Angelica på väg att föda barn när hon fick besked om dotterns cancer

Till vänster Isabelle med nyfödda Billy och till höger mamma Angelica med Isabelle och andra sonen Leon.
Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa
0:55

Efter reklamen: Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa

(0:55)

Slå på ljud

Isabelle är snart nio år, och sen hon var sex år har hon kämpat mot Akut lymfatisk leukemi. Den 1 maj i år blev hon färdigbehandlad och nu i september har hon precis fått ha sitt efterlängtade ”friskkalas”.

Men det har varit allt annat än en enkel väg dit, och sjukdomsförloppet är ett trauma som drabbat hela familjen. Inte minst för mamma Angelica som fick reda på sin dotters cancer när hon skulle förlösa sin yngsta son, Billy.

Hennes och familjen Johansson Svahns berättelse är påminnelse om varför det är viktigt att bidra till forskningen mot att utrota barncancer.

”Jag vill inte ha honom! Han får inte komma!”

I ett gripande inlägg på Facebook har Angelica beskrivit förloppet då hon vara tvungen att hantera de två kanske största sakerna man någonsin är med om i livet – samtidigt. Hon beskriver den sorg som uppstod i att det på något sätt kändes som att hon bytte ut sin dotter genom att föda sin son.

”Jag var öppen 2 cm och värkarna kom med cirka 10 minuters mellanrum. Jag minns hur jag låg på britsen och skrek gråtandes rätt ut. Jag skrek: ”Jag vill inte ha honom! Han får inte komma!”.

Anna Brolins tårar – efter mötet med cancersjuka Isabelle

Hur skulle jag kunna föda ett barn när mitt andra barn låg och kämpade för sitt liv i huset bredvid? Det kändes som att jag bytte ut henne. Det kändes som att nu kommer hon att dö och Billy är här för att ta hennes plats.”

Känslor som Angelica tur nog menar på snabbt kom ut att bli raka motsatsen.

”Jag kände en sådan otrolig lättnad när han äntligen var hos mig. Jag hade varit rädd för att jag inte skulle kunna ta honom till mig, att jag inte ville ha honom. Men det blev precis tvärtom. Billy kom med en sådan otrolig glädje och hopp. Han gav mig styrka när jag var som svagast.”

Mamma Angelica med sina tre barn Isabelle, Leon och Billy

Mamma Angelica med sina tre barn Isabelle, Leon och Billy.

Otrolig syskonkärlek mellan Isabelle och bröderna

Det var inte bara mamma Angelica som fick en boost av Billy kom till världen. I samma inlägg förklarar hon hur han gav Isabelle styrkan hon behövde för att ta sig igenom detta.

”Hon hade inte gått på flera dagar men bar sin nya lillebror runt hela avledningen och visade upp honom, stolt som en tupp!”.

Idag är relationen mellan Isabelle, Leon och Billy härligt bråkig men mycket kärleksfull – precis som en syskonrelation ska få vara, berättar Angelica för MåBra.

Syskonen Isabelle och Leon pussar och kramar varandra

Syskonen Isabelle och Leon har stöttat varandra genom den svåra tiden.

– Mot alla odds växte Billy upp till en så trygg och glad liten kille. Han är tydligt ”tredje barnet” och får hantera mycket bråk och skit från sina syskon. Men han är tuff, säger Angelica och skrattar. Och han älskar Isabelle och Leon mer än något annat.

Varför får barn cancer? Experten om vanligaste orsakerna

Samlat in över 1,5 miljon till Barncancerfonden

Sedan Isabelles insjuknande har hon varit med och samlat in över 1,5 miljon kronor till Barncancerfonden, går att det att utlästa Instagram-kontot @isabelleskampmotcancer, där man kunnat följa hennes svåra men inspirerande resa. Söndag 26 september anordnade exempelvis familjen Johansson Svahn ”Isabelles Walk of Hope”, där folk från hela Sverige var med och bidrog genom att gå en symbolisk promenad och skänka pengar.

Barncancergalan 2021 – Pernilla Wahlgren & Carina Berg

Barncancergalan – Det svenska humorpriset sänds live måndagen den 27 september klockan 20.00 på Kanal 5 och discovery+. Årets gala leds av Carina Berg och Pernilla Wahlgren, vilka också samlade in pengar till forskning genom att fika. ”Fika för forskning” ägde rum den 8 september och Initiativet innebar ett sex timmar långt maratonfika med främlingar, i hopp om att få fler att bli Barnsupporter.

– Det är väldigt hedrande att få leda Barncancergalan eftersom det för mig är årets viktigaste gala. Om det är något jag månar om är det barn och deras välbefinnande, samtidigt som jag jobbar med humor så den blandningen passar mig perfekt, säger Pernilla Wahlgren i ett pressmeddelande.

Foto: Privat/Instagram @isabelleskampmotcancer

Utvald läsning