Suzanne Axell: "Var en självklarhet att inte bli mamma"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Suzanne Axell har under flera decennium varit ett välbekant ansikte i rutan. Tillsammans med läkaren Gunilla Hasselgren gör hon det populära programmet ”Fråga doktorn”.

Under uppväxten bodde hon Stockholmsförorterna Skönstaholm och Kärrtorp men även på Södermalm. Hennes pappa, Ove, lämnade familjen när Suzanne Axell bara var åtta år gammal. Han dog sedan, 51 år gammal, när Suzanne var 22 år gammal.

Läs också: Lill-Babs om kärleken: ”Kanske snubblar på någon”

– Jag har en del frågor jag hade velat ställa till honom, men jag hade de bästa morföräldrar och den bästa mamma en flicka kan ha. Däremot är det så att jag har bra självförtroende när det gäller mitt yrke, men när det gäller självkänsla i relation till killar hade jag behövt få höra från min pappa att jag var lite bra. Jag tycker att pappa skulle ha ställt upp mer – och hans släkt också. Det är inte kul när man X antal år senare är programledare på tv och släktingarna först då hör av sig. Jag hatar sådant! Jag vill inte ha någon kontakt. Men jag hade behövt de här personerna när jag var åtta-tio år. Inte nu, säger hon till Expressen.

Sambon Jörgen träffade hon för 35 år sedan. Framgången bakom den långa relationen tror hon bygger på att de är två självständiga individer som vågar ”släppa varandra fria”, men också väljer varandra.

Läs också: Sofia Helin: ”Inom mig fanns ett mörkt rum”

”Kvinnor är ibland alldeles för naiva”

Men något giftermål har det aldrig tal om. I stället har Suzanne Axell skrivit ett testamente där hon även kommit med önskemål inför sin begravning.

– Min mormors och morfars död lärde mig mycket om hur fruktansvärt snett det kan gå om man inte ser över sina papper. Jag beundrar Birgitta Piper som i ”M-Magasin” tjatar att man ska ordna det juridiska. Jag har haft en stor längtan att klara mig själv och nu har jag skrivit hur jag vill ha det. Tjejer och kvinnor är ibland alldeles för naiva. Tyvärr, säger hon till Expressen.

Läs också: 14 oförglömliga citat från Ernst Kirchsteiger

Även när det kommer till barn har Suzanne Axell känt sig säker på sin sak.

– Jag är äldsta systern av tre och fick bli vuxen tidigt, ta del av ekonomiska bekymmer. Jag känner att jag har gjort allt det där, jag har aldrig haft någon längtan efter egna barn. Det finns massor av barn i världen som ingen bryr sig om. Jag respekterar dem som längtar, men jag tycker inte att jag som kvinna automatiskt ska pressas på det där paketet. Då skulle det komma något stackars barn som i 27-årsåldern säger ”mamma, du hade aldrig tid med mig”, säger Suzanne Axell till Expressen.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

 

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: