Nathalie från Elitstyrkans hemligheter lider av kronisk PTSD

25 mar, 2022 
Nathalie Ståhlstierna

Nathalie Stålstierna, 36, är en av rekryterna i årets säsong av Elitstyrkans hemligheter. För MåBra berättar hon mer om sin medverkan, och varför hon av hälsoskäl valde att lämna in sin armbindel.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Man kan ha hört delar av Nathalies berättelse om man tittat på årets säsong av Elitstyrkans hemligheter. Där var hon med och tävlade tills att hon i avsnitt tre valde att lämna in sin armbindel.

I en exklusiv intervju med MåBra berättar hon nu om hur det kändes att medverka i programmet och hur hon mår idag.

Se även: Elin Härkönen om Elistyrkans hemligheter

Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter SverigeBrand logo
Elin Härkönen, om utmaningarna i Elitstyrkans hemligheter Sverige

Nathalie Ståhlstierna om att bli ung mamma

Nathalie har sedan ung ålder haft höga krav på sig själv. Hon gick ut skolan med högsta betyg i alla ämnen, och målet var att bli läkare ­– att få hjälpa andra. Livet tog en lite annan vändning då hon redan som 16-åring blev mamma till sitt första barn, och vid 20 fick hon sitt andra.

Men verkligheten föll inte allt för långt ifrån drömmen, och idag arbetar hon som sjuksköterska. Att vara hederlig, arbeta och ta hand om sig själv och sin familj är en målsättning Nathalie värderar högt.

Nathalie jobbar som sjuksköterska
Nathalie i sitt arbete som sjuksköterska.

– ­Jag vill verkligen kunna försörja mig själv. Jag ska jobba och kunna erbjuda mina barn ett gott liv med resor och äventyr, säger hon.

Annons

Det här är Nathalie Ståhlstierna

Ålder: 36
Bor: Stockholm, Värmdö
Civilstånd: Singel, två barnen Andres, 20 och Kian, 15
Gör: Sjuksköterska vid ASIH och SÖS akuten
Aktuell med: Elitstyrkans hemligheter säsong två

Kommer troligtvis aldrig bli frisk från sin PTSD

Nathalie berättar att hennes egen uppväxt varit svår, och att den av olika anledningar lett till att hon har svårt att känna att hon duger. Kanske är det samma drivkraft som gjort att Nathalie idag söker sig till tuffa utmaningar, så som Elitstyrkans hemligheter.

– Jag kämpar dagligen med mina osäkerhetskänslor, och jag känner fortfarande att jag alltid måste prestera steget bättre och göra lite mer än alla andra för att jag ska kunna känna att jag duger.

Nathalie sökte för ett antal år sen självmant hjälp hos en psykolog för sina besvär. Där ska hon ha diagnostiserats med PTSD, något hon kom att behandlas för först två gånger i veckan och sen tre. Behandlingen har hjälpt Nathalie att kunna leva ett vanligt liv, men hon menar själv på att hon nog aldrig kommer att bli helt kvitt sin PTSD-diagnos.

Nathalie Ståhlstierna i Elitstyrkans hemligheter
Nathalie Ståhlstierna i Elitstyrkans hemligheter.

Kändes som ett misslyckande att avbryta Elitstyrkans hemligheter

Det är också svårt att ta en förlust eller nederlag, förklarar Nathalie, eftersom det blir en direkt bekräftelse att hon är just ”värdelös” – den där grundkänslan hon försöker arbeta bort. Därför var det särskilt jobbigt för henne när hon kände sig tvungen att lämna in sin armbindel och avbryta sin medverkan i Elitstyrkans hemligheter.

Annons

– Det var tungt, jag hade sett fram emot att delta redan när jag såg första säsongen. Men jag har astma och reumatism, och fick inte för produktionen ta mina mediciner. Det gjorde alla övningar jättebesvärliga, och jag kände att det inte blev den där roliga utmaningen som jag längtat efter.

Nathalie fortsätter berätta hur hon kände att hon svikit sina söner Andres och Kian, idag 20 och 15 år gamla, genom att behöva avbryta.

Nathalies söner Kian och Andres
Nathalies söner Kian och Andres.

– Det första jag gjorde när jag kom hem var att be barnen om ursäkt, ”förlåt att jag svek er”, sa jag. Men det tyckte de inte att jag hade gjort alls. De var supernöjda och sa att de tyckte jag var duktig.

Annons