Elisabet Höglund om livet efter cancern: "Jag ska leva ännu mer"

För fyra år sedan fick journalisten och programledaren Elisabet Höglund, 73, diagnosen cancer. Vid magnetröntgen av bukspottskörteln hittades en tumör stor som en rugbyboll och  i januari 2012 opererades den bort med två tredjedelar av magsäcken, mjälten och en bit av tjocktarmen.

Operationen var lyckad, men efter det tvingades tv-profilen gå på regelbundna kontroller för att se om cancern kommit tillbaka. Först i julas kunde hon äntligen meddela via sin blogg att hon efter fem års kontroller blivit friskförklarad:

Läs också: Johannes Brost ställer in – efter cancerbeskedet

– I går fick jag ett glädjande besked angående min hälsa. Jag är helt fri från cancer.

För Expressen berättar Elisabet om sitt nya liv efter sjukdomen:

– Jag har bestämt mig för att leva ännu mer nu än tidigare. Att vara svårt sjuk behöver inte betyda att man går under, man kan komma tillbaka, i allra högsta grad.

Den tidigare SVT-journalisten bor numera på deltid i San Luis de Sabinillas på spanska solkusten där hon köpte en lägenhet 2013.

Läs också: Stress och depression ökar risken att få cancer

– Det är en lägenhet med tre rum och kök som ligger i ett stort, turistbyggt område. Den byggdes 2008 och 2009, innan den oerhörda fastighetskrisen i Spanien. Många lägenheter stod tomma och då sjönk priset. Jag fick ett mycket bättre pris än jag hade fått betala i dag. Jag betalade 100 000 euro. I dag hade jag fått betala 150 000 euro för den, förklarar Elisabet.

Hon åker vanligtvis till Spanien fyra gånger om året. Ibland följer maken Bosse Karlsson med, men nästa resa gör hon på egen hand i oktober:

– Jag var nere på botten, jag låg för döden. Men nu är jag tillbaka. Det var därför jag skaffade lägenheten i Spanien. Jag måste börja leva ett nytt liv. Jag fick en kick av att överleva min cancersjukdom, så jag fick ett nytt liv efter att jag höll på att dö. Det är fantastiskt, fortsätter hon.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Hänt.se.

 

8 saker som cancer-drabbade önskar att du visste

Läs också: 8 saker som cancer-drabbade önskar att du visste

 

Utvald läsning