Jessica, 46, fick TBE: "Ingen ska behöva bli såhär sjuk!"

15 jun, 2020 
Jessica Hägg drog bort fästingen så fort hon såg den. Men det hjälpte inte. Hon fick TBE och har inte blivit helt frisk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Jessica Hägg blev biten av en fästing när hon var ute och plockade svamp. Hon drog bort den och tänkte inte mer på det. Några dagar senare fick hon influensaliknande symtom med feber och trötthet. Symtomen försvann snabbt och Jessica kände sig bra igen. Men två veckor senare fick hon återigen kraftiga influensasymtom när hon var på väg hem från jobbet som ekonomibiträde.

– Huvudet sprängde av en overklig smärta och jag kunde knappt stå på benen. På kvällen fick jag 40 graders feber och började kräkas, berättar hon.

Hon tog sig till akuten på Kristianstad sjukhus där läkaren misstänkte att Jessica drabbats av fästingburen hjärninflammation. Hon var knappt kontaktbar, men fick ur sig att hon två veckor tidigare blivit fästingbiten. Hon blev inlagd på infektionskliniken och fick ligga i ett mörkt rum. Det togs en rad tester, bland annat prov från ryggmärgsvätskan och blodprov på TBE. Eftersom viruset inte går att behandla fick hon smärtstillande mot symtomen och näringsdropp.

Annons

TBE gjorde henne ljudkänslig

– Jag låg helt utslagen i mörker och tänkte de värsta tankarna ”nu kommer jag nog att dö”. Morfinet hjälpte inte mot huvudvärken och minsta ljus skar som knivar i ögonen och vattenkranen lät som en hårdrockskonsert. Jag var extremt ljud- och ljuskänslig.

Efter åtta dagar fick hon komma hem. Hon hade problem med balansen, hjärntrötthet och talsvårigheter.

– Tröttheten var förlamande, jag låg mest och var bara uppe korta stunder. Jag pratade långsamt och hackigt. Visste precis vad jag skulle säga, men det kom inte ut. Jag vinglade och blev svimfärdig av att gå.

Fortfarande hjärntrött

Efter tre veckor började Jessica jobba halvtid. I dag är det snart ett år sedan hon smittades av TBE. Men besvären finns kvar. Hon är hjärntrött, stresskänslig och har problem med minne, tal och yrsel. Hon hoppas få en neuropsykiatrisk utredning för att se vilka bestående skador hon fått.

Annons

– Jag är orolig och ledsen av att ha blivit utmattad och hjärntrött. Läkaren har sagt att att det kan ta tid. Hur länge det kommer att dröja innan jag är helt återställd? Ingen verkar veta.

Hon uppmanar alla hon möter att vaccinera sig mot TBE.

– Ingen ska behöva bli så här sjuk.

Jessica Hägg

Ålder: 46 år

Familj: 2 barn

Bor: Fjälkinge utanför Kristianstad

Gör: Ekonomibiträde

Läs mer:

TBE: Behöver jag vaccinera mig mot fästingssjukan?

Suzanna fick TBE: Jag har nästan inget minne kvar

Vaccin mot TBE – så många sprutor måste du ta!

Annons