Greta Thunberg hyllas för inlägg diagnosen: "En superkraft"

02 sep, 2019 
Greta Thunberg är stolt över att vara "annorlunda" och menar att hennes Asperger-diagnos är en superkraft. Nu hyllas hon för sitt starka inlägg.
Annons

17-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har valt att vara öppen med att hon har Aspergers syndrom, en form av autism som påverkar samspelet med andra människor och som bland annat gör det lättare att fokusera på sådant som intresserar en. I Gretas fall är det klimatkrisen som blivit hennes hjärtefråga.

Öppenheten kring diagnosen har dock gett kritikerna ammunition för att håna henne – något Greta bemötte i ett instamgraminlägg som publicerades i helgen.

”När hatarna ger sig på ditt utseende och att du är annorlunda betyder det att de inte har något annat att ta till. Då vet du att du vinner!” skriver hon.

”Jag har Aspergers syndrom och det betyder att jag ibland är lite annorlunda än normen. Och under rätt förutsättningar är det en superkraft att vara annorlunda.”

Greta om asperger och ätstörningen

Greta skriver också att hennes diagnos tidigare har begränsat henne, tills hon lärde sig hur hon skulle använda den.

Annons

”Innan jag började skolstrejka hade jag ingen energi, inga vänner och jag pratade inte med någon. Jag bara satt ensam hemma, med en ätstörning. Allt det där är borta nu, eftersom jag funnit en mening, i en värld som ibland känns meningslös för så många människor”, skriver Greta.

Greta Thunberg på FN:s toppmöte

Greta Thunberg anlände förra veckan till New York, efter en två veckor lång seglats över Atlanten. I New York ska hon bland annat medverka vid FN:s klimattoppmöte.

Vid ankomsten möttes Greta av hundratals människor som ville välkomna henne till USA, samt ett stort pressuppbåd.

– Det här är väldigt överväldigande. Marken skakar fortfarande. Men jag vill tacka alla som är här och alla som är involverade i klimatkampen. Det här är en kamp över gränser och kontinenter, sa Greta Thunberg på presskonferensen som hölls kort efter hennes ankomst.

Läs mer:

MåBra hyllar: 31 kvinnor som fört kampen för vår hälsa

Klimatet hotar vår hälsa – får psykiska besvär och hjärtsjukdomar att öka

Sarah Sjöström om relationen till sin autistiske lillebror: ”Familjens ankare”

Annons