Marianne Mörck efter alla sexuella övergrepp – valt ett liv utan män

23 aug, 2021 
Marianne Mörck idag och som ung
Folkkära Marianne Mörck blottlägger i sin nya självbiografi Ett surr mellan brösten sin kärlekslösa och våldsamma uppväxt. I en intervju berättar hon också om hur detta lett till problem i relationer idag – och insikten att hon trivs bäst på egen hand.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"Brand logo
Marianne Mörck om uppväxten som adopterad: "Jag blev inlåst i tre dagar"

Skådespelaren, sångaren och regissören Marianne Mörck har tidigare öppnat upp sig om sina stränga adoptivföräldrar och den kärlekslösa barndomen. Nu berättar hon i sin självbiografi och till TV4:s Nyhetsmorgon ytterligare lite till om de minst sagt traumatiska händelser i livet som kommit att forma henne till den hon är idag.

Marianne utsatt för sexuella övergrepp sen åtta års ålder

I Ett surr mellan brösten öppnar sig Marianne om att hon varit utsatt för sexuella övergrepp och till och med våldtäkt, från det att hon var åtta år, detta utav äldre män. När hon var 15 år var hon utsatt för en gruppvåldtäkt. I TV4:s Nyhetsmorgon frågar programledaren Maria Forsblom Marianne Mörck om hur detta kommit att påverka hennes syn på män.

Annons

– Det har tagit hårt på mig. Jag vet att jag har sökt mig till milda, ”snälla”, goa sällskap. Som jag kan tänka tycker om mig för mig och inte bara ser mig som ett objekt, som man bara ska ligga med liksom. Att jag får vara jag, säger Marianne och fortsätter:

Marianne Mörck som ung
Marianne Mörck som ung. Foto: TV4.

– Var finns den mannen som jag kan titta på och krama om – vi står nakna, eller ja inte nu då, men då – som kunde krama om mig tillbaka och säga ”potatisen kokar över”, i stället för ”ah vi hinner!!”. Vi hinner vad? Det här var en kärlekskram, förstår du? Den mannen har jag letat efter.

Marianne Mörcks make avled till följd av alkoholmissbruk

Marianne har tidigare berättat om hur hon i 13 år var sambo med en gravt alkoholiserad man, en relation där hon varit starkt medberoende. Mannen var skådespelaren Göran Sönnerstedt och tillsammans drev de Teaterrestaurangen som låg ansluten vid Malmö Stadsteater där de båda figurerade. Nu i efterhand kan Marianne se hur hon väjt många år av sitt liv åt att passa upp på honom i hans missbruk.

Annons

– Jag förbannade, jag hämtade honom i sängen hos andra för att han skulle repetera på dagarna. Jag sökte upp honom, skuggade honom så jag visste var han fanns. Jag vakade över honom hela tiden. Det var en stor kärlek i mitt liv som behövde hjälp och jag trodde att endast jag kunde hjälpa honom. Han dog för några år sedan. Av spriten, berättar Marianne i Renées brygga med tårar i ögonen.

Dåliga erfarenheterna av män gjort att hon vill bo ensam

Marianne Mörck förklarar också att det är dessa upplevelser som gjort att hon sen 16 år tillbaka valt att bo själv, med sin katt.

– Så fort jag tar i en man så ska det vara sex. Bang, tre minuter, sen ”jag går ut och köper snus”. Varför kan man inte bara kramas? Nu har jag min katt. Jag älskar honom. Vi ligger sked. Så sover vi, berättar hon för TT.

Hon har tidigare uttalat sig på liknande sätt. Detta säger hon till Renée Nyberg i Renées brygga.

– Jag lever mitt liv. Förstår du? Det här låter inte klokt, men skulle jag leva mitt liv nu med någon annan så skulle det nog kanske bli med en homosexuell man. Som kan gilla mig som en kompis. Som kan krama mig. Utan att det måste bli något hela tiden. Där jag kan känna mig fri, känna mig som en människa. Nu är jag väldigt ärlig – jag vill bara bli älskad för den jag är.

Källa: MåBra, TV4, TT.

Foto: TV4/TT.

Annons