SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Vad är Glamping? Allt om nya semestertrenden

02 jun, 2021 
Person njuter av naturen utanför ett glampingtält
”Glamping”, det vill säga en lite lyxigare form av camping, är populärare än någonsin. Men vad innebär det, hur mycket kostar det och vart bör man åka? MåBra redogör för allt du behöver veta om nya 'hemester'-trenden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i SverigeBrand logo
Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i Sverige

Att campa behöver inte längre innebära hårda liggunderlag eller matlagning med stormkök. Allt fler campingar runt om i Sverige satsar nu på att erbjuda ett lite mer bekvämt alternativ till att få bo nära naturen.

Lyxig camping – nya hemestertrenden

I en tid av pandemi och hemester verkar möjligheten till en lyxigare naturupplevelse ligga helt rätt i tiden. Skånes Djurpark har exempelvis med nya satsningen ”Wild Lodge” redan sålt slut sommarens platser innan första gästen checkat in, berättar dem i ett pressmeddelande.

– Den stora efterfrågan bekräftar trenden med hemester och naturnära upplevelser som vi har sett. Förra sommaren såldes övernattningarna helt slut i de tält vi har i Camp Oak och intresset för de nya tältstugorna är stort och bokningar kommer från hela landet. Vissa dagar har vi till och med väntelistor. Att sova omringad av kronhjortar och med möjlighet att höra vargarna yla på nätterna är en sommarupplevelse helt rätt i tiden och som många vill uppleva, säger Glenn André Viste Bøe, VD på Skånes Djurpark.

Glampingstuga Skånes Djurpark
Glampingstuga Skånes Djurpark.

Vad betyder glamping?

Glamping är kort för ”glamourös camping”, och innebär precis som det låter en lite mer exklusiv och mindre primitiv naturupplevelse. Det passar de som vill ha närhet till naturen, utan att behöva kompromissa med att exempelvis inte kunna laga mat, ha rinnande vatten och en toalett, eller en skön säng att sova i. Ofta är det också mer rymliga, jämfört med att sova i vanligt tält eller husbil, vilket eventuellt kan spara på familjerelationerna…

Annons

Vad kostar glamping?

Det finns en stor variation när det gäller glampingalternativ. Vissa glampingtält är riktigt lyxiga och andra mer sparsmakade, vilket så klart påverkar priset. Sen finns också resorter som är avsedda att passa barnfamiljer, och andra som snarare passar en romantisk glampingupplevelse för två.

Men, priset varierar ungefär mellan 995kr per person och natt till 3990kr per person och natt. Har man med barn under 16 år är det dock oftast ganska mycket billigare än så för dem.

Sveriges bästa glampingorter

Från norr till söder, här är sju av de mest populära glampingplatser i Sverige.

För bilder och mer information om varje glampingresort läs mer här.

1. Svartsö Logi glamping, Stockholms skärgård

2. Kneippbyn Resort glamping, Gotland

3. Bästekille glamping, Kivik

4. Hölick Havsresort glamping, Hudiksvall

5. Fejan Outdoor glamping, Stockholms skärgård

6. Nyrups Naturhotell glamping, Höör

7. Sápmi Nature Camp glamping, Gällivare

Antalet campingar som erbjuder exklusivare varianter av naturnära boenden är dock många fler och glampingalternativ kan erbjudas på flera ställen bland annat i Göteborg och runt västkusten, i Skåne, Halland, Dalarna och på Öland nära populära Böda strand.

Annons