Caroline Farberger om identitetsresan: "Ett ständigt sökande"

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Caroline Farberger, 53, blev för de flesta ett känt ansikte när hon 2018 kom ut som transsexuell och började leva öppet som kvinna. Innan dess var hon känd som Carl Farberger – framgångsrik företagsledare och vd för ICA försäkringar.

Men även om förändringen kom plötsligt för hennes kollegor och blev omskriven i media då, så började resan långt före 2018 för Caroline själv. Den tiden och resan berättar hon nu om i en ny självbiografisk bok, "Jag, Caroline – yrkeskvinna och familjefar".

I en intervju med Femina berättar hon att tiden innan förändringen varit hårdare än tiden efteråt.

– Givet min situation som transsexuell är jag ju ändå relativt privilegierad. Jag har hittills inte drabbats av en enda negativ kommentar som nått fram till mig sedan jag kom ut. Det är fantastiskt. Men jag vet att det finns andra som har en betydligt tuffare resa, säger hon till Femina.

Caroline Farberger berättar om sitt liv i ny bok

Caroline Farberger berättar i boken bland annat om händelser i livet som format henne, som när tjejkompisarna övertalade honom att ta på sig en svart klänning – för att sedan skratta ut honom. Trots att det kändes så bra i den där klänningen...

Men hon berättar också om hur hon känner sig mer hemma i ett kvinnligt sammanhang än ett manligt, och hur samtalen skiljer sig åt.

– Det passar mig betydligt bättre än umgänge män emellan som ofta landar i hur långt man har kommit i livet, om karriären eller storleken på bilen [...] I kvinnligt umgänge har status och storlek på bil en mer undanskymd roll [...] Jag upplever snarare samtal om livsglädje, vilka avtryck man ­lämnar efter sig och hur man ska må bra, säger Caroline Farberger.

Caroline Farberger på Guldbaggegalan 2020.

Caroline Farberger delade ut pris under Guldbaggegalan 2020.

Foto: TT

Om att berätta för fru och barn – fortfarande "pappa"

Caroline medverkade i Nyhetsmorgon i TV4 nyligen, och där berättar hon hur det förändrat henne att äntligen få vara sig själv.

– Tidigare gick jag runt med en skam för att jag kände feminina känslor, men försökte leva som en man, berättar hon.

Men mest var Caroline, då Carl, orolig för att drabbas av ett utanförskap, framförallt från de som stod henne närmast. Innan hon blev Caroline för hela världen berättade hon för sin fru Ylva, på ett väldigt öppet och utlämnande vis.

– Man ska ha klart för sig att det är två resor i en sådan här process. Dels min, men det blir också så att man skickar iväg sin livspartner på en ganska likartad resa, som på ett sätt kan vara ännu svårare. För den personen bestämmer inte takten eller slutmålet, tvingas egentligen bara förhålla sig, säger hon till Femina.

Det ställer förstås stor press på ett äktenskap är den ena parten berättar att den är transsexuell och vill genom gå en könskorrigering. De gifte sig som man och hustru – men vad är de nu?

– Vi är fortfarande gifta och min fru är fortfarande min fru. Jag är naturligtvis jättetacksam mot Ylva. Jag har valt att inte påtvinga någon annan en ny etikett. Mina barn, till exempel, fick bestämma vad de ville kalla mig och då blev det ”pappa”.

Caroline och Ylva har tre barn i grundskoleåldern ihop.

Caroline Farberger i Vinter i P1 2019.

Caroline Farberger i Vinter i P1, där hon vinterpratade 2019.

Foto: TT

Caroline Farbergers sommarprat och vinterprat

Idag är Caroline Farberger bara lycklig över att få leva resten av livet som den hon är, och väljer att vara tacksam för det hon har, och skjuta bort eventuella bittra känslor över vad som kunde ha varit.

Sedan 2018 har hon både haft eget sommarprat och vinterprat i P1, och även där berättade hon om den stora omställning i att gå från man till kvinna – men även om de maktstrukturer som baseras på kön i det svenska näringslivet, och hur de blev så mycket tydligare för henne när hon blev kvinna.

"Jag insåg som kvinna att jag fullt ut inte förstått", sa Caroline Farberger i Vinter i P1 2019.

Här kan du köpa boken "Jag, Caroline" (reklamlänk från Adtraction)

Caroline Farbergers bok Jag, Caroline.

Boken Jag, Caroline finns att köpa i bokhandeln nu.

Foto: Adlibris

Foto: TT

...

Läs mer:

Caroline Farberger i Sommar i P1 – talar ut om könskorrigeringen

Sommar i P1: Caroline Farberger om resan från man till kvinna

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: