Annons

Annons

Forskarna är nära ett vaccin mot vinterkräksjukan

Noroviruset, det virus som orsakar vad vi kallar för vinterkräksjuka, upptäcktes för 48 år sedan. Sedan dess har ingen forskare lyckats föröka viruset i mänskliga celler i labbmiljö. Förrän nu.


För att kunna hitta ett vaccin mot ett virus måste man kunna odla viruset och därefter studera det. Det är forskare i USA som äntligen har lyckats och nu öppnas dörrarna för att hitta ett vaccin.

Annons

Forskarna tog stamceller från människors tunntarmar och omvandlade stamcellerna till just de tarmceller som forskarna ville studera. Till skillnad från tidigare försök dog inte de omgjorda tarmcellerna i labbet. Eftersom de omgjorda cellerna inte hade någon skyddande vävnad, muskler eller blodkärl omkring sig kunde de därför lättare ”matas” med näringsämnen som säkrade cellernas överlevnad. Därefter infekterade forskarna cellerna med noroviruset och chansade sedan med att tillföra en mänsklig gallvätska. Viruset började föröka sig i cellerna och plötsligt var en 48-årig lång fråga besvarad.

– Det här öppnar en dörr som vi bara har drömt om. Vi som håller på med det här fältet har bara drömt om att det här skulle bli verklighet, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.

Sveriges Radio, som var först med att rapportera om nyheten, frågar Lennart Svensson:

Skulle du säga att forskarna i och med detta har tagit ett litet steg närmare ett effektivt vaccin mot norovirus, alltså vinterkräksjuka?

– Ja, absolut, absolut. Det är det absolut, säger Lennart Svensson.

Noroviruset trots döda över 200 000 barn per år i fattiga länder. Nu finns det plötsligt stora möjligheter till att rädda fler liv.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…