10 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

10 aug, 2021 
Pyramiderna, Key West och kinesiska muren
Snöar det i Sahara, kan kinesiska muren ses från månen, och hur stort är Grönland egentligen? Här är 10 vanliga missuppfattningar och myter om världens geografi. Hur många av dem hade du koll på?
Annons
TV: Se 6 vanliga resemyter de flesta av oss tror på
TV: Se 6 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

Vi reser som aldrig förr (förutom under pandemin såklart), och nästan all världens kunskap är bara ett klick bort. Trots det finns det vissa saker i princip en hel värld fått om bakfoten. Här är tio vanliga missuppfattningar om vår jord och dess geografi.

Det snöar aldrig i Sahara

Saharaöknen är en av jordens varmaste och torraste platser och inte en plats man tänker att det ska snöa på. Men nätterna kan vara kalla och det har faktiskt snöat några gånger i Sahara – 1979 var det till och med snöstorm i en halvtimme. Senast det snöade i Sahara var 2018, då täcktes delar av öknen av ett snötäcke i nästan en hel dag innan det smälte i solen.

Kinesiska muren kan ses från månen

kinesiska muren
Det imponerande byggnadsverket kan INTE ses från månen.

En av de mest spridda resemyterna – men det är inte sant. Muren kamoufleras av det omgivande bergslandskapet. Men, den 600 mil långa muren kan däremot ses från jordens omloppsbana om vädret tillåter.

Annons

Det finns 24 tidszoner

Det finns 24 timmar på ett dygn, så då finns det väl 24 tidszoner? Tyvärr är det inte så enkelt. Det finns vissa tidszoner som bara har 30 minuters förskjutningar. Och för att krångla till det riktigt har till exempel Nepal GMT +5 timmar och 45 minuter! Dessutom löper inte den internationella datumlinjen i en rak linje. Ytterligare förvirring skapas dessutom av att alla länder inte har sommartid. För närvarande finns det hela 38 tidszoner – 24 standardtidszoner plus 14 tidsförskjutningar.

Florida är den sydligaste delstaten i USA

south point, hawaii
South Point på Hawaii bjuder på dramatiska vyer.

Visst är vackra Key West den mest sydliga punkten på den amerikanska kontinenten, ja. Men tar vi med alla 50 delstaterna är det faktiskt Hawaii som ligger längst söderut. Ka Lae (även känt som South Point) på hawaiianska ön Big Island ligger ungefär på samma breddgrad som centrala Mexiko.

Recept.se Nyhetsbrev

Grönland är nästan lika stort som Afrika

Gammaldags världskarta
Nej, Grönland är inte så stort som du trodde!

Att avbilda jorden på en platt karta, en så kallad Mercatorprojektion, gör att vi får en skev uppfattning om ländernas storlek. Det gör nämligen att länder som ligger nära polerna ser större ut än de i själva verket är, medan de länder och världsdelar som ligger nära ekvatorn ser mycket mindre ut. Förr i tiden var kartorna ännu mer skeva. På den här kartan ser till exempel Grönland och Afrika nästan lika stora ut, men i själva verket är Afrika 14 (!) gånger så stort som Grönland.

Pyramiderna finns bara i Egypten

Pyramiderna i Sudan
Pyramiderna i Nubia, Sudan.

Förvisso är Egypten det land som är mest känt för sina pyramider. Men visste du att det exempelvis finns ännu fler pyramider i Sudan? Norr om Khartoum finns över 200 imponerande pyramider!

Annons

Drottning Elizabeth bor på Buckingham Palace

Buckingham Palace är en av Londons populäraste sevärdheter. Men precis som den svenska kungafamiljen inte bor på slottet i city, bor heller inte den brittiska drottningen på Buckingham Palace. Visst är det hennes officiella residens vid besök i London, men hennes verkliga officiella bostad och privata hem är på Windsor Castle, 3,5 mil utanför London. Det är världens största bebodda slott.

Mont Blanc är Europas högsta berg

Elbrus
Elbrus är numera Europas högsta berg.

En del av oss fick lära oss i skolan att Mont Blanc var Europas högsta berg, men det stämmer inte längre. Numera räknas Elbrus i västra Kaukasus nämligen som högst. Det är en inaktiv vulkan vid den georgisk-ryska gränsen, och med sina 5 642 meter över havet, är den klart högre än Mont Blancs 4 810 meter. Exakt var gränsen mellan Europa och Asien går är lite oklart, men de flesta geografer placerar berget i Europa. Elbrus är också en av ”Seven summits”, alltså de högsta bergen på varje kontinent.

Annons

Holland är ett land

Trodde du också att Nederländerna bara var ett annat ord för Holland och inte riktigt visste varför? Det är faktiskt inte samma sak. Nederländerna består av tolv olika provinser, och endast två av dessa, Nord-Holland och Syd-Holland, bildar Holland. Men, de nederländska myndigheterna har faktiskt själva använt sig av benämningen Holland i sin reklam under många år, och bidragit till missuppfattningen. 2020 beslöt man sig dock för att rensa upp ibland sina egna skyltar och dokument och helt avskaffa benämningen Holland som ett vidare begrepp.

Toronto är huvudstad i Kanada

Sedan 1867 har Ottawa varit landets huvudstad, men det är det få som har koll på. Som exempel kan nämnas att enligt en undersökning i Washington Post trodde hisnande 73 procent av amerikanerna att Toronto var huvudstad i grannlandet. En annan vanlig förväxling är att Sydney är huvudstad i Australien (nope; Canberra).

Foto: TT

Källa: Msn, Allt om resor

TV: Här är 6 udda europeiska resmål till din bucketlist
TV: Här är 6 udda europeiska resmål till din bucketlist

Annons