Junos leukemi har svetsat sjubarnsfamiljen samman: "Alla är med"

I säsongspremiären av ”Familjen Annorlunda” får tittarna möta en ny familj. Det är sjubarnsfamiljen Zeeck i Hallstahammar som gör entré i tv-rutan: mamma Susanne, pappa Gunnar och barnen Simon, Filip, Elin, Jakob, Milli, Ilon och Juno.

Den stora familjen har de senaste åren blivit väldigt sammansvetsad, mycket på grund av minstingen Junos sjukdom. I oktober 2015 drabbades hon av leukemi, bara två år gammal.

Det var mamma Susanne som först märkte att något inte var som det skulle med dottern.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

– Hon ville inte gå längre, bara bli buren. Hon sa att det gjorde ont när hon borstade tänderna och så fick hon feber, men det var först sista veckan innan vi fick beskedet. Och så blev hon väldigt blek, säger Susanne Zeeck i programmet.

”Svårt att hitta kraften”

Gunnar Zeeck minns hur det var att få beskedet på sjukhuset.

– Jag satt i en svart stol i sal nummer nio. Läkaren sa att det finns inget lätt sätt att tala om det här på, men ditt barn har leukemi, eller ALL. Det är som en film att få det så rakt i ansiktet, säger Gunnar och har svårt att hålla tillbaka tårarna.

Hela familjen chockades av diagnosen och har de senaste åren kämpat hårt för att tillsammans med Juno övervinna sjukdomen.

Läs också: Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

– När det var som tyngst och hon mådde som sämst, då hade man väldigt svårt att hitta kraften och motivationen att göra någonting annat än att bara tänka på hur jäkligt det var. Sen vände det och hon började må bättre, och då är det väldigt lätt att hitta kraften, säger Susanne i ”Familjen Annorlunda”.

Alla ställer upp

Nu mår Juno betydligt bättre, men var åttonde vecka får hon en ny dos av cytostatika.

Behandlingen tar några dagar och under tiden flyttar hela familjen in i Roland McDonald-huset intill sjukhuset.

Läs också: Yvonnes ex tände eld på henne och sonen

– När Juno varit som sjukast har inget av barnen velat vara borta från henne. Alla har varit med henne på behandlingarna och de mindre barnen har inte velat gå till förskolan, utan de har velat vara nära henne, säger Susanne.

– Vi följer med för att Juno tycker det är mycket bättre då, säger storebror Jakob.

För att läkarna ska slippa sticka i henne varje gång hon får behandling, har en knapp opererats in i Junos bröstkorg. Det är via den hon får cellgifterna, eller ”guldmedicinen” som familjen kallar det.

”Mer vaksam”

Även om Juno tagit sig igenom den tyngsta fasen av sjukdomen, måste hon fortsätta med behandlingen under ett och ett halvt år. Syskonen är ett stort stöd.

Läs också: Lena minns alla pappans övergrepp

– Det är jätteviktigt att alla barnen är med. Vi märker en jättestor skillnad på Juno, hon får mera glöd och vill ta sig igenom det på ett annat sätt när de är med, säger Susanne i ”Familjen Annorlunda”.

Junos svåra sjukdom har satt spår i hela familjen, inte minst hos föräldrarna.

– Man är vaksam nu med alla barnen, eftersom det här med att ”sådant händer bara andra, men inte oss” helt har försvunnit, säger Gunnar.

Läs också: Camilla ensam med sju barn efter makens självmord

”Familjen Annorlunda” sänds torsdagar klockan 20.00 i Sjuan, med premiär den 14 september.

Artikeln publicerades först på Året Runt.