Lovisa, 21, fick äggstockscancer – hade tumör stor som en handboll

Lovisa Ström i Nyhetsmorgon.
Slå på ljud

Den 11 januari 2021 är det dags för årets cancergala, Tillsammans mot cancer, i TV4. Varje år drabbas mellan 60 0000-70 0000 svenskar av cancer, och under galan brukar vi får ta del av några av dessa personers berättelser.

En av dessa är i år Lovisa och Håkan Ströms.

Lovisa var 21 år gammal och hade just flyttat hemifrån och var snart klar med sin utbildning när hon fick diagnosen äggstockscancer.

– Jag tänkte att livet just skulle börja, berättar hon i TV4 Nyhetsmorgon under fredagen.

Tappade 14 kilo snabbt

Hon tänkte aldrig på att hon skulle vara allvarligt sjukt. Men i efterhand kan hon se vissa varningsklockor på att hon borde sökt hjälp tidigare.

– Jag gick ner 14 kilo på bara några månader, men det var i samband med att jag hade börjar promenera en del så jag tänkte "wow, här händer det grejer", haha, säger hon i tv-soffan.

Hon fick veta att hon hade en tumör lika stor som en handboll på en ena äggstock.

Lovis pappa, Håkan, har själv gått igenom en cancerbehandling mot spridd testikelcancer. Den erfarenheten har varit till hjälp när han försökt stötta sin dotter genom den här krisen.

– Nu fick jag ju faktiskt användning av en sån dålig erfarenhet, säger han.

Håkan var 35 år när han fick sin diagnos, och dessutom pappa till fyra små barn vid tillfället. Som tur är gick det bra för honom, vilket gett honom en positiv synvinkel även på dotterns diagnos.

– Vi har genomgått nästan precis samma behandling, även om det kanske har hänt lite på de tjugo åren däremelllan.

Ensam under corona

Lovisa berättar att just familj och vänner varit oerhört viktiga under hennes sjukdomstid. Hon berättar att alla försökte göra det fint för henne, trots att allt kändes så mörkt.

– När jag tappade håret och skulle åka och köpa en peruk gjorde vi en "hårhippa" och hyrde limousin och drack bubbel och de hängde med. Det har varit jätteviktigt för mig att de har varit med, säger Lovisa.

Under coronapandemin blev det känt att cancersjuka var en riskgrupp, och plötsligt vågade ingen träffa Lovisa, något hon tyckte var väldigt jobbigt. Hon minns en kväll när hon satt ensam, rödgråten i sängen och utan hår, och ringde sin pojkvän i Lund och sa att "nu måste han komma hem".

Annars har hon lyckats hålla humöret och hoppet uppe rätt bra, tycker hon. Hon är en tävlingsmänniska, och med hjälp av pappa Håkan skapade de en pärm där de samlade alla dokument, och även schemat med alla Lovisas behandlingar och sprutor. Efter varje spruta eller behandling strök de av på schemat, och räknade ner till dagen hon skulle vara färdigbehandlad.

– Efter varje avslutad behandling hade vi en diplomceremoni hemma faktiskt, berättar Håkan.

Rutinerna blev en viktig del av Lovisas vardag, ett sätt för henne att se att det gick framåt, att hon kom någonstans och att det fanns ett slutdatum.

Idag mår Lovisa bra, och hon säger att det gick snabbare med återhämtningen än hon förväntat sig.

Se hela klippet från Nyhetsmorgon här!

Foto: TV4

...

Läs mer:

Cancergalan 2021: De leder Tillsammans mot cancer

Ny rapport: 1 av 3 får cancer på grund av sin livsstil