Linda har dyslexi: "Jag trodde aldrig att mina texter skulle få folk att gråta!"

16 feb, 2017 
I skolan var Lindas texter fulla med röda streck och bockar. Men dyslexin har inte stoppat henne – i dag har hon en välbesökt blogg på en webbtidning!
Annons

Redan på lågstadiet blev Linda Lindgren skickad till en talpedagog:

– Jag hade svårt att se skillnad på bokstäverna b och p, och när jag pratade lät det som att jag hade tungan utanför munnen. På den tiden visste man inte speciellt mycket om dyslexi, så jag fick gå på lektioner i svenska för nysvenskar.

Läs också: Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

Lindas första tanke var att de hade felplacerat henne, men hon märkte också att hon inte kunde prestera på samma nivå som sina klasskamrater. Det var oftast Linda som var tvungen att be lärarna upprepa och förklara skoluppgifterna flera gånger. När hon märkte att det skapade en viss irritation hos lärarna slutade hon be om hjälp. Det som satte djupast spår i Lindas självförtroende var hennes engelsklärare.

– Läraren sa att dyslexi bara är en bortförklaring för dumhet… och jag har fått kämpa för att jobba bort den rösten i mitt huvud.

När Linda började på högstadiet fick de längre skrivläxor och när de själva fick välja skrev hon gärna om sagor och fantasy.

Annons

– Varje gång jag fick tillbaka mina texter var de fulla av röda streck och bockar, men min dåvarande lärare brukade ta mig åt sidan och berömma mig för mitt fantasifulla tänkande.

Efter gymnasiet gjorde Linda en dyslexiutredning. På en skala 0-10 visade det sig att hon var en 8:a.

– Jag tyckte det var väldigt skönt att få en bekräftelse på att jag hade dyslexi.

Åren gick och Linda utbildade sig till designer och startade ett eget företag. I samband med att hon började arbeta som vintage-skräddare fick hon också förfrågan om att börja blogga.

– Det var min kompis som hade rekommenderat mig som bloggare för en tidning. Jag blev väldigt smickrad samtidigt som tanken fick mig att få ont i magen. Tänk om läsarna skulle reagera på mina felformuleringar och stavfel?

Annons

Läs också: Trebarnpappan Tim dog av vanlig penicillinkur

Men Lindas kompis övertalade henne att skriva ett provinlägg.

– Tidningen gillade min text och min personlighet och plötsligt hade jag en egen bloggsida! Nu skriver jag flera gånger i veckan.

Linda har fått fantastisk respons och rört många läsare till tårar. Hennes texter beskriver den inre kamp hon hade under skolåren och hur hon i dag låter sin kreativitet blomma ut på jobbet.

– Jag vill att min blogg ska hjälpa och inspirera andra människor. Jag vill visa att man ska tro på sig själv och våga göra det man vill, trots motgångar!

 

Linda Lindgren

Ålder: 35.

Familj: Make och två katter.

Yrke: Designer och vintageskräddare.

 

Trebarnsmamman Teresa Fröling: Alla mina barn har diagnoser

Läs också: Trebarnsmamman Teresa Fröling: Alla mina barn har diagnoser

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons