte förkläden. Det är oklart från den ena stunden till den andra om man ska ha munskydd eller inte när man går in till de gamla. Och det finns inte tvål att tvätta sig med på alla boenden, säger Elisabeth Antfolk, ordförande för fackförbundet Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholms stad.

Snart 200 000 smittade i USA

Spridningen i USA oroar Vita huset och i tisdags sa president Trump att det kan komma att röra sig om mellan 100 000 och 240 000 dödsfall innan det värsta är över.

Vicepresident Mike Pence jämför landets siffror över hur smittan sprids med Italiens.

– Det ligger närmast till hands just nu om man ska jämföra, säger Pence, enligt DN.

Hälften av de smittade på Island uppvisade inga symtom

Island har testat nästan 18 000 personer för covid-19 (5 procent av den totala befolkningen). Resultatet visar att mer än hälften av dem som testats positivt för coronaviruset aldrig haft några symtom. Det visar siffror från de isländska hälsomyndigheterna som publiceras av CNN.

Annons

Harvard-rapport kan ge Sverige rätt i sin corona-strategi

Coronaviruset har snart infekterat alla världens länder, där taktik och strategier för att hantera smittspridningen skiljer sig kraftigt mellan gränserna. Sverige sticker ut i vår hantering av den pågående pandemin, vilket också uppmärksammats i andra länders media.

Nu visar en färsk rapport från Harvard att den svenska modellen kan vara bäst. De har tittat på effekten av social distansering och hur mycket och hur länge som är optimalt för att begränsa epidemin – och där verkar vi vara rätt ute.

LÄS MER: Harvard-rapport kan ge Sverige rätt kring corona-strategi

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons