Madeleine Vall om svåra utmaningen efter läkarnas tuffa besked

Madeleine Vall

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Efter en skilsmässa och en period av väldigt mycket jobb och väldigt lite sömn och återhämtning skulle kanske de flesta ta det lugnt och dra sig tillbaka ett tag för att försöka vila upp sig igen.

Madeleine Vall är "nr 14" i Elitstyrkans hemligheter

Madeleine Vall, 36 år, tänker lite annorlunda. Hon kastar sig istället in i nästa äventyr. Därför kan vi nu bland annat se henne i Elitstyrkans hemligheter i Tv4. Programmet där deltagarna går igenom tuffa fysiska och psykiska utmaningar för att se vilka som skulle klarat av att bli elitsoldater.

– Min superkraft, men också min svaghet, är att jag kan pressa mig väldigt, väldigt långt, inte sova mycket, jobba hårt utan återhämtning, långa perioder. Och jag stänger av, för om jag känner efter skulle jag aldrig orka. Men det är inte det snällaste mot mig själv och kommer inte att hålla i längden, säger Madeleine.

Madeleine Vall i Elitstyrkans hemligheter

I Elitstyrkans hemligheter kallas Madeleine Vall för "nr 14"

Foto: Jacob Hellström / Tv4 press

Madeleine Vall har testat gränser hela livet

Utmaningarna i programmet handlar till exempel om att inte äta och sova ordentligt på flera dygn, att marschera långt med tung packning, att övervinna sina rädslor för till exempel höjder och vatten… Att verkligen testa sina gränser – på alla sätt.

Läs mer om Madeleines upplevelse av Elitstyrkans hemligheter här!

Och att testa sina gränser har Madeleine Vall gjort många gånger förut. Annars vinner man inte till exempel VM-brons, EM-guld och SM-guld i thaiboxning. Det krävs enorm disciplin och styrka, både fysiskt och mentalt. Och förmåga att kontrollera sina känslor.

– Mitt temperament var det som ledde mig till kampsporten, berättar Madeleine.

– Jag höll på med fotboll och hästar i tonåren, men jag hade sådant jäkla humör i prestations-sammanhang. Det blev många röda kort på fotbollsplanen.

Thaiboxning blev Madeleines stora kärlek

Hon bestämde sig för att testa något där humör kanske kunde vara en fördel. När hon provade thaiboxning var det kärlek direkt.

– Däremot var det motsatsen till det jag trodde, jag fick verkligen träna på att kontrollera mina känslor.

För när hon förstod att man blev en bättre fighter om man var mentalt stark så var det lätt att hitta motivation till att meditera och öva andningstekniker, även för Madeleine – som tidigare inte haft tålamodet.

Madeleine Vall i thaiboxningsringen

Madeleine thaiboxades på elitnivå i flera år.

Foto: Privat

I Stark på insidan beskriver hon kampen med humöret

Tillsammans med mentala tränaren Igor Ardoris har Madeleine skrivit boken Stark på insidan: Mental tuffhet – enkelt och konkret. I den beskriver Madeleine kampen med sitt humör så här:

”Jag kunde inte hålla ordning på varken känslor eller humör. Till en början var det ganska coolt. Jag trodde att det var så man var tuff. Genom att bli vrålförbannad och tappa det. Spotta, fräsa, svära, slåss … Men med tiden och ju större tävlingar jag tävlade, desto tydligare blev det att det hämmade mig. Dessutom ville jag faktiskt inte vara varken okamratlig eller osportslig. Jag ville vara tuff. På riktigt. Tuff som i iskall och beräknande – en smart fighter. Inte ett arsle.”

Men hur mycket man än tränar på att hantera tuffa situationer så finns det saker man inte kan förbereda sig på. För Madeleine var ett sådant livsavgörande tillfälle läkarens besked 2015 om att hon inte längre kunde hålla på med det hon älskade mest av allt – att slåss.

– Då hade jag först gått över till MMA för att få nya utmaningar, sedan gått över till boxning efter en skada i höftböjaren som gjorde att det inte funkade med sparkar. Planen var att göra mina sista år som boxare. Det var då jag fick beskedet.

"Får du fler slag mot huvudet kan du dö"

Läkare hade hittat hjärnskador och sa att hon kunde dö om hon fick fler slag mot huvudet.

– Jag trodde att livet tog slut och gick igenom alla stadier man gör – chock, förnekelse, ilska, sorg … Men den sista perioden gick jag in i någon slags apatisk depression.

För någon som aldrig tidigare gett upp blev det här en helt ny känsla.

– Det var så konstigt, jag hade aldrig reagerat så tidigare och kände inte igen mig själv.

Så hur tar man sig ur en depression där framtiden känns hopplös? Många hade kanske sökt hjälp och kanske tagit ett tillfälligt jobb. Men nu är det Madeleine Vall vi pratar om, hon gör inte som alla andra.

Från boxningsringen till storfilm i Hollywood

För henne blev vändningen istället ett mejl från Hollywood där hon erbjöds en mindre roll med mycket stunts i storfilmen Wonder Woman.

– Just då fattade jag knappt hur stort det var. Jag vet att jag pratade med min agent då och sa att ”jag tänker inte bli någon jävla skådis i alla fall, det finns inget annat än slåss jag ska göra”.

Ett tag senare flögs hon till London för påbörja inspelningarna. Det blev en vändpunkt.

– Första tiden sattes jag i träningsläger och det kändes direkt som hemma. Schemalagd träning, mat och så vidare. Det var strukturerat.

Att det här faktiskt hände kan Madeleine ändå fortfarande ha svårt att greppa.

– För det första – hur ofta händer det att Hollywood kontakter en bara sådär? Och hur ofta händer det att det är precis när man behöver det som mest?

Madeleine Vall i filmen Wonder woman

Madeleine spelar amazonkrigaren Egeria i Hollywood-filmen Wonder woman.

Foto: Privat

Skådis var kanske inte så tokigt, trots allt …

Och mer film har det faktiskt blivit. Nu senast hade Madeleine en lite större roll i Last man down, en svensk-brittisk produktion som spelades in i Göteborg.

– Det ska bli så kul när den kommer ut, den var väldigt rolig att göra. Det är precis en sådan roll som jag velat göra, i en actionfilm och den här gången med en hel del repliker. Det är en dröm att få betalt för att slåss och skjuta. Haha …

Kampsporten har hon inte heller släppt helt. Men har fortsatt träna andra. Och hon föreläser ofta i fightingvärlden. Men hon har också börjat med att hålla självförsvarskurser.

– Jag har desperat sökt en ersättare till fightingen sedan jag fick beskedet att jag måste sluta. Men jag tror jag har hittat vad jag vill göra nu.

Det vill säga lite av varje. Kombinera träningsjobb med föreläsningar, film och självförsvar.

– Jag blev så positivt överraskad i hur befriande det känns med självförsvarskurser för att det inte handlar om mig. När jag ser skillnaden på tjejerna som kommer dit och sedan när de går därifrån tre timmar senare så är det så jävla häftigt, säger hon.

Har försökt landa efter Elitstyrkans hemligheter

Efter inspelningen av Elitstyrkans hemligheter har Madeleine försökt ta sig tid för reflektion och att landa.

– Det var tufft efteråt, när jag var tvungen att stanna upp och känna efter. Då kom ju allt. Det är det som jag nu har jobbat på att reparera under hösten och vintern.

Och att stanna upp är en stor utmaning för någon som gärna gör flera saker samtidigt.

– Skillnaden på mig nu och mitt 20-åriga jag är att jag fortfarande vill ha kickar och utvecklas, men nu har det också blivit viktigt att göra något som är meningsfullt för andra.

Madeleine ångrar inte sitt val att börja slåss, trots hjärnskadorna, eller något annat beslut hon någonsin tagit för den delen.

– Det betyder inte att jag inte gjort dumma val eller att det inte gjort ont. Man jag har kommit starkare ur varje grej. Det har gett mig så mycket och lärt mig så mycket, både om mig själv och om livet.

Foto: TT/Oscar Jettman, Jacob Hellström Tv4 press & privata

Madeleine Vall om Elitstyrkans hemligheter: Vidrigare än jag trott

TV4-tittarnas kritik mot Elitstyrkan – redan efter första avsnittet

5 saker du inte visste om instruktören PAM från "Elitstyrkans hemligheter"

Dela på: