Semesterns dyra utgifter – så sparar du på pengarna

Solstolar och svenska kronor

Semester, underbart! Men tyvärr har inflationen gjort att den efterlängtade sommar-semestern kommer att kosta mer än den gjorde före pandemin. Lika fort som du flyger till ett varmare land, kan det kännas som att pengarna flyger ur plånboken. Här är några tips på hur du kan tänka för att försöka hålla i pengarna.

Se också: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips
1:11

Efter reklamen: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

(1:11)

Slå på ljud

Tips på hur du sparar på pengarna under semestern

Ät lokalt och använd dig av kollektivtrafiken

Priser på restaurangbesök har ökat. Kommunikationschef Claes Pellvik på researrangören Ving har till DN gett rådet att äta lokalt om man reser i Europa.

– Jag vill slå ett slag för att anamma lokala råvaror. Sök upp tavernor som lagar mormors gamla recept istället för att äta på ett internationellt steakhouse i turistkvarteren eller på en trendig sushibar som serverar asiatiska räkor och importerad lax, säger Claes Pellvik till DN och fortsätter:

– Det är billigare och även positivt ur ett hållbarhetsperspektiv. Dessutom blir det en bättre upplevelse.

Då transporter även kan bli dyrt på semestern är Claes Pellviks råd att använda kollektivtrafiken eller cykla.

Varorna och tjänsterna som blivit billigare – trots inflationen

Ha koll på boendekostnaden och boka din resa tidigt

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och till Nyheter24 har han gett rådet att försöka se över boendekostnaden under semestern.

– Istället för att bo på hotell så kan man bo på lägenhetshotell, hyra lägenhet, eller bo på vandrarhem. Även campingplatser beroende på hur man transporterar sig till semesterorten. Åker du bil till exempelvis Danmark så kanske du kan bo på en campingplats, säger han.

Ett annat råd han vill dela med sig av är att vara ute i god tid när man bokar sin efterlängtade resa.

– Hade man planerat sin resa redan i år, i mars eller april när utbudet var större, så skulle man ha mycket mer att välja mellan och kanske kunna förhandla om bra priser, samt kunna göra upp en budget. Så det är ju bra att tänka på nästa gång, säger Arturo Arques till Nyheter24.

Källa: Nyheter24, DN

Foto: TT

Utvald läsning