SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Ut och vandra? Här är 5 smarta appar som visar vägen

28 maj, 2020 
vandringsappar
Vill du få tips om spår och stigar – även när du redan är ute på vandringen? Här har vi listat fem riktigt bra kartappar för vandring, cykling eller traillöpning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Älskar du liksom vi vandring och långa promenader? Härligt! För vad är väl skönare än att dra på sig vandringskor eller kängor och ge sig ut i naturen? Att slippa biltrafik, folkmassor och asfalt en stund, och istället lyssna på fåglar och sicksacka mellan träden på mjuka stigar.

Och det finns idag flertalet appar som kan hjälpa dig att göra turen ännu bättre – för du har säkert märkt att Google Maps inte alltid räcker till när du är ute i skogen. Inte för att vi vill att du ska låta mobilen ta upp mer av din utomhustid – utan för att du kan få gott om smarta tips och bra information om området du vandrar i.

Här har vi samlat några app-förslag för dig som gillar vandring, cykling eller trail-löpning!

Naturkartan

Naturkartan app.

Naturkartan är din guide till naturen – här hittar du inte mindre än 77 friluftsguider till olika områden i hela Sverige. Här hittar du kartor för vandring, löpning och cykling – men också utmärkta platser för fina bad, fågelskådning och utegym. Du hittar naturreservat och områden av särskilt naturvärde.

Annons

Det finns också info om evenemang som sker på olika naturplatser, och läsa artiklar om platserna.

Pris: Gratis.

Viewranger

Viewranger app.

Förutom att du hittar topografiska kartor finns även färdiga vandringsturer som skapats av experter eller andra användare. Du kan söka efter spår och rutter nära dig eller långt bort, och du kan även se kartorna offline genom att ladda ner dem.

Pris: Gratis, men vissa funktioner i appen kostar.

AllTrails

AllTrails app.

Här hittar du spår för vandring, löpning och cykling, med över 100 000 spår som ritats ut för hand, bilder från andra användare och recensioner från andra som vandrat stigen före dig. Du kan hitta stigar som passar om du har hund, eller om du har barn med dig, och för olika svårighetsgrader. Du kan också leta upp naturreservat eller nationalparker, eller spår som finns nära dig.

Annons

Pris: Gratis grundversion, men vissa funktioner kostar.

Topo GPS

Topo GPS app.

Även detta är en topografisk kartapp som hjälper dig hitta bästa vägarna och stigarna på turen. Du kan sen spara kartorna så att du kan använda dem offline, vilket kan behövas om man vandra lite mer avlägset.

Här kan du även välja startpunkt, om du går cyklar eller åker bil, och sedan välja punkter du vill gå förbi, och så skapar appen en vandringsplan utifrån punkter och stigar.

Pris: Gratis, men med köp i appen.

Annons

Gaia GPS

Gaia GPS app.

Gaia GPS har kartor över hela världen och passar utmärkt om du gärna även vandrar utomlands på semestern. Du kan ladda ner topografiska kartor, vägkartor och flygkartor. Du kan dela länkar till stigar och foton, via e-post, Facebook, Twitter, SMS med mer. Du kan också märka ut stigar och vägpunkter, och ta foton med geo-taggar.

Pris: Gratis, men med köp i appen.

Foto: TT

Bästa tipsen för din sommarvandring 2020!

Vandra sommaren 2020!

Ut och vandra, ensam eller med andra! Här har vi samlat bästa tipsen för en lyckad vandring. Inspireras av vackraste lederna, ta del av produktnyheterna och andra spännande nyheter.

Läs mer: Allt du behöver för en lyckad vandring!

Läs mer:

6 bra appar för dig som vill komma igång med träningen

De 10 bästa apparna som underlättar på resan

7 appar för dig som är eller vill bli gravid

Annons