Läsarberättelse: Mina föräldrar lever i misär

08 sep, 2020 
Smutsiga kläder, möglig mat och usel ekonomi. Jag lider varje gång jag besöker mina gamla föräldrar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker att tacka mamma för på Mors dagBrand logo
5 saker att tacka mamma för på Mors dag

Jag har många gånger hört om äldre och dementa som inte får den hjälp de behöver. Men den här gången är det svårare, eftersom det handlar om mina egna föräldrar.

Men jag kan inte göra så mycket. Vi bor långt ifrån varandra och jag måste planera resorna dit med hänsyn till jobb och familj. Alltså blir det inte så många besök som jag skulle vilja.

Mamma är dement och det blir bara värre. Hon ser inte längre om kläderna är trasiga eller fläckiga av matrester. Hon vet inte om det är sommar eller vinter, vilken veckodag det är eller om det är morgon eller kväll.

Hon frågar hela tiden hur mycket klockan är och vad det är för dag. Hon vet heller inte om hon ätit eller duschat, så hygienen är mycket dålig.

Annons

Pappa tar hand om henne men han ser inte heller hur hon ser ut. Han gör sitt bästa, men om hon har vinterkläder och kängor mitt i juli tänker han inte på. Kanske orkar han inte med hennes utbrott. Aggressivitet hör nämligen till demens. Det har jag själv varit med om.

Vägrar ta emot hjälp

Båda två är snart 90 år och vill inte höra talas om hemtjänst. Pappa dör hellre än erkänner att han inte kan ta hand om mamma.

Att resa hem har blivit en mardröm. Kläder ligger i högar under sängar och i hörnen av rummen. Smutsigt blandas med rent och trasigt. I byrålådorna ligger matrester och i brödkorgen ligger mögliga bullar. Städningen blir inte gjord, om inte jag gör det när jag kommer.

Det här hade jag aldrig kunnat tro om min ordentliga, skötsamma mamma som alltid såg till att pappa hade rena skjortor och en snygg slips som passade till. Nu förfaller allt.

Men jag kan ingenting göra så länge de säger nej till hemtjänsten. Det finns ingen lag som säger att de måste ta emot hjälp eller vara hela och rena.

Annons

Jag står maktlös – de vill inte ha hjälp

Jag tror att det är stolthet som hindrar dem från att ta emot hjälp. Pappa säger ofta att han alltid har skött sig själv och betalat för sig och sin familj. Aldrig har han utnyttjat samhället på något vis.

Att ta emot bidrag skulle han aldrig göra. Och att sätta mamma på något hem vore som att amputera en kroppsdel. De hör ihop och han kommer aldrig att överge henne, det har han sagt till mig.

Jag är otroligt ledsen att livet har blivit så för dem. Att stå maktlös bredvid är inte lätt. Jag hoppas ändå att de är lyckliga i sin lilla värld. Och de kanske de är så länge de får vara tillsammans.

/ Sanna

Foto: Shutterstock/TT (OBS! Bilden är arrangerad)

Läs mer:

Läsarberättelse: Mamma var lycklig när jag var sjuk

Läsarberättelse: ”Min man har en son med sin älskarinna”

Läsarberättelse: Kameran avslöjade min mans otrohet

Annons