Biggest Loser-deltagarna om tiden före slottet: "Var rädd för vad folk skulle tycka"

Sune och Alexander från Biggest Loser i podden ärligare talat.

Biggest Loser har blivit ett av våra mest folkliga tv-program, där deltagarna alla har en sak gemensamt – nämligen en sjuklig fetma. Vi får följa dem genom träningar och kostdilemman, tävlingar och utblottande finaler där var och en tvingas ställa sig på vågen framför de andra.

Men något vi inte får se så mycket av är deltagarnas liv innan de flyttar in på slottet. I podden ”Ärligare talat”, en podd om psykisk ohälsa som leds av terapeuten Mona Härlin, får vi höra mer om den tiden, från Johan ”Sune” Sundahl och Alexander Berglund som båda var deltagare i Biggest Loser 2019. Sune kom tvåa i hela tävlingen, och Alexander vann det så kallade hemmapriset efter att ha lyckats bäst efter utslagningen.

– Man har ju sina hjärnspöken, och innan ”Biggest” så var jag väldigt folkskygg. Jag gillade inte att gå ut på stan för att jag vad rädd för vad folk skulle tycka, berättar Sune.

Han var så rädd för att folk skulle titta på honom att han heller inte gick ut på restauranger, och gjorde allt för att undvika stora torget i Karlskrona sommartid, när det är fullt med människor på uteserveringarna som skulle kunna stirra på honom.

Johan Sune Sundahl från Biggest Loser.

Johan Sune Sundahl från Biggest Loser, som han såg ut vid säsongsstarten.

”Var aldrig i skolan”

Alexander berättar att han alltid haft lätt att prata med människor och skaffa vänner, men att han använt datorn lite som en bubbla.

– Jag käkade aldrig ute, var rädd att folk såg ner på mig och tänkte ”varför äter han inte en sallad?”

Han satt hemma mest under hela högstadiet.

– Under 7:an och 8:an hade jag 90 procents frånvaro. Jag gick aldrig till skolan.

På mellanstadiet började Alexander få höra öknamn på grund av sin vikt, och han försökte att inte ta åt sig, men det var inte så lätt.

De berättar båda att maten varit en tillfällig lycka, just där och då blev man glad. Men också att ångesten ofta kunde dyka upp efteråt.

Mamman fick cancer

Sune har kämpat mot sin övervikt hela livet, men han blev överviktigt på riktigt när han mamma fick cancer. Då flyttade han ifrån Boden där han bodde för tillfället med sin sambo, för att bo med mamman och ta hand om henne. Det tog slut med sambon och Sune gick djupare ner i en depression.

– Min tröst var ju maten, jag hamnade i de här dåliga spåren, tränade ingenting, och det blev bara värre och värre. Och då, förra året, dök reklamen för ”Biggest Loser” upp.

Det han inte visste då var att han av sin övervikt utvecklat diabetes typ 2 – trots flera tydliga symptom. Han var också tvungen att sova med en CPAP – en maskin som hjälper en andas när man sover, för annars fick han inte luft. Men Sune fortsatte att förneka det han egentlige visste – att övervikten gjorde honom sjuk.

Han berättar vidare hur han sökte till ”Biggest Loser”, men inte gick vidare i uttagningen. Så då bestämde han sig för att försöka gå ner i vikt på egen hand och började träna. En vecka innan programstart ringde man från programmet och berättade om ett avhopp – och frågade om han kunde vara med trots allt.

Alexander Berglund från Biggest Loser.

Alexander Berglund som han såg ut vid staren av Biggest Loser 2019.

Biggest loser vände allt

2012 vägde Alexander 189 kilo och skulle precis göra en gastric bypass-operation, men ångrade sig i sista stund när han insåg att det inte var rätt sätt för honom att göra sin viktresa.

– Ska man göra en sån resa är det mentala 80 procent. Egentligen är det huvudet och inte magen man borde operera, för det är kunskapen man behöver, säger han i podden.

Han säger också att Alexander idag och Alexander för ett år sedan är som natt och dag. Han är en mycket mer självständig person idag, mer driven och är nöjd med tillvaron. Förr hade han svårt att prata med tjejer, men den sociala biten är dag helt annorlunda.

Sune berättar även om sin bulimi – en ätstörning han haft sedan innan sin medverkan i programmet, men inte riktigt vågat inse eller prata om.

– Jag har inte velat kalla det bulimi. För mig är det något man har om man är pinnsmal, men jag är ju fortfarande ”tjock”, tänker jag.

Nu efter programmet måste Sune fortfarande jobba med sin ångest och sin rädsla för mättnad, men han har blivit av med sin diabetes och behöver inte längre sova med CPAP-maskinen.

Lyssna på hela poddavsnittet här.

Källa: Ärligare talat, avsnitt 3  Foto: TV4, Instagram

Psst! Här är Sune före-efter-bild i Biggest Loser-finalen:

https://www.instagram.com/p/Bys2OJdi58r/

Och så här ser Alexander ut idag, när han hänger på gymmet:

Läs mer:

Mattias och Johan från Biggest Loser startar viktklinik: ”Är en mental resa”

”Biggest Loser” 2019: Här är årets alla deltagare

”Biggest Loser” 2018: Så gick det sen för deltagarna

Utvald läsning