Morgan Alling: "Jag blev hackkyckling under hela produktionen"

16 mar, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Mobbning på jobbet är ett växande problem. Skådespelaren Morgan Alling har själv utsatts för vuxenmobbning och i programmet "Morgans mission" försöker han gå på djupet med problematiken. "Mobbning drabbar så många och gör så fruktansvärt ont", säger han.
Annons

Det pratas ofta och mycket om mobbning bland barn, men problemet är minst lika stort bland vuxna. Enligt en statlig utredning blir mellan 10 000 och 30 000 svenskar årligen långtidssjukskrivna på grund av att de upplever mobbning på jobbet, och minst hundra självmord per år förknippas med mobbning enligt samma utredning.

Men trots att vuxenmobbning har lyfts upp i olika medier, sopas problemen fortfarande under mattan på många arbetsplatser. Morgan Alling tror att det beror på att ämnet har varit, och till viss del fortfarande är, så tabubelagt.

– Ser man någon som blir drabbad tittar man åt ett annat håll och tänker att man inte vill bli indragen i det. Men tar man inte tag i konflikter och kränkningar direkt, ligger det bara där och pyr, säger han.

”Gör fruktansvärt ont”

Morgan Alling kommer själv från en strulig uppväxt, kantad av perioder av hemlöshet, dysfunktionella fosterfamiljer och misshandel – något han berättade öppenhjärtigt om i tv-programmet ”Stjärnorna på slottet” för ett drygt år sedan.

Annons

Parallellt med sin karriär som skådespelare har han också i snart 15 års tid arbetat med frågor som rör just mobbning och konflikthantering. Under 2016 sändes den första säsongen av ”Morgans mission”, där ämnet var mobbning i skolan. Programmet blev en framgång och nu tar sig alltså Morgan Alling an också vuxenmobbning.

– Mobbning är ett så stort begrepp som drabbar så många och gör så fruktansvärt ont. Därför är det så viktigt att lyfta det, och jag har alltid brunnit för det här ämnet.

Läs också: Experten: Därför uppstår mobbning på arbetsplatsen

 

Besöker fyra arbetsplatser i ”Morgans mission”

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är det arbetsgivarens ansvar att förebygga kränkningar på arbetsplatsen. Trots det är mobbning på jobbet ett stort problem i dag – 450 000 personer, motsvarande nio procent av alla arbetande, uppger att de någon gång blivit utsatta.

– Jag kan inte förstå att svenska företag och organisationer i dag inte först sätter upp spelplaner för hur man ska förhålla sig till varandra. De borde ju tänka ”ingen ska gå till jobbet och ha ont i magen, för då förlorar vi pengar och det vill vi inte, för då får vi lägga ner”. Jag kan inte fatta hur företag i dag hellre väljer att köpa ut människor.

Annons

I programmet besöker Morgan Alling tillsammans med psykologen och forskaren Stefan Blomberg fyra arbetsplatser – Blodcentralen i Malmö, Svenska kyrkan i Klippan, Räddningstjänsten i Helsingborg och Samhall i Söderhamn.

– Vi ville ha ett brett spektra av olika typer av arbetsplatser, men vi ringde runt till väldigt många och det var nästan ingen som ville vara med. Ofta är det ledarskapet som är roten till problemet. Då vill man inte vara den som har sagt ja till att vara med och sedan visar det sig att det är en själv som är problemet. De som har tackat ja är modiga arbetsplatser som vågar prata om det här, säger han.

Läs mer från Hemmets: Linda mobbades på jobbet: ”Jag var ett hot mot de andra”

 

”Människoliv går till spillo”

Morgan Alling är noga med att hans syfte med programmet inte är att hitta syndabockar, utan snarare att hjälpa företagen skapa en trevlig arbetsmiljö för samtliga medarbetare genom att skapa tillit, hålla föreläsningar och workshops.

Annons

– Jag är inte ute efter att sätta dit någon. Jag vill hitta en miljö där vi värnar om varandra. Där vi kan börja tjäna mer pengar och slipper ha staten som betalar miljarder via Försäkringskassan varje år. Människoliv går till spillo, pengar går till spillo, företag har urusel psykosocial arbetsmiljö. Varför ska vi ha det så? Vem har bestämt det?

Morgan Alling utsattes själv för mobbning

För Morgan Alling är ämnet viktigt också på ett personligt plan. Han berättar att han själv också utsatts för mobbning i vuxen ålder.

– På det allra första jobbet jag gjorde blev jag hackkyckling en hel produktion. Jag kände mig helt värdelös och tyckte att jag inte kunde någonting.

Läs också: Susanne utsattes för mobbning: ”Jag har fått ett stort sår i hjärtat”

Räddningen kom när en annan person i produktionen fick upp ögonen för vad som skedde.

– En kollega tog mig åt sidan och sa ”det är inte du som är problemet, det är regissören som inte ser att du inte får den status du förtjänar”. Hade inte jag haft den kollegan hade jag kanske inte stått på scen i dag. Jag hade nog fått så dåligt självförtroende att jag hade slutat.

Annons

Har du någonsin stått på ”andra sidan” och varit den som utsatt någon annan för mobbning?

– Det har jag säkert. Jag har ända sedan jag var liten känt mig på besök i verkligheten, eftersom jag aldrig visste om jag skulle vidare till en ny familj eller ny skola. Det jag har gjort är att bli vän med så många som möjligt, det har varit min strategi. Men det har jag också lärt mig i den här serien, att humor och den glada killen absolut kan skapa utanförskap hos andra. Men jag har aldrig blivit anklagad för att vara mobbare.

”Morgans mission” sänds på torsdagar klockan 21.00 i SVT, med start den 16 mars.

 

Så motverkar du mobbning – 3 konkreta tips

Läs också: Så motverkar du mobbning – 3 konkreta tips

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons