Veronica: "Jag älskar min otrogne man"

När Veronica Eriksen fött sitt fjärde barn fick hon veta att hennes man väntade barn med en annan kvinna. Sedan dess har affärerna avlöst varandra.

Det skulle kunna vara rena Bullerbyn: blond, vacker kvinna lever med man och barn på landet och har massor av djur. Men det är inte så enkelt. För att behålla kärleken har Veronica Eriksen fått ge upp alla tankar på traditionell tvåsamhet.

Ringde älskarinnan från BB

Allt började en vanlig vårkväll. Veronica och hennes sambo hade precis fått sitt fjärde barn och nu låg de bredvid varandra i sängen i sitt hem utanför Kumla när han plötsligt sa:

– Jo, det är så att jag har haft lite sex.

Veronica förstod först ingenting. Men bilden klarnade snart. Det visade sig att hennes sambo hade haft en kärleksaffär med en annan kvinna under elva månader, samtidigt som Veronica var gravid, och nu väntade den andra kvinnan hans barn.

– Han försökte smyga fram det lite fint – när han nu var tvungen att berätta, säger Veronica och skrattar till.

Nu, när det gått åtta år, kan hon se det absurda i formuleringen. Men då spelade ordvalet ingen roll, avslöjandet var en chock. Hon hade inte märkt någonting av hans dubbelliv, trots att det pågått så nära henne.

– Han ringde till och med sin älskarinna för att berätta vilket kön det blev på vårt barn, när jag låg på BB.
Han sa: ”Jag har haft lite sex”

Den natten satt Veronica på en skogsknalle, grät och undrade om livet var värt att fortsätta leva. Hennes sambo låg och sov, lättad över att ha fått ur sig det jobbiga.

Dagen därpå kastade hon ut karlsloken.

– Jag var rasande. Men bara i 14 dagar, sedan började jag sakna det vi haft. Och han hängde runt huset, krattade och var med barnen – plötsligt var han jättenära. Så jag tog honom tillbaka.

De pratade med varandra, så gott det nu gick. Han kunde inte förklara varför han varit otrogen. Sa bara att det var så svårt att säga nej och att det varit så lugnt och skönt hemma hos älskarinnan.

– Men jag kom fram till att det var något slags bekräftelsebehov, kanske en ålderskris, som utlöste det. Han frågade sig: Ska mitt liv se ut så här – tre ungar och en fjärde på väg? Och så plötsligt träffade han en människa som bara såg honom…
Försökte ha ett öppet förhållande

Veronica har funderat mycket. Läst böcker och pratat med vänner.

– Jag har läst att man ska dra ett streck över det och gå vidare – och det tyckte han också att jag skulle göra. Men hur ska man kunna blunda för något som påverkat ens liv så mycket? Det går ju inte att stänga av hjärnan.

Hon, som aldrig förut varit svartsjuk, drabbades av ett väldigt kontrollbehov. Hon ville veta allt han gjorde och kunde inte sluta prata om det som hänt.

– Jag tog ut telefonlistor och hade världens koll på honom – allt det här klassiska som man läser om. Det kändes inte som jag. Men otrohet gör så att man blir helt sänkt i självförtroendet… är jag ful, tråkig, dålig i sängen? Det tar tid att bygga upp det igen.

Med tiden lugnade kaoset ner sig och de fortsatte livet tillsammans. Den andra kvinnans bebis kom till världen och blev visserligen inte som ett femte barn i familjen, men ändå en del av deras liv. Eftersom både Veronica och hennes sambo själva haft halvsyskon som de aldrig fått träffa var det självklart att deras barn skulle ha kontakt med sin halvbror.

– Han är ju ett barn och förtjänar det bästa. Lägger man bara sina egna, sårade känslor åt sidan är det inte så svårt, säger Veronica.

”Din sambo har en affär med min fru”


De följande åren rullade på.  Familjen växte. Till slut bestod den av sju islandshästar, två hundar, två katter och ett antal lösspringande kaniner – förutom de sex människorna. Veronica varvade jobb med arbetslöshet och funderade över vad hon egentligen ville arbeta med. Hon kom fram till att hennes gamla vårdutbildning inte räckte till – och började plugga.

– Så innan skolan började för två år sedan ringde en kompis och berättade att min sambo hade en affär med hans fru. ”Det tror jag inte”, sa jag. Herregud, han gillade ju inte ens henne!

Då kom vännen över med sin frus mobiltelefon och visade alla sms. Sedan var det kört igen. Veronica tog barnen och flyttade till familjens sommarstuga – ett hus under renovering som saknade vatten, avlopp, tv och tvättmaskin.

– Jag visste inte vart jag skulle ta vägen, bara att jag inte orkade en omgång till!

Månaderna gick och framåt hösten blev det allt svårare att leva med fyra barn i det kalla, omoderna huset.

– Då bjöd han till och ville prata, han insåg att han gjort bort sig ordentligt. Så jag ställde ultimatum och krävde att få veta allt, för jag trodde inte att hon var den enda.

Veronica räknar på fingrarna.

– Det kom fram att han haft fyra till. Fast om det stämmer vet jag ju inte. Han lovade också att söka hjälp och började gå till en terapeut på familjerådgivningen.

När Veronica gick tillbaka till honom den här gången var det många som höjde på ögonbrynen – och mer än så. Hon fick ständigt försvara sitt beslut.

Läs mer om Veronica Eriksens livsöde i MåBra nr 7, aktuell i butik just nu. Missa inte hennes blogg www.blondahaxan.com där många läsare fortsätter diskussionen direkt med Veronica!

AV ANKI SYDEGÅRD

FOTO: CHRISTER PÖHNER

Utvald läsning