Gudrun: "Jag nådde min toppform – efter 50!"

20 mar, 2018 
Numera åker Gudrun Vasaloppet snabbare än papporna till hennes förskolebarn.
Hon har fyllt 60 och är i sitt livs bästa form! Gudrun Eirell bytte vattengympan mot skidåkning några gånger i veckan. Nu har hon siktet på sitt tionde Vasalopp.
Annons

Efter 50 års ålder bytte förskolläraren Gudrun Eirell vattengympan mot hårdträning och nu får hon skriva autografer åt barnen i förskoleklassen.

– Varje gång jag har deltagit i ett lopp frågar barnen ”vann du?”, skrattar Gudrun och berättar att barnen blev mäkta imponerade när hon förra året kom på andra plats i Vasaloppets klass damer 60.

Det var Gudruns nionde och snabbaste Vasalopp. Hon åkte de nio milen på 6.49.35. Roligast är ändå att barnens pappor blir lite förnärmade när 60-åriga Gudrun ständigt kör om dem i spåren.

– När jag vinner över dem så börjar de att träna hårdare, de kan ju inte bli slagna av en gammal tant! Många av papporna har blivit snabbare och förbättrat sina tider, det tar jag åt mig lite av äran för, säger Gudrun och skrattar.

Hon bjuder på kokkaffe hemma i köket i Umeå och berättar att hon precis kommit hem efter ett besök hos barnbarnen. Självklart har hon cyklat de 12 kilometerna för att leka med de små. Dagen innan har hon varit på en nio mil lång cykeltur och förra helgen sprang hon en halvmara.

Annons

Gudrun ägnar sig nämligen inte bara åt skidåkning utan också cykling, simning och löpträning.

Utmanad att göra Vasaloppet

Allt började med att dottern Moa, 36, utmanade sin mamma.

– Veckan innan Vasaloppet 2008 sa Moa till mig: ”Mamma, vi ska åka Vasaloppet nästa år.”

Gudrun säger att hon mest gick på vattengympa och spinning på den tiden.

– Min första tanke var ”åh nej”, men jag antog utmaningen och åkte till en sportbutik och sa att jag behövde skidor och all annan utrustning för att åka Vasaloppet.

Sedan körde jag igång. När jag åkte min första mil var jag helt slut och tänkte ”hur ska det här gå?” säger hon.

Gudrun berättar att hon gick med i en lokal motionsklubb och så småningom lärde sig mer om både skidteknik och vallning. Skidåkningen blev roligare och roligare, och sakta förlängde hon skidturerna. Gudrun tränade tre gånger i veckan och gjorde sedan sitt första Vasalopp på nästan nio timmar. Hon åkte i mål bara tio minuter efter dottern Moa.

Annons

– Känslan när jag gled i mål var fantastisk. Jag och Moa både skrattade och grät och vi visste redan då att vi ville göra om det.

Gjort en svensk klassiker

I år gör Gudrun sitt tionde Vasalopp, men hon har också tävlat i flera andra grenar. Hon har sprungit Berlin marathon och gjort den svenska klassikern som, förutom Vasaloppet, består av Lidingöloppet, Vansbrosimningen och Vätternrundan. Gudrun har dessutom gjort en olympisk distans i triathlon.

Träningen har blivit hennes stora intresse.

– Jag har träffat många nya vänner genom idrottandet. Det finns ingen annan som orkar lyssna på allt träningsprat som den som delar intresset. Min man Gunnar är undersköterska och jobbar kvällar och nätter – då tränar jag. Träningen gör mig starkare och jag håller mig ung och fräsch. Och så är det ju så roligt!

Gudruns bästa kom igång-tips

  • Om du inte har tränat något alls är vattengympa en jättebra start. Det är en skonsam träningsform där du stärker kroppen inför kommande utmaningar. Cykling och simning är också bra motionsformer om du exempelvis har ont i knäna.
  • Vill du åka skidor? Gå med i en motionsklubb. Där får du inte bara nya träningskompisar, du lär dig också mer om både vallning och teknik. Att valla rätt är en

    vetenskap och själva skidåkningen handlar mest om teknik. Du kan börja med att tejpa skidorna tills du lärt dig att valla.

  • I skidåkning gäller det att lära sig att skjuta fram höften, att trampa ifrån ordentligt och att använda magen i stället för armarna när man stakar.
  • Köp rätt skidor. Ta hjälp i butiken. Skidorna ska anpassas efter din längd och vikt.

 

Gudrun Eirell

Ålder: 60 år.

Familj: Maken Gunnar, barn och barnbarn.

Bor i: Umeå.

Yrke: Förskollärare.

Av: Birgitta Lindvall Wiik   Foto: Petra Älvstrand och privat

Läs mer:

39 eller kanske 59? Testa din fysiska ålder här! 

10 inspirerande kvinnor som visar att ålder bara är en siffra

Testa dig: Hur gammal är du – egentligen?

Annons